Један коментар на песму владике Фотија: Омлачали клир Српске Цркве

Тако ли се у посљедњим временима бране Косово и Метохија?! Гласним кукавичким ћутањем у корист терориста и пљачкаша, домаћих издајника и душегубних окупатора, пита коментатор Станоје

Омлачали клир Српске Цркве тврди преко свих Вучићевих медија да је од Цркве, тачније њеног клира, довољно то што држи молебане за Космет и – ћути и гледа свога посла?! Ма немојте! Митрополит се Амфилохије, богоми, и те како молио, али је и грмио, и није престајао, кад му Космет такну, и чуло се надалеко, а ви данас – ни да зуцнете ни да прошапћете бар народу своме да не дате косовскометохијске светиње, оци и владике Српске Цркве светосавске који издадосте оне македонске, не трепнувши! На литије ни да помислите…

Преподобни старац Пајсије Светогорац: Ако Црква ћути да се не би сукобљавала са државом, ко ће говорити?

Тако ли се у посљедњим временима бране Косово и Метохија?! Гласним кукавичким ћутањем у корист терориста и пљачкаша, домаћих издајника и душегубних окупатора?! Страшно, да страшније не мож’ бити. Окамени се патријаршијски Београд, мртвим сном уснуше Српска Војводина и све Крајине наше, замрије нам у ступору рашко-призренско владичанство, умукнуше Цетиње и Бока, онијемеше Беране и Никшић, не плашећи се клетве Лазареве, а стрецајући од биједних кнезова овога свијета који им могу само тијело убити, а души не могу наудити. Што радили, то од Бога и народа дочекали!

Коментатор с надимком Станоје

Прочитајте још



Categories: Разномислије

Tags: , ,

9 replies

  1. Какав циркус! Па тај Амфилохије је 2004-5-6 говорио владики Артемију исто оно што Вучић говори сад.
    Оно што се сад помиње о заштити светиња је у суштини рециклиран члан 6 Ахтисаријевог плана, који је уз митрополитов благослов саставио Сава Јањић(чар). Схватите већ једном да ми немамо ни цркву ни државу, што пре то схватите, биће боље.
    Рђа коју смо посејали моћи ће сагорети само у пламену новог, вероватно највећег страдања, иако ће многе нерђаве српске главе такође сагорети у том пламену

    47
    10
  2. @ Aња
    Имамо Цркву, са много недостатака на земаљском плану деловања. Можемо сада да се гложимо око Амфилохија, Артемија и њихових исправности или грешака, али то нема никаквог значаја у овом тренутку, потпуно је неодговарајуће размишљање. Ово је ситуација слична оној када неко неће да се причести зато што је његов свештеник евидентно грешан. Али ако он није рашчињен, то не утиче на валидност светих Тајни. Тако и овде – то што СПЦ има много “мана и бора” не значи да у овом тренутку треба апстинирати од активности које се у њеном окриљу предузимају у вези са Косовом и Метохијом. Говорим о онима који себе сматрају члановима СПЦ. Ко се не сматра, нема потребе да прича о СПЦ у вези са овим. Надам се да и такви, са своје стране, чине шта могу у корист Србије и, нарочито, Косова и Метохије.

    29
    10
  3. @Ања написа чињенично провериву истину, а @Родољуб Лазић би да релативизује ту истину, стављајући у исти кош прогониоца и прогоњеног. Један од тих “недостатака на земаљском плану деловања” је екуменизам, свејерес по Св. Јустину Ћелијском. Погубно је и даље очекивати да се непокајани екуменисти сете да су Православни Срби и Светосавци, и да сходно томе делују на одбрани Правоверја па и Косова и Метохије. Чему чистке правоверних владика од 2010, чему избор “кооперативног” (по Викиликсу) Иринеја и после још више интегрисаног папољупца и аграмољупца на Трон Св. Саве, него да се ућутка савест и памћење Србиново, СПЦ? Као што се јасно види по громогласној ћутњи, та је специјална операција била веома успешна, за сада. Ово је све боље срочио Марко Пејковић у коментару испод текста о беседи хорепископа Наума:
    Ко год мисли да ћемо КиМ повратити (без обзира на све атаке споља и издаје изнутра) тако што ћемо само сменити АВ, а црквеној администрацији на челу са Патријархом се клањати као да је он достојан (што су најавили Двери, Јовановић, Заветница) – грдно се вара.

    Вучић је пресликани Порфирије и остали епископи екуменисти у политичкој сфери. Тај степен лажи, лицемерја, шизофреније из домена вере (екуменизам) је идентичан ономе што ради АВ у домену политике. Једно иде са другим нераскидиво.

    Дакле, ко год жели да се бори за КиМ као део Србије, мораће да осуди екуменизам и од Порфирија и осталих владика (сем владике Ксенофонта Епархије рашко-призренске у егилу) затражи рачун – да ли господо и даље планирате да кварите нашу веру екуменизмом на исти онај начин на који АВ квари нашу Србију? А ако они ћуте или му кажу да се смирава или да су екуменисти, дужан је да исте бојкотује на исти начин како поступа и према АВ.

    У супротном, иако мисли да добро чини Србији, заправо на делу помаже издају КиМ. Кад уклонимо екуменистичку јерес из Патријаршије, лако ћемо решити и питање одбране КиМ.

    Дакле, када сви они који су против издаје АВ осуде јавно екуменизам и пропитају Порфирија и екуменисте о овом суштинском питању, па ако добију негативан одговор, онда може можда Епархија рашко-призренска да покрене Литије.

    Дотле, немају Литије никаквог смисла.

    28
    14
  4. Нека би дао Бог, брате Родољубе, да се Патријархов налог о молебанима за КиМ прошири на све српске земље.
    П.С-Хвала Вам на коментару, слажем се да не треба да се гложимо око било кога/чега, нити да се пасивизирамо, само ме, као некога ко се сећа делатности Цркве на Косову у не тако далекој прошлости, помало мучи ова сабласна тишина из епархије рашко-призренске, као и млак став Сабора и неки поступци Патријарха који ми нису до краја јасни( као што је изостанак одговора на молбу за пријем који су му упутили косовски Срби)
    Свако добро од Господа Вам желим!

    32
    1
  5. Нажалост нема више српских епископа у СПЦ. То је више владина организација неголи црква. Вучић их је све купио и више воле своје г**** него Косово. Божија казна српском народу.

    22
    4
  6. Бранко, чекати да се СПЦ очисти од екуменизма да бисмо се молили и организовали литије за спас Косова и Метохије, подразумева не месеце, него године. Издаја Косова се може десити за месец-два дана. Стога ваша идеја нема смисла.
    Уосталом, СПЦ (Митрополија црногорско приморска) је организовала и молебане и литије у ЦГ и светиње су одбрањене. Зато што је народ био одлучан да то уради. Дакле има смисла бити у литијама и овакве СПЦ, упркос многим њеним мрљама и борама.
    @Ања
    Хвала на разумевању. И ја разумем ваш став.
    Свако и вама добро од Господа.

    24
    5
  7. Нема саглашавања и снисхођења греху, у циљу нешто ће се већ десити па ћемо видети, биће боље, мора мало мудрости није спорно, али константно саглашавање и снисхођење лошем, накарадном, перверзном,злом, доводи до лаганог умирања и сигурне смрти.Шта важно да није нагло, полако да се умире. Па нећемо да умиремо, одумиремо, ми хожемо живот. Сломивши нам кичу, дођосмо до вађења срца. Ајде браћо да кажемо не може, не може перверзија, не може педерастија, не може непоштовање, не може право без одговорности, не може дете да малтретира професора, да се лаже, да се краде… Није такав Србин. Анестезиолози нас успаваше. Ништа више не боли. Да Господ помогне да се пробудимо , оживимо, да се Богу вратимо и будемо храбри и поштени као наш владика Фотије.Бог га живио. Позвани смо да будемо свети. То нам је потенцијал. Бесмртност. Вечни живот.
    Живели !!!!

    13
    1
  8. @Родољуб Лазић
    Да ли одиста мислите да циљ оправдава средство? Екуменизам није нека мала дечја болест коју време залечи; напротив, пре много година је била мањи проблем, а током времена је проблем метастазирао услед недостатка поштовања одлука о прекиду екуменистичке праксе што је онда закономерно довело и до прогона правоверних епископа. Ако се на духовном плану ствари не поправљају, кваре се. Нема стајања, или као што вели Св. Максим Исповедник, човек је као одапета стрела која лети на горе или на доле. Свако ко има очи да види ствари као што јесу а не као што би волео да су, може да се увери у стање у Београдској Патријаршији, да ли је боље или горе него пре нпр.13 или 30 година, и да ли су те стреле летеле на горе или на доле. А колико времена ће требати екуменистима у окупираној Београдској Патријаршији да се покају, ако икад, то само Господ зна. У вези литија у ЦГ, само време ће показати који је резултат, преурањено је славити. Не стоји да је Црква сада „безбедна“, а још мање да је српство у бољој ситуацији. Најзад, они који очекују чудо од литија за КиМ у овим условима, би требало да хладне гладе погледају шта се десило кад су Порфирије и екипа прошле године преузели литију против параде содомита и онако ЕУропски, културно је ЕУтаназирали. Зашто би сада било другачије, има ли икаквих наговештаја?
    Нема предаје, догодине у Призрену!

    13
    3
  9. @ Бранко
    Ово сте рекли:
    „Дакле, када сви они који су против издаје АВ осуде јавно екуменизам и пропитају Порфирија и екуменисте о овом суштинском питању, па ако добију негативан одговор, онда може можда Епархија рашко-призренска да покрене Литије.“

    Ово сам одговорио:
    „Бранко, чекати да се СПЦ очисти од екуменизма да бисмо се молили и организовали литије за спас Косова и Метохије, подразумева не месеце, него године. Издаја Косова се може десити за месец-два дана. Стога ваша идеја нема смисла.“

    На то сте ви рекли оно што сте рекли у најновијем коментару, а ја не видим да је то што сте рекли одговор на мој одговор.
    Свако добро.

    4
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading