Месечна доза 10

Изјаве политичара и јавних личности (август-септембар 2014)

izjave_srb_baner_350x350Мучили смо неке људе. Учинили смо неке ствари које су супротне нашим вредностима. То се догодило у стању повећаног нивоа сигурности након напада 2001. и важно је за нас да превише због тога не моралишемо.

Барак Обама, председник САД, „index.hr“

Још није сигурно да ли ће Путин доћи, али ако се то деси – зашто долази? Због прославе годишњице ослобађања Београда? А Београд је ослободила и Трећа украјинска армија (група армија с Трећег украјинског фронта), као део Црвене армије.

Мајкл Кирби, амбасадор САД, „Вечерње новости“

Заставе и други симболи који ће преовлађивати током војне параде биће они који се односе и припадају ослободиоцима Београда у Другом светском рату, а међу њима нема места за четничка обележја и те приче. Четници нису учествовали у ослобађању Београда у Другом светском рату.

Братислав Гашић, министар одбране, поводом војне параде 16. октобра којој ће присуствовати Владимир Путин, „Данас“

Нисам ја луд да не знам да је глобална улога Америке веома важна, али нисам спреман да РС ставим у полтронски однос према њеним захтевима због, рецимо, њихових циљева у Украјини.

Милорад Додик, председник Републике Српске, према НИН-у

Оно што грађани Републике Српске треба да знају је да кад се у савезу са странцима мења власт, а ја сам у томе као опозиционар учествовао у Србији, онда се то плаћа државним капацитетом. Ми смо скупо платили обарање Милошевића који је издао земљу – изгубио Косово и Метохију, издао Србе преко Дрине.

Чедомир Антић, историчар, изјава за бањалучку „Алтернативну телевизију“

Сви [сте] се нешто нарогушили, као да су вас упозоравали а не мене.

Александар Вучић, премијер Србије, на почетку конференције за новинаре поводом упозорења ЕУ због могућег повећања српског извоза у Русију, РТС

Јесам победио једном у хиљаду партија, али сам успео тако што сам му поменуо ко се све још увек налази у нашим јавним предузећима. Толико се изнервирао да сам ја победио.

Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, о игрању шаха са Александром Вучићем, „Земља чуда“ Радио Београда 1

Када ми из Европске комисије кажу да се експлицитно изразимо око Украјине, ја им онда кажем да прочитају своје саопштење о Израелу и Гази.

Ивица Дачић, министар иностраних послова, „Танјуг“

Има један народски колоквијални израз, без увреде било коме – баш ми се гаће тресу од Александра Вучића, толико сам се уплашио њега.

Борислав Стефановић, потпредседник ДС-а, реплицирајући у Скупштини Србије Зорану Бабићу (СНС), „Шта радите, бре?“ РТС-а

Истрага потурица је значајан историјски догађај. Многи и данас приговарају како је то смио владика Данило. Јесте да је страшно побити људе, међутим, још је страшнија духовна смрт коју сију око себе ти лажни људи, са лажном вјером. Зато је, благодарећи тој жртви, владика Данило спасио Црну Гору. Да се то није догодило, данас не би било православног ува у Црној Гори, и то треба имати у виду.

Амфилохије, митрополит црногорско-приморски СПЦ, на Илинданском сабору на Сињајевини, према порталу „Вијести“

Извињавам се Његовој Светости Патријарху српском Господину Господину Иринеју, члановима Светог Архијерејског Синода и Светог Архијерејског Сабора СПЦ, Владама Републике Србије и Црне Горе, као и представницима ЕУ госпођама Кетрин Ештон и Ангели Меркел, ако и осталима, који су се са разлогом нашли погођени, нарочито због Епископу не приличених израза, овом нашом беседом. Такође, изјављујем, да се овакве наше критично изговорене речи више неће понављати.

Филарет, епископ милешевски, сајт СПЦ

Мој рејтинг и рејтинг странке коју водим нису толико високи и биће нижи из дана у дан. Наш народ је такав да лако пригрли некога и још брже га пусти низ воду. Они који су проводили озбиљне и тешке реформе никада нису били и никада неће бити популарни.

Александар Вучић, премијер Србије, о првих сто дана владе, ТВ Б92

На располагању сам Вучићу поводом ангажмана у „Железницама Србије“ и то је сада његова одлука. Српска економија је мртва, само што још није сахрањена.

Милан Беко, пословни човек, „Танјуг“

Слабо пратим „Твитер“, али ми је драго да има и занимљивих ствари. Највише ми се допало оно око мог летовања, када лежим на неким ексерима.

Александар Вучић, премијер Србије, о сатири на друштвеним мрежама, ТВ Б92

Пита ме Вучић шта сам радио последњих 100 дана. Питам ја њега шта је радио последњих 20 година, колико му је требало да схвати да је пао Берлински зид? Навијао за камен?

Бојан Пајтић, председник ДС-а и председник Извршног већа АП Војводине, „Фонет“

У Србији када год неко има идеју да нешто промени на боље сви скоче и кажу: „Е, немој то“. Не мислим да се поредим на било који начин, али [Зоран] Ђинђић је имао једну добру реченицу која се ретко цитира, а она гласи: „У Србији када неки човек гура камен већина народа навија за камен“. То је ствар коју ћете морати да мењате.

Александар Вучић, премијер Србије, у Бачком Градишту поводом сто дана владе, „Танјуг“

Премијер Александар Вучић је за две године успео да промени свест код грађана Србије, дубоко верујем у то да ће Дачић једног дана бити председник републике, а ја више нећу бити у управи Партизана.

Бранко Ружић, председник Извршног одбора СПС-а, према „Блицу“

Док су окорели криминалци […] Бранко Ружић – позната тајкунска улизица и подгузна мува Драгана Ђурића, Мирослава Мишковића и осталих – и његов шеф Ивица Дачић налазе у власти, Србија неће лако напредовати или ће напредовати као са теговима на ногама. То је мој лични став.

Александар Јовичић, функционер СНС-а, према „Танјугу“

Добровољни, волонтерски и хуманитарни рад увек је ефикаснији, зато што се за то не прима плата.

Томислав Николић, председник Србије, о ангажовању волонтера за обнову поплављених подручја, „Танјуг“

Шта да вам одговорим на то питање, кад знам какав ће текст изаћи у новини. Шта год да кажем учествоваћу у кампањи против председника, а то би било заиста неморално са моје стране. Ако кажем истину – не ваља, ако ћутим – не ваља.

Станислава Пак Станковић, саветник за медије председника Србије, на питање да ли Томислав Николић летује у Бодруму на рачун пореских обвезника, „Данас“

Аустријски амбасадор у Србији Јоханес Ајгнер недавно је донео повељу, сертификат председнику Николићу да је једногласном одлуком изабран за патрона ЕАНУ [Европске академије наука и уметности], међународне организације, чији је члан и САНУ. То је велики комплимент нашој академској заједници, али и председнику Србије, који ће у марту следеће године бити промовисан у патрона и држати приступну беседу у седишту Академије у Салцбургу.

Јасмина Митровић-Марић, саветник Томислава Николића за високо школско образовање, „Курир“

Поносан сам што радим с Александром Вучићем, што је он председник моје странке и Владе. Поносно стојим уз таквог човека, који свој посао ради искрено, за добро ове земље. Драго ми је што имам прилику да кажем нешто добро о њему. Много се жртвује, на шта сам му више пута скретао пажњу.

Небојша Стефановић, министар полиције, уз смех, на констатацију да му „на друштвеним мрежама приписују и да се улагује Вучићу“, „Курир“

Ја сам данас добио решење о промени презимена. И ти ћеш ставити у потпису имена Џуџо. Есад Џуџо. Имам решење, па ћемо ових дана направити прес-конференцију. Ја сам раније нагласио да, док ја то не урадим и не израчунам колико је дуга процедура и колико новца треба, остали [Бошњаци] не треба да се одлучују на тај корак.

Есад Џуџевић, председник Бошњачког националног већа у техничком мандату, РТС

Јесмо ли платили струју? Платили смо струју, да вас званично обавестим.

Александар Вучић, премијер Србије, о дуговањима Владе Србије према „ЕПС снабдевању“, ТВ „Пинк“

Рекли су – превише сте закаснили. Реално, јесмо превише закаснили. Ове године је требало да буде пилотирање тог теста, тога није било. Заиста смо озбиљно закаснили и реално је да нам кажу – не можете баш толико да касните.

Срђан Вербић, министар просвете, о неодржавању PISA тестирања у Србији 2015. године, „Земља чуда“ Радио Београда 1

Сви прво могу да очекују стављање административне забране на плату или пензију. Уколико немају примања, провераваћемо стање њихових рачуна у банкама, а наплата је могућа и одузимањем покретних ствари, укључујући аутомобиле, моторе, па и непокретну имовину. Онима који немају ништа, обуставићемо поступак због немаштине.

Светлана Манић, заменик председника Коморе извршитеља, о принудној наплати дуговања за струју „малим дужницима“, „Блиц“

Нова власт нема ни једну економску идеју која није тестирана код ММФ или Светске банке, није донела ни један закон који није написан у Бриселу, нема никакав план који не значи продају оног што је преостало…

Слободан Рељић, новинар и професор социологије на Учитељском факултету, „Фронтал.рс“

Ја сам сада измислио нови challenge [изазов]. Пошто мене критикује госпођа [Зорана] Михајловић, тражим да се заврши Жежељев мост у Новом Саду – радови касне три године, а градилиште је потпуно запуштено. Желим да се попнем на тај мост и скочим у Дунав, мада ми рониоци кажу да је опасно. Ако не то, скочићу из чамца да препливам реку. Хајде да скочим, да се тај мост направи.

Душан Бајатовић, директор „Србијагаса“, „Земља чуда“ Радио Београда 1

Мистериозни човек са духовитим презименом – Ајнштајн, без било какве визит карте, предложио ми је да „изгуглам“ на интернету да он никога није преварио. Он је, заправо, био задужен да ми саопшти да емисије 21. септембра нема, уколико не потпишем уговор да од новембра прелазим на „Б92 Инфо“ канал. Објашњење је било крајње цинично, а гласило је да се ради о култној емисији, за коју је идеално да буде, како кажу деца, бачена у канал.

Оља Бећковић, новинар и водитељ забрањеног „Утиска недеље“, „Један на један“ РТВ-а

Буде ли Параде [поноса], молићемо људе да не праве инциденте. Ко буде покушао, биће веома, веома, веома кажњен.

Александар Вучић, премијер Србије, „Бета“

Да не говорим о истополним браковима. То је истребљење човечанства. У Немачкој је недавно био случај да је девојчица изашла са часа сексологије, јер јој је било непријатно. Није из такве породице где се прича о таквим стварима. И пошто њен отац није хтео да плати казну, послали су га на један дан у затвор.

Никита Михалков, филмски режисер, „Око“ РТС-а

Шармантан детаљ – млађи брат одсутног председника владе добио батине. Заједно са својим обезбеђењем.

Ненад Илић, ђакон и режисер, о „Паради поноса“, на свом Фејсбук профилу

Радим увек од седам ујутру. Синоћ сам последњи састанак завршио у пола један с немачким пријатељима, пре тога с руским пријатељима. Вечерас ћу вероватно да завршим у пола један, пошто поново морам да се видим са шеиком Мухамедом да разговарамо.

Александар Вучић, премијер Србије, према „24 минута са Зораном Кесићем“ на ТВ Б92

Обузима ме утисак да промена свести и менталитета протоком поприма обрисе духа времена када су се „влажили“ и коаксијални каблови – у време цензуре крајем 1990-их година. Искрено се надам да ме утисак вара.

Бранко Ружић, председник ИО СПС-а, износећи „лични став“ о неемитовању „Утиска недеље“, „Фејсбук“/„Бета“

Могу да најавим врућу и добру јесен. Неће бити повећања цене електричне енергије барем у наредних шест месеци, неће бити рестрикција, имаће гаса довољно… Морамо да испуњавамо грађанску дужност и плаћамо рачуне.

Александар Вучић, премијер Србије, „Између два петка“ Радио Београда 1

Тито, Милошевић, Коштуница и Тадић заједно су задужили [земљу] за 14 милијарди, а Вучић је за око две године власти задужио више од седам милијарди евра.

Бојан Пајтић, председник ДС-а и председник Извршног већа АП Војводине, „Бета“

Изричито сам питао премијера Вучића – колико ће то узимање да траје. Он ми је рекао – док се не излечимо. Ко? Ова сиротиња ће да помре. Какво лечење.

Бранислав Чанак, председник УГС „Независност“, о мерама штедње Владе Србије, „Један на један“ РТВ-а

Можда други имају море на које привлаче туристе, а ми имамо историју – 18 римских императора рођено на тлу данашње Србији и то седморица у Сирмијуму. Све велике империје су била на тлу данашње Србије и римска, византијска, Наполеон, аустроугарска, Хитлер па и Црвена армија је прешла наше тле… зато што је место на којем смо се ми Срби настанили најлепше на свету и рађа најлепше и најбоље људе на свету, па их после расејемо по свету да шире лепоту и доброту.

Томислав Николић, председник Србије, отварајући изложбу „Виминацијум“ у Мисији Републике Србије у Њујорку, „Танјуг“

Мира је скромна жена. Па шта ви мислите, да њој требају паре за шопинг, за „луј витон“ и „праду“? То су све глупости. Какав стан? Па није то њена кућа. А чија је, питајте Путина.

Хаџи Драган Антић, близак пријатељ Мирјане Марковић, о њеним трошковима боравка у Москви, „Блиц“

У ваш крај радо долазим, као што идем и у друге крајеве. Мало сам више везан за шљиву, него за друге воћке. Али, чим видиш брдо, знаш да мора да се воле шљиве.

Томислав Николић, председник Србије на манифестацији „Село слави шљиву“ у селу Гргуре код Блаца, РТВ „Куршумлија“

Пуно тога се само од себе деси, као то поливање. Шта да радим кад немам другу мајицу, а за пет минута морам да одем на састанак. Биле су ми мокре гаћице цео дан. Код изазова су постојала правила – ако не урадимо за 24 сата, онда смо „фејк“, фолиранти… Рекао сам – о-кеј, полићу се водом. Дајте ту канту, па да радимо даље. Надам се да је то некоме помогло.

Чедомир Јовановић, председник ЛДП-а, о „леденом изазову“, „Земља чуда“ Радио Београда 1

Хвала, децо. Хајде, јављајте се кући, попијте по неку – као што треба.

Томислав Николић, председник Србије, сликајући се са кошаркашима после финала СП 2014, РТС

Решићу све случајеве, па и те из времена кад сам имао 16 година.

Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова, о смртним случајевима на демонстрацијама 9. марта 1991, „Став Србије“ ТВ „Прва“

Окупили смо се да се не разиђемо, иако ће неки од нас у повратку прелазити границу, али граница не може да заустави време, припадност, прошлост, културу. Ипак, границу прелази тело, али тело је кварљиво, а дух остаје. Хвала на прилици да вам кажемо да ћете певати наше песме и причати наше приче.

Томислав Николић, председник Србије, на „Данима Српске у Србији“ у Коларчевој задужбини, „Танјуг“/„Фонет“

Будући да си јавна личност, примаш разне енергије. И од стране медија, наравно. Али, научиш временом… постоје разни системи како се од тога браниш. Ја сам неко ко јако много ради на себи и врло добро знам када си под утицајем разних притисака и енергије.

Наташа Беквалац, певачица, „Булевар“ на ТВ Б92

Никако не могу да повежем [Јелену] Карлеушу са том естрадом у којој се она креће. Њени ставови о битним питањима у нашем животу за мене су импресивни.

Чедомир Јовановић, председник ЛДП-а, „Булевар“ на ТВ Б92

Видиш, увек овако да се поздрављаш. Само буди природна…

Ивица Дачић, министар иностраних послова и председник СПС-а, саветујући Тамару, супругу Александра Вучића, на Сабору у Гучи, према „Блицу“

Ја сам у шестом основне школе почео да играм организовано, а до тада сам као и сва деца играо на весељима… Коло је установљено да би се у њему упознавали момци и девојке, а старији, посебно бабе, да стоје на клупама и гледају ко се до кога ухватио, како се понаша у колу. Тако су се рађале љубави и бракови. Данас је коло потребно да бисмо се очували и сачували.

Томислав Николић, председник Србије, учесницима Међународног дечјег фестивала фолклора „Лицидерско срце“, РТС

(Изјаве.срб)



Categories: Месечна доза изјава

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading