Војислав Поповић: Бокан, краљ Вучићевих ботова

Ако се буде допуњавао списак симптома смака света које је Калајић навео у истоименој књизи, место међу њима би свакако заслужио и његов ученик Бокан

У данашњем говору се често употребљава реч бот. Она представља скраћеницу за софтверског робота, апликацију која аутоматски обавља задатке на интернету са циљем имитирања људске активности у виду остављања порука. Тај израз се прво проширио на страначке активисте који су на интернет порталима писали једноставне поруке подршке некој партији, а касније и на све учеснике у јавним дебатама чије се учешће у њима своди на плитку пропаганду.

Вучићеви ботови су обично у свом наступу веома провидни, јер је квалитет људског материјала из ког се регрутују прилично низак. Најчешће им ограничење образовања и интелигенције смета да дају осмишљене исказе, па недостатак артикулације надомешћују самоувереном површношћу, безобразлуком и агресијом. Они интелигентнији и образованији се много не труде, јер нису плаћени онолико колико мисле да вреде па отаљавају посао.

Међу њима најзначајније место заузима Драгослав Бокан. Од прве врсте ботова одскаче својом интелигенцијом и образовањем, а од друге веома великим трудом и енергијом коју улаже у своју активност оправдавања тренутне власти сконцентрисане у личности Александра Вучића.

Мим са Фејсбука

По образовању редитељ, у јавности се појављивао с беседама о српској традицији и историји. У томе је био успешан (по квалитету наступа, не и њиховом броју), јер је веома убедљиво објашњавао како је центар српске традиције Светосавски завет, српски одговор на питање смисла. Уз то је врло спретно указивао на модернистичке странпутице које су нас довеле до каснијих грешака, од којих је Југославија најфаталнија.

Приликом држања беседа било је уочљиво да се до крајности уживљава у тему о којој говори, што слушаоцима (и гледаоцима) оставља утисак дубоке продуховљености. Међутим, у питању је нешто друго. Ту за говорника није битна сама тема, него утисак који оставља. Као дипломирани редитељ, Бокан веома добро зна које речи треба изговарати, и како тон гласа, фацијалну експресију и покрете руку уклопити са темом о којој се говори, и онда како да све то скупа упари са сензибилитетом публике да би се на њу оставио максималан ефекат. Ефекат је био тај да га она нетремице прати, често са одушевљењем.

Зашто је таква реакција публике важна за Бокана? Као интелигентан, образован и веома талентован говорник, он од почетка свог јавног деловања оставља дубок утисак на њу. Повратна реакција подложности и пажње делује подстицајно на осећање битности, које се налази у унутар-светском нагонско-сујетном егу, и ту долази до неке врсте псеудо-еротске екстазе код говорника. Иако поседује знања која су требала да послуже као брана оваквом искушењу, очигледно да није било довољне чврстине карактера да се то знање примени.

Када неко од присутних постави питање које квари тај псеудо-еротски однос, ту Бокан заузима хистеричну позу увређеног праведника. Тај поступак је иначе карактеристичан за психопате, које немајући никакав садржај осим воље за иживљавањем, покривају унутрашњу празнину са наученим обрасцима понашања (са циљем реализације наведене воље). Они на речи саговорника, које откривају њихов застор, реагују опонашајући човека који је увређен неправдом и клеветама које руже његову неупитну врлину.

Проблем је био у томе што је позорница са које се обраћао предмету свог патолошког иживљавања била премала. Као вођа „Белих орлова“, националиста и традиционалиста, он није могао често наступати на мејнстрим медијима. Био је ограничен на локалне ТВ канале, радио станице, трибине, Фејсбук и Јутјуб. Ту је налазио оне примерке који за њега представљају најпогоднији материјал за наведени однос, национално и традиционално опредељене људе. Уз ограничење наступа, био је принуђен да посматра особе глупље од себе како заузимају готово целокупан медијски простор добијајући сву пажњу, и наравно финансијске и друштвене повластице. То га је дубоко погађало.

За време власти Вучића појавила се прилично бројна и бесрамна група „националиста“, који су наставили да „србују“ али су то уклопили у хваљење антисрпске власти. Значајно је било то да нису трпели никакве јаче осуде јавности и да је њихов фукарлук прошао без икаквих последица. Бокан је у почетку био критичан према Вучићу и његовој камарили, и говорио је о њему као о човеку са психом навијача, који се одушевљава са површним и гласним изливима национализма, али лако побегне са места где је опасно. Морало му је бити веома тешко да гледа како људи који су издали оно у шта су наводно веровали, настављају да причају исте националне приче, уживајући погодности које им је власт пружила, а да их при томe нико не прозива за оно шта су урадили; док он који држи линију и живи у немаштини не добија ни десети део пажње и похвале коју заслужује.

Пошто се та ситуација наставила, није било много тешко прећи на њихову страну. Када се на вагу ставе са једне стране: медијски простор, могућност егоистичке мастурбације коју он пружа, финансијска корист, угодан положај у друштву; а са друге: скрајнутост, сиромаштво и верност идеалима; наравно да је код таквог типа личности превагнула прва. Остао је само проблем квалитета публике која служи као његова циљна група, али он је решен надокнађивањем квалитета квантитетом.

У почетку свог ботовања Бокан се трудио да задржи некакву меру, укус и лично достојанство. Хвалио је потезе власти који су годили патриотски настројеном делу народа (попут дизања споменика Стефану Немањи, пријема Путина, неувођења санкција Русији итд.) и прећуткивао или оправдавао антисрпске потезе (као што су постепено предавање надлежности Србије на Космету, геј параде, пуштање миграната да вршљају по земљи…), али је избегавао самопонижавајуће дивљење лику и делу Вучића које је главна активност његових ботова. Међутим, када се служи њему ствари као што су мера, укус и лично достојанство не улазе у опис посла. Са протоком времена је био принуђен прво да почне да га хвали, па да му се диви, а онда је почео да напада његове критичаре. Врхунац је досегнуо када је изјавио да је Вучић Србија.

Занимљив је метод који користи, у правдању тренутне власти. Бокан је у једној фази свог деловања почео да брани црквену јерархију од њених критичара, са аргументацијом да се црквени великодостојници не смеју критиковати за своје потезе од стране оних који се не разумеју у црквене послове, и да они самим својим положајем стоје ван домета свакодневно подразумеване критике. Уз то је говорио да црква није само једна институција међу другим, јер она даје одговор на питање смисла, те зато захтева другачији приступ. Тај став има смисла, јер је црква аристократска организација, која своју дуговечност базира управо на поверењу које верници имају у црквени врх. Међутим, Бокан тај принцип, у својој зрелој бот фази, примењује на једну антидржавну и антинародну карикатуру каква је Александар Вучић. Сада човек – који предаје север Космета Шиптарима, има Блера за саветника, поставља лезбејку на место премијера, на месечном нивоу понижава свој народ – за њега постаје државник у чије се способности не сме сумњати, док патриотски критичари представљају штеточине које уживају у свом ђаволском послу. Он за Бокана постаје ПРЕДСЕДНИК, који има план за наш спас, чији су детаљи превише компликовани да би их обични смртници схватили, док његови потези са очигледно штетним последицама представљају само маневре на путу до коначног успеха. Идентификује га са државом, а држава (за коју је до пре пар година говорио да не постоји, а у међувремену није рекао када је обновљена) заузима место слично цркви, јер се њој мора безрезервно веровати.

Када Бокан напада људе који се дрзну да кажу оно што је очигледно, користи читав спектар поза, гримаса и расположења: од праведничког беса, моралистичке индигнације, добронамерног објашњавања, искрене туге, и свега онога што у патетичном заносу може да послужи за одбрану неодбрањивог. Као „светосавском националисти“ њему није проблем да устврди како ћемо под вођством ходајуће увреде за српски народ, Брнабе, ослободити Космет, и како одржавање европараде није ништа страшно (ту наравно није проблем ни гола шиптарска задњица пред црквом Светог Марка, ни хомосексуалац маскиран у Исуса Христа заогрнут заставама дугиних боја).

Оно што га прати кроз већи део јавног деловања је агресивна одбрана одређених ауторитета, некад је то била црквена јерархија, Путин, касније Кадиров, а код нас Вучић, Вулин, Брнаба и остатак екипе. Став који заузима приликом тих излива праведничког гнева пред „јадним критизерством ситних душа“ је сличан ставу који заузимају главне сестре по болницама, када спомињу неког хирурга или примаријуса, умишљајући при томе како преузимају део његовог значаја. На тај начин врши компензацију своје неостварене фантазије националног вође кроз замишљено учествовање у величини ауторитарних личности.

Драгослав Бокан: Да ли уопште разумемо сву осетљивост теме екстремно сложених односа СПЦ са Скопљем?

Сада, у данима када је почела последња фаза издаје Косова, Бокан интензивира своју улогу. Сав фокус напада пребацује на људе који покушавају било како да омету Вучића у његовом деловању. Отворено их вређа, називајући их Паја Патковима и чича Глишама, чија је једина мотивација паклена мржња према „српском спасиоцу“ Вучићу. Користи све методе скретања пажње и силовања логике, уз невероватну дозу бесрамног самозадовољства. Тако је постао једна од најкориснијих алатки у тактици диверзије коју власт користи како би замаглила оно што се дешава и лакше спровела своје намере.

Драгослав Бокан: Вучић успева да сачува Косово и Метохију у практично немогућим околностима

Плотин је говорио да се квалитет душе одражава у облику тела, и да се стање у ком се она налази може спознати по спољашњем изгледу. Калајић је једном изјавио како у своје емисије не позива дебеле људе јер они, осим ако није у питању неки здравствени поремећај, нису способни да се одупру ситном пориву преједања, па сходно томе неће имати снаге ни да одоле тежим искушењима. Генон је писао да ће период пред крај овог нашег света обиловати гротескним појавама. Ту је пре свега мислио на особе које се представљају као носиоци духовне културе, а понашају се и изгледају крајње недуховно, док елементе духовности уграђују у анти-духовно деловање.

Гротеска се у пуном обиму манифестовала у форми човека који се представља као чувар традиције чији је интегрални део аскеза религиозног типа, а своју егзистенцијалну празнину попуњава преждеравањем са шампитама. Да би се шампите обезбедиле користи се српска православна традиција у правдању деловања власти која пузајућим признањем Косова ту традицију гура у ишчезнуће. Ако се буде допуњавао списак симптома смака света које је Калајић навео у истоименој књизи, место међу њима би свакако заслужио и његов ученик Бокан.

Прочитајте јошCategories: Разномислије

Tags: , , , , ,

18 replies

 1. Одлична анализа. Осврнућу се не на текст, коме се нема шта додати, него на илустрацију, на Боканову објаву са ВКонтакте где је преко позива на литије за Косово и Метохију залепио црвеним НЕМАЈУ БЛАГОСЛОВ!

  У том грму и лежи зец, само што то Бокан или не схвата, или схвата али се нада да ми не схватамо. То што литије о тако суштински важном питању за опстанак нашег народа и државе, па и цркве, немају благослов, више говори о онима који би тај благослов требало да дају него о самим литијама, зар не? Како је могуће да изостане благослов за такве литије? Поставићу исто питање које сам поставио и поводом давања аутокефалије МПЦ прошле године: за кога стварно раде наши архијереји? За нас (тј. наше спасење) или за наше непријатеље?

  Такође користим ову прилику да се извиним свима онима којима сам, у претходних годину-две, овде на СтСт рекао да АВ није добар, али да макар није гори од нпр. Бориса Тадића. Ево сада повлачим то што сам рекао, и признајем да је, цементирано последњим потезима, АВ дефинитивно гори од било кога након 5. октобра па чак и од Бориса Тадића, док о Дражи Марковићу, Петру Стамболићу, и осталима из те генерације још и може да се расправља.

  Борис Тадић, пошто је медиокритет, барем није био способан за такву количину политичке шизофреније коју АВ испољава на дневном нивоу. АВ тврди да је читао Вебера али изгледа да је много више научио од Орвела.

  Борисе, ништа то није опроштено и немој да се враћаш, али ти без обзира на све барем можеш да нормално ходаш улицом и гледаш људе у лице, што ће АВ-у бити немогуће кад једном сиђе са власти.

  88
  5
 2. Војиславе, свака ти част. Дуго нисам имао објашњење за понашање и наступе Бокана, али дао си комплетну анализу и мишљење са којим се у потпуности слажем, духовито, истинито и карактерно. Много ти хвала, много ми је сада лакше.

  83
  4
 3. Хируршки прецизна анализа отеловљене гротеске која се манифестовала баш данас, баш у последњим временима.

  Немам шта додати. Ово су увиди из угла традиционализма који дијалектичким тумачењем друштвених догађаја и личности, остављају печат вечности и својеврсна упутство за даља промишљања и правце деловања у демонтажи доктрине лажи.

  58
  6
 4. Dinarci/Dinaroidi
  su najslabiji Srbi, posebno duhom.

  20
  53
 5. Očekivano za nekoga ko podržava Milana Nedića i protiv je “27. marta”.

  6
  45
 6. Уважени разномислитељу, г’дине Војиславе Поповићу, елоквенција вам је, мало је рећи, раскошна… Успели сте да у “аргументоваано” заједљивом тексту ни једсном не поменете наше осведочене “доброжелатеље”, “уводиоце демократије”, људских права и правде,… на пимер британце, французе, немце,… о дубоким свесветским трнутним пародржиоцима да и не говорим… “Спреман” сам руку у ватру да ставим да ви са њиховим увредљиво јефтиним спин “сендвичима” које деле сличним вама ликовима немате, баш ништа… Слично је било, али мање трагично и понижавајуће, кроз историју многострадалног српског народа… Свакога ће дело на видело изаћи…

  12
  55
 7. Међу побројане гријехове треба још додати потенцирано пријатељство са несрећним Порфиријем и похвалу српског и православног архинепријатеља, његово језуитско, непогрешиво величанство папу, као врсног интелектуалца и ерудиту.
  То би ваљда требало мало да компензује оно чувено цјеливање руке непоменика и све скарадне изјаве о истом, издају Старе Србије човјека задатка, криво инсталираног на свету позицију српског патријарха.

  52
  11
 8. Немојте ми рећи да је Бокан или било који бот, вредан оволике анализе. За анализу је како је могуће да овакво стање траје. Како је могуће да пајац води државу?

  48
  5
 9. Нисте нам објаснили, господине Поповићу, шта је то у човеку као што је Бокан, што га наводи да „на све пљуне и на све пристаје“ (да парафразирам матију Бећковића)? Од „светосавског националисте“, како сте га окарактерисали, постаде (или је одувек такав био?) крпа над крпама, подрепни Вучићев брабоњак. Бранећи Вучића и певајући оде његовој „генијалности“, он не брани ни српство, ни Косово, ни истину, ни правду, ни ЗАКЛЕТВУ на јеванђељу (узгред, погледајте само чему нас учи проф. Правног факултета Петров, да заклетву, са руком на светом Јеванђељу, можемо да окачимо мачку о …), он брани само свој фетиш!
  Сви људи здравога разума, мање-више на исти начин као и Ви, виде какав је Бокан, али остаје нам непознато – зашто је он такав? Шта у човеку треба да буја да био таква крпа? Ви га овде описасте малтене као заблуделу овчицу. Међутим, Бокан је билмез, био и остао. Армија таквих се налази око Вучића и у СНС чопору. Опседнутост човеком чије је понашање најчешће образац најпримитивнијег, простачког понашања какво не доликује ни рабаџији који развози креч, а камоли председнику државе, указује да са тим људима нешто дубоко није у реду. И са нашим друштвом, дакако. Изгледа да неповратно тонемо у најдубљи понор најпрљавије моралне каљуге.

  49
  6
 10. Bokan je Balkanska verzija TV evangelist. Znamo odakle im je poreklo. Kazu svaki dan je na TV, da li moraju da ga prime? Izgleda je tako. Postovanje za g Popovica. @ Mark E, u vezi vaseg izvinjenja, od mene oprosteno.

  25
  3
 11. Небојша Петковић:

  ”Треба о сваком рећи истину или макар своје мишљење за које верујете да је истинито, поготову ако тај о коме говорите није нека безазлена појава.
  Бокан се није продао како многи мисле, а није ни полудео. Он је поред свих неспорних интелектуалних квалитета једноставно лош човек. Пренадувани его који није последица стварне величине већ, сасвим сигурно, нарцисоидног поремећаја личности нивоа психопатије, агресивна надменост над свима око себе, недостатак самоконтроле и падање у екстатичне заносе, нетрпељивост према сваком мишљењу које му не иде уз длаку, потреба језуитске милитантне одбране ,,вредности”, гордост невиђених размера, самољубље које се не либи да на сва уста прича о сопственој величини и у исто време, попут размаженог увређеног детета, кукумавчи над ,,неправдама” које су му нанесене… све је то слика и прилика овог човека кога данас гледамо у улози, не само, апологете Александра Вучића већ његовог најоданијег легионара који је стигао до спознаје ,,Вучић то је Србија”.
  Презир према личности лажног месије и исто толико манијакалног љубитеља сопствене величине, која се више не издаје само за председника Србије, већ и за носиоца свих јавних, тајних и уопште вредносних функција у овој земљи, али и фигуре светског формата која попут марвеловог суперхероја спашава свет, постаје још већи поред оваквих Црвјезика који га јавно обоготворују, притом најискреније сматрајући да то чине у име патриотских и хришћанских порива. Не, раде то једноставно зато што нису добри људи.”

  25
  2
 12. Не сећам се да сам икада прочитала гаднији, малициознији, популистичкији, вулгарнији и плиткоумнији текст од овог горе. Сасвим је прихватљиво размишљати другачије од Господина Бокана и не подржавати његове ставове и виђења о националној политици, о којој се он једино и изјашњава и анализира. Називати њега ботом и проданом душом је више него смешно. Има толико опскурних ликова који су се невидљиво накачили на владајућу (а и невладајуће странке) с јединим циљем материјалног профитерства, да не видим разлога зашто би се неко толико излагао јавном блаћењу и анатемисању осим ако не брани личне ставове ( које, за разлику од већине, препознаје у потезима актуелног Председника). Ја то сматрам врло храбрим и ретким у данашње време и то толико ретким да многима таква могућност уопште не пада на памет. Него, сваком прво пада на памет оно шта је сам спреман да прихвати. Коментарисати нечији физички изглед због политичких неслагања је више него бедно. Није ни вредно коментара.
  П.С. претпостављам да је аутор горепоменутог текста брат близанац Џорџ Клунија кад се усуди да коментарише изглед мушког неистомишљеника, то би се још можда и могло разумети

  3
  16
 13. @Еверет Еверетовић

  “Има толико опскурних ликова који су се невидљиво накачили… с јединим циљем материјалног профитерства, да не видим разлога зашто би се неко толико излагао јавном блаћењу и анатемисању осим ако не брани личне ставове (које, за разлику од већине, препознаје у потезима актуелног Председника). Ја то сматрам врло храбрим и ретким у данашње време и то толико ретким да многима таква могућност уопште не пада на памет.”

  Значи храбро је, због личних ставова, бранити потезе председника државе којима он крши разне уставне одредбе и чланове закона, као што је то лепо образложио проф. Зоран Чворовић на Новом Стандарду: https://standard.rs/2023/03/03/sta-se-to-dogodilo-u-briselu/, а да не помињемо то што те активности уопште нису у надлежности председника државе, нити му је та надлежност додељена од стране Владе или Скупштине.

  Да ли сте помислили да многима таква могућност уопште не пада на памет зато што верују у законе и институције у које ни председник ни његов бранитељ г. Бокан очигледно не верују, јер се на те законе и институције ни не обазиру?

  Или можда сматрате да се на законе и институције не треба обазирати због неког вишег циља? Да ли, по тој логици, лопова који Вам рецимо на пијаци отме ташну не треба јурити ако би то такође било у име неког вишег циља који би г. Бокан могао да одбрани?

  20
 14. @Марк Еугеникос
  Виш(љ)и циљ је украдену ташну однети лично бокану – тад је благословено..

 15. @Марк Еугеникос
  Заборавили сте да споменете кршење демократије и непоштовање европских вредности.
  Хвала Вам што сте своје неслагање са мојим коментаром изнели на уљудан и пристојан начин, без вређања и омаловажавања. Ценим то.

  2
  8
 16. @Еверет Еверетовић

  „Заборавили сте да споменете кршење демократије и непоштовање европских вредности.“

  Нисам заборавио; демократију једноставно сматрам неопходним састојком сваког егалитарног друштва, какво је и српско, па нема потребе помињати је сваки пут, као што нема потребе помињати да би носилац јавне функције морао да буде писмен. Што се европских вредности тиче, то је нешто што у западној европи постоји још само у траговима, те стога не видим зашто би тај појам уопште био релевантан за било какву дискусију. Ако су европске вредности данас укидање Достојевског, хвала не треба.

  10
 17. Овај ме чланак потсећа на једни слични пашквилу, која је објављена давно под називом ”Војко и Савле” (сетиће се они старији, а ови млади ионако немају појма). Елем у тој нарученој пашквили насрће се на Академију наука, Павла Савића и Гојка Николиша.

  Овај, одвратни, наручен текст, који ви објављујете, по свој прилици потиче од мондијалистичког часописа ”Мондо” и плаћеника који се ту окупљају, а плаћени су да баце једну ”отровну стрелу” на Бокана.

  Нисам ту да браним Бокана, сви ми имамо своја мишљења о Вучићу, и сви ми по некад одемо на погрешну страну (ко није?), али овако одвратно нападати човека, и користити се очигледним лажима, конструкцијама и свим осталим по чему се препознаје да иза овога стоје плаћени ”ботови”, који су се накотили у Србији а дебело су финансирани од Српских непријатеља.
  Одвратно ми је све што је овде написано, и ***** која се таквим пословима баве су ми препознатљива.
  Зато стаје у одбрану Бокана, без обзира дали се слагао или не слагао са њиме. Бокан је далеко честитији човек од овог ***** које се зове ”Мондо”.

  П.С. уз то пљувати човека, зато што воли шампите (ако и то није измишљотина, истих ботова). И ја волим да их једем, иако не смем, а ви једите то исто што и пишете.

  4
  13

Оставите коментар