Александар Живковић: Како се одупрети после Бањске

Србима на Северу, али и на Југу, Косова и Метохије не остаје ниједна организована снага из централне Србије која би им могла помоћи

Александар Живковић (Фото: Соња Ракочевић)

Хроника најављене предаје (23)

Још дуго ће се разматрати несрећна акција у Бањској. У некој разложнијој дебати можда би се извукла поука о штетности импровизације у државној политици. Сада је прешније питање: Како даље?

Пиши да је Алфа Вуку у недељу 24. септембра задрхтала усна, каже ми пријатељ, стручњак за „говор тела“. Задрхтала је цела Србија, лако ћемо за његову усну, одговарам. Читалац је већ направио своју слику догађаја тог дана, има неку идеју о узроцима и последицама акције у „маленој Бањској крај Косова“. Већина се, укључујући и врх режима, слаже да су сада Србима на Косову и Метохији остале црне, да црње не могу бити, шаховске фигуре.

Александар Вучић (Фото: Танјуг/Сава Радовановић)

Режим чак признаје, што је дуго оповргавао као непријатељску пропаганду, да се са Севера Косова иселило више од 10% становника последњих месеци. Физички се тешко одржати уз затворене Јариње и Брњак, блокаду робе из централне Србије, а атмосфера неизвесности, страха од малтретирања, нарочито младих људи, од хапшења без „ловостаја“, осећај да их је Србија оставила на цедилу; све то доводи до новог таласа етничког чишћења Севера.

Посебна је трагедија што се то етничко чишћење спроводи у тишини, без протеста, као она суза без родитеља.

Али, нека буде што бити не може. Ако је Курти добио битку, не смемо да признамо капитулацију. Наша војска која није смела на време да се супротстави преговарачким акробацијама политиканта који се представља као државник, сада је стављена под посебан надзор државних секретара и високих представника, и под том срамотном марамом дуго ће остати.

Бањска (Извор: Журнал.ме)

Политичке снаге у Србији или су потпуно незаинтересоване за Косово или су, ако су супротно усмерене, маргинализоване. Црквени врх је у страху да би се после злоупотребе манастира Бањске, могао десити и неки удар на Цркву већих размера. Последње саопштење Синода на ту тему говори да је у Цркви присутно неповерење и у контролисану „београдску медијску сцену“.

Тако Србима на Северу, али и на Југу, Косова и Метохије не остаје ниједна организована снага из централне Србије која би им могла помоћи.

Остаје могућност која је до сада била блокирана од тзв. Српске листе, а то је да формирају своје организације и институције које би их убудуће представљале и у „преговарачком процесу“ и у питањима свакодневног живота.

Извор: НСПМ

То организовање није лако, али отпор мора да се пружа ако се жели опстати. Пуно каријериста је учествовало у Алфа Вуковом „политичком систему“ пузајуће предаје Севера. Они су имали своје клијенте, а и једни и други „резервне положаје“ у централној Србији. Сада није време за надгорњавање са њима, мада ће се неки од њих трудити, као ономад у Крајини, да одиграју своју игру до краја.

Треба окупити веродостојну елиту отпора и без икаквих обзира за танкоћутност буџетски финансираних директора домова култура и сличних институција, напунити сале онима који хоће да остану и да се боре, и направити договоре о томе како да се то чини.

Опрема: Стање ствари

(Журнал, 4. 10. 2023)

Прочитајте још



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

8 replies

  1. Свака реч је на месту. Дај Боже да буде свима разумљива.

    19
  2. Sve su ovo plodovi puzajuce predaje.

    Ne znam sta se ocekivalo posle svega cega smo se tamo odrekli, posle svih nasih “ustupaka”, brisleskih pregovora, i cega sve ne, a na oltar “eu integracija i buducnosti” ili cega vec? Da nam bude bolje? Sad je to doslo na naplatu.

    24
  3. Pate se ljudi na Kosova izuzetno, njihova deca u strahu_bože sačuvaj – ali ako je za utehu, u ostatku Srbije makar možemo bez viza u Beč u šoping, u Grčku na more.

    12
    7
  4. Било шта да се ради или не ради, Вућић се мора елиминисати (из политичког живота Србије). Генерали који су омогућили и спровели ову бруку морају делити његову судбину. Тек после тога долазе на ред Радојичићи неке српске листе, некакве НВО… За то је потребно време. Много је те ****. Поштено према људима с Косова и Метохије је да им се помогне да дођу у Србију и да ту живе, кад већ нисмо имали мозга, срца и достојанства да урадимо било шта за њих тамо. Оно што не сме да се догоди је да се одрекнемо Косовског завета. Косово је услов постојања Срба. Не само Србије, него Срба. Поново морамо уз гусле певати о Косову, јер без тога, можемо одма’ да скинемо гаће и придружимо се педербаловима. Али основно је да нема Вучића, Ђиласа, и свих ******** који нас доведоше до ове катастрофе. Да бисмо осветили Косово, прво се треба осветити издајницима.

    12
    1
  5. „Пиши да је Алфа Вуку у недељу 24. септембра задрхтала усна, каже ми пријатељ, стручњак за „говор тела“.“

    Не добацује тај ни до алфа зеца а камо ли до Алфа Вука.
    Какву помоћ може очекивати наш народ на КИМ од државе на чијем челу се налази човек који изиграва Шоића правећи представу за јавност са хлебом и паризером?
    Што он понижава себе лично најмање ме брига али он понижава функцију коју обавља, државу и народ који представља.
    Нису издани само наши људи на КИМ него и сав наш народ ма где био.
    Овај свепитајући и свезнајући који треба да представља нас и да брани наше интересе прима налоге од страног амбасадора.
    Ми немамо државу, враћени смо назад у деветнаести век у време буне на дахије.
    Издани од свих шта нам остаде осим само организовања?

    15
  6. Desava se ono sto se jedino i moglo desiti, i dobilo se ono sto se jedino i moglo dobiti, na sta se upozoravalo, i za sta nije trebalo biti previse pametan da se zna.

    Dakle, znalo se sta ce se desiti, a u sve to se ipak uslo.

    Svo ovo prenemaganje koje gledamo, samo je za anesteziju i domacu upotrebu, da bi se doslo do onoga sto se ustvari svo vreme i htelo. Do ovoga cega gledamo. Sada beremo plodove te mudre politike.

    I vec se zna, Srbija nece uciniti NISTA povodom svega ovoga, nego ce se progutati jos jedno ponizenje, jos jedan istorijski poraz. U tisini. Jer, to je i htela.

  7. Још један доказ да Југослвени издају Србе и Србство.
    1974. су Југословени – преци/комунисти почели одцепљење
    КиМ, а Југословени – потомци/напредњаци/социјалисти/
    демократе/НВО… то отцепљење довршавају.

    8
    1
  8. @Миле
    Preduhitriste me. Ukoliko je ova jedinstvena POJAVA alfa, odoh među medvede – ako htednu da mi daju državljanstvo. Šalim se od muke, s nadom da su naši pravi vukovi i dalje Savini i da će zaustaviti ogavnu lobotomiju kojoj smo decenijama podvrgnuti.

    Onog trenutka kad smo, nešto pre pojave Pojave, dopustili da s Nemcima o bilo čemu u vezi s našom zemljom razgovaramo, osim eventualno o reparacijama (posle tri rata u kojima su nas sladostrasno satirali) i privrednoj saradnji (bez eksploatacije i političkih uslovljavanja!!!) – odustali smo od sebe. Privremeno, daće Bog. Svaka čast Kantu, Betovenu, Geteu,…ali očijukanje s angelama i šolcovima nije PRIRODNO. I nije NORMALNO. Mora se čamčić naš vezati za prijateljski brod.

    Što se Kosova i Metohije tiče, nije istina da su izgubljeni i ako nijedan Srbin tamo ne ostane. Kad vas nasilnik goloruke istera iz kuće – znači li to da nije vaša? POTPISATI NE SMEMO!!! Četvrt veka samo TO traže. Hijene.

    11

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading