Зоран Кинђић: Вучићев пољубац

Не знам шта мисле српски епископи о понашању Александра Вучића, али мени се чини да би прва асоцијација сваког ко је читао Свето писмо морала бити – Јудин пољубац

Зоран Кинђић (Извор: Покрет за одбрану КиМ)

Позивајући вернике да свакодневно читају и проучавају Свето писмо, поједини свети оци су тврдили да се у њему не само налази одговор на сваки наш животни проблем него и да се актуелна дешавања могу протумачити управо у библијском светлу. Да је заиста тако, може нам послужити разматрање актуелних политичких дешавања у Србији. У последње време суочени смо са намером председника Републике Србије да прихвати француско-немачки план о решавању косовско-метохијског проблема. Иако је још донедавно тврдио да неће чак ни узети у руке тако неприхватљив предлог, у међувремену је променио мишљење и активирао своју пропагандну машинерију, како би јавност припремио за саглашавање са потписивањем овог по српске интересе погубног плана. У исто време док се припрема да почини завршни чин велеиздаје, који је већ наговештен његовом усменом сагласношћу да прихвата имплементацију француско-немачког плана, Вучић на сва звона оглашава како нико не воли Србију толико колико он, како су сви они који се опиру том срамном чини заправо непријатељи Србије. Његове плаћене удворице уверавају нас да Вучић најбоље зна шта је добро за нас, да морамо имати безрезервно поверење у било коју његову одлуку. Па зар он није најбољи, најмудрији, највештији, најродољубивији од свих Срба? Што би рекли млади лидери СНС-а, као и његови унајмљени политички аналитичари, Вучић од свих нас највише љуби српски народ.

Не знам шта мисле српски епископи о понашању Александра Вучића, али мени се чини да би прва асоцијација сваког ко је читао Свето писмо морала бити Јудин пољубац. Као што је познато, да би показао римским војницима кога да ухапсе од присутних у Гетсиманском врту, Јуда је пришао Христу и пољубио га (Мт. 26, 48-49; Мк. 14, 44-45; Лк. 22, 47). Помало изненађен начином издаје, Исус му рече: „Јудо, зар цјеловом издајеш Сина Човјечијега?“ (Лк. 22, 48). У европској традицији овај срамни чин издајства испољавањем наводне љубави постао је синоним најгнуснијег и најнеморалнијег понашања. Издајника је одувек било, има их и биће их, али они који покушавају да сакрију издају глумећи љубав свакако су достојни највећег презира. Откако је вољом западних сила дошао на власт, обећавши им предају територије Косова и Метохије, Вучић континуирано мало по мало лишава Србију суверенитета над делом своје територије, прикривајући те чинове издаје наводном великом бригом за српски народ. Да би што успешније могао да изврши чин издаје, западне силе су му омогућиле да приграби неограничену власт. Оне су, не хајући за толико истицане западне вредности (демократије, поделе власти, слободе штампе и људских права), са благонаклоношћу допустиле Вучићу да се упусти у читав низ криминално-корупционашких активности. Циљ је био да се он и његово најближе окружење што више оптерете непочинствима, те да тако постану лак плен за уцењивање.

Јудин пољубац

Оно што Тадић није био спреман да учини – да пристане да се Србија одрекне свог суверенитета над севером Косова и Метохије, власти гладан Вучић оберучке је прихватио. Вероватно су западни моћници добро проучили његов психолошки профил, те им се он учинио као најпогоднија особа за болну и срамну операцију одстрањивања срца Србије. Задовољни што су нашли особу огромног ега, којој ништа није свето, која се Бога не боји, а људи не стиди, помогли су амбициозном Вучићу да дође на власт и да се на њој учврсти. Свесни да је интелигентан и организационо способан, вешт на речима, а притом крајње морално искварен, поуздали су се у њега, чекајући погодан тренутак да га уценом додатно притисну, како би испунио оно на шта се обавезао, потписавши, метафорично говорећи, уговор са ђаволом. Ма колико се дуриле њихове (другосрбијанске) присталице због тога што толеришу Вучићево аутократско понашање, западни моћници су лукаво играли своју игру. Дозволили су му да ради све што жели када су у питању његови лични интереси, а он им је заузврат увек излазио у сусрет, претварајући Србију у западну колонију, док је у исти мах глумио пријатељство са Русијом. Пошто су му дозволили да приграби неограничену власт, да се повеже са мафијашким структурама и страховито обогати, да заузме готово сав медијски простор, да око себе окупи људе сличне себи, очекивали су да после темељне пропагандне припреме најзад приступи завршном чину издаје. То би се вероватно и догодило, да Божијом вољом, на супротној страни није имао Куртија, неспремног да за признавање сецесије узврати макар неким ситним уступком, да пристане нпр. на некакво разграничење. Упркос огромног труда на стварању како свог култа личности тако и дефетистичког расположења у српском народу, Вучић ипак није могао да се одрекне свега а не добије ништа, чак ни мрвице ЗСО. Јер то би изазвало огромно народно незадовољство и озбиљно угрозило његову власт. Вучићева главна брига одавно је како да изда Косово и Метохију а да тај чин не буде назван издајом, како да призна сецесију а да то не буде очигледно.

Александар Лазић: Јуди Искариотском, отпоздрав на васкршњу честитку

У бризи како да реши тај проблем, а да притом што је дуже могуће остане на власти, Вучић је оклевао, надајући се да ће се можда нешто десити на међународном плану. Додуше, корак по корак одрицао се надлежности Републике Србије над територијом Косова и Метохије, поготово када би га притисли западни моћници подсећањем на дато обећање, уз претњу да они не трпе када њих неко изневери. Давао је различита обећања, и Западу, и Русији и Кини, па и грађанима Србије, не марећи притом што су она у међусобној колизији. Будући да је по природи страшљив, да је бескичмењак, реаговао би на сваки јачи притисак, водећи притом рачуна о повиновању оном притиску који је у том тренутку најинтензивнији. Ма колико Запад био уверен да управља марионетом, да се све одвија по плану, Божијим промислом Вучићева намеравана велеиздаја омогућила је значајан проток времена, тако да је позиција Србије, захваљујући слабљењу западне моћи, данас неупоредиво повољнија него пре деценију или две. Свакоме је јасно да време ради за нас, да само још мало треба сачекати, и све ће се решити у нашу корист у новим геополитичким околностима. Свесни су тога и западни моћници па су стога схватили да је последњи час да притисну Вучића да обави до краја оно што је обећао. Иако знају да не могу значајније да нашкоде Србији, познат им је психолошки профил Вучића, његова спремност да зарад властите коже изда Србију. Пошто имају прикупљен значајан материјал за уцену (афере Беливук, Цвијан, Јовањица итд), прете му разобличавањем његовог лика и дела, притисли су га, а он, сервилан према моћницима а суров према потчињенима, спреман је на чин велеиздаје. Осим, ако однекуд не дође до притиска који није мањи од оног западног.

Иако се Вучић побринуо да око себе окупи што више користољубивих особа, да било претњама било привилегијама уз себе има моћну пропагандну и батинашку машинерију, све то било би недовољно ако би се зачуло јасно и одлучно противљење СПЦ француско-немачком плану. Сам Вучић се недавно суочио са одбијањем већег броја истакнутих чланова СНС да се прихвати овај план. Они су наравно у међувремену дисциплиновани, али многи се и даље колебају – не би желели да на својој души носе љагу издаје. Евентуално јавно неслагање српског патријарха, Синода СПЦ или ванредног заседања Сабора СПЦ са Вучићевим наумом било би довољно да се заустави планирана велеиздаја. Поготово уколико би то неслагање било скопчано са упозорењем да ће они који се у тако нешто упусте бити под неком епитимијом, да не помињемо евентуално анатемисање или екскомуникацију. Као безбожник, Вучић сигурно не мари за било какву епитимију, али свакако и те како води рачуна о томе какав би утисак вест о томе произвела на јавност.

Позив СА Сабору СПЦ да одлучи од Светих Тајни евентуалне саучеснике отуђења Косова и Метохије

Дакле, чини се да је веома лако зауставити планирану велеиздају, која са собом повлачи не само губитак територије Косова и Метохије, него потенцијално и читав низ погубних последица по српски народ – уколико се и писмено сагласимо да тзв. Косово уђе у међународне организације, уследило би признање тзв. Косова од пет преосталих чланица Европске уније, те би убрзо дошло до пријема тзв. Косова у НАТО, а касније вероватно и стварање Велике Албаније, утапање Републике Српске у унитарну БиХ, отварање питања Санџака, Војводине, па улазак Србије у НАТО итд. Међутим, на наше запрепаштење, великодостојници СПЦ ћуте, понашају се као да се ништа не дешава. Заваравају и нас и себе да је свима добро познат став СПЦ о питању Косова и Метохије, те да нема потребе да се он понавља. Нажалост, изгледа да заборављају да су гласачи СНС-а уверени да постоји симфонија између Вучића и СПЦ, да верују да он има пуну подршку Патријарха за било шта што чини. Пошто имамо посла са великим манипулатором какав је Вучић, пошто је покренута пропагандна машинерија Вучићевих таблоида, а његови тзв. политички аналитичари не силазе са ТВ екрана, морало би свакоме бити јасно да у овом тренутку ћутање није злато. Ако је ћутање можда и дозвољено за повучене монахе у испосницама, утонуле у молитву за српски народ, за српске епископе сигурно није. Верност Светосављу и Косовском завету треба сада показати на делу. Сви знамо да су Вучић и његови сарадници равнодушни према Косовском завету, према Царству небеском, али се бар од српских епископа очекује да негују светосавску заветну идеју, да се определе за Царство небеско. Нажалост, (зло)дух конформизма увукао се међу многе Србе, па и међу црквене великодостојнике. Уместо да властитим животом сведоче о верности Христу, а она се потврђује оданошћу према Светосављу и Косовском завету, многи од њих би да проводе лагодан, безбрижан живот. Заборавише изгледа да је крст носити, сваком хришћанину, а поготово Србину суђено.

Подсетимо да је старац Тадеј опомињао Србе да ништа не потписују, да ће ако одоле притисцима Косово и Метохија бити опет српско. Уместо да храбре народ и опомињу морално посрнулог Вучића да га орден Светог Саве на нешто обавезује, да ће на своје потомство бацити проклетство чином велеиздаје, да постоји и живот после смрти, а он зависи од нашег понашања у овостраности, наши епископи, са изузетком владике Фотија, ћуте. Неће да се замерају моћнику Вучићу. Да им је истински стало до Србије па и самог Вучића, морали би да га упозоре на консеквенце кршења заклетве дате над Јеванђељем. Ако судије Уставног суда, издајући властити позив, ћутке прелази преко Вучићевог кршења Устава, српски епископи би морали да му кажу да се заклетва над Јеванђељем мора испунити, да је душа претежнија од тела, да је за човека много значајније какво ће онострано боравиште заслужити од задовољења било које страсти. Очинским тоном морали бу му рећи: „Синко, боље је да истрпиш срамоту, па и затворску казну, него да будеш вечно затворен тамо где је плач и шкргут зуба. Народ ће ти опростити крађе и грабеж, али велеиздају никада.“

Дух конформизма и компромисерства, па и издаје је нажалост продро и у Православну Цркву, о чему најбоље сведочи понашање Цариградског патријарха Вартоломеја, те не чуди што ни СПЦ није имуна од (зло)духа нашег времена. Ако је у данашњим околностима, када се од црквених лица очекује ношење тек малецног крста, некима од њих то (пре)тешко, чему се можемо надати у времену када ће се зацарити Антихрист. Са тугом морамо констатовати да се све више чују гласови да постајемо раштркано стадо без истинских пастира. Ако српски патријарх, толико спреман за разноразне сусрете са естрадним звездама, нема времена да прими напаћене Србе са Косова и Метохије и чује њихов вапај за помоћ, ако углавном калкулише, као летос по питању литија, ако се више брине о политичкој коректности него Истини, онда нам преостаје само да се, сузних очију, сами организујемо и покушамо да спречимо велеиздајнички наум, уздајући се у заступничке молитве блаженопочившег патријарха Павла. Уз наду да наши епископи, док целивају иконе, можда више неће бити глуви за суптилни вапај српских светитеља: „Пробуди се! Сведочи своју веру! Сети се ко си! Зар не знаш на шта те обавезује чин који имаш?!“

Ретко када се изневеравање властите улоге дешава нагло. Обично се на почетку тог процеса чине мали уступци, наизглед неважни компромиси. Одустајање од начела обично се правда црквеном политиком. Примера ради, упркос почетним отпорима Бриселском споразуму, српски епископи су на крају пристали на њега. Незаслужено додељивање Вучићу, и сличнима њему, ордена Светог Саве правдано је тиме да га тај орден обавезује на долично понашање (уз вајкање да је и онако сваки други криминалац носилац тог ордена – каква увреда највећег српског светитеља!). Време је показало да то ипак није случај. Уместо да се покаје због бројних почињених грехова, Вучић континуирано спроводи своју издајничку политику, а СПЦ ћутке прелази преко његових прекршених обећања, као оног скорашњег да неће бити геј параде. Пошто је навикао да може да ради шта год пожели без озбиљнијег отпора српских епископа, пошто његова крајње непристојна реакција на Патријархов говор (септембарска литија) није наишла на адекватан одговор, Вучић сматра да су новчане донације довољне да СПЦ ћутке пређе преко његове планиране велеиздаје.

Александар Вучић: Нисам сагласан ни са једном једином речју са молебана за светињу брака и породице

Дани који иду су можда од преломне важности за српски народ. Морали бисмо бити што јединственији, наравно не у смислу огавног Вучићевог позива на јединство у планираној велеиздаји, којим би се прикрила његова одговорност, него у отпору. Не обазирући се на режимске медије који патриоте жигошу као издајнике, а издајнике величају као патриоте, будимо спремни да одолимо демонским силама које су овладале људима огрезлим у гресима. Патријархов позив да се молимо за очување Косова и Метохије током Васкршњег поста морао би наићи на свеопшти одзив. Али некад није довољно само молити се, него се мора пружити и активан отпор, а на свакоме је да пронађе најадекватнију форму његовог испољавања. У овим преломним данима за сваког од нас који неће да допусти да се, поготово без отпора, ишчупа срце Србије, очување националног идентитета и достојанства мора бити неупоредиво важније од властитих парцијалних интереса. Ако свако буде мислима, речима и делима на висини задатка, ако се свако буде понашао у складу са својом одговорношћу, а она је утолико већа што је неко на хијерархијски вишем положају, онда за српски народ, ма колико био раслабљен, још увек има наде. Ако пак од тога одустанемо, онда смо као народ заиста залужили велеиздајника Вучића. Онда смо сви ми, макар прећутно, саучесници у Вучићевом велеиздајничком пољупцу. Упркос томе што се Вучић повиновао западном диктату укључивања у процес чија је крајња тачка де факто признање сецесије, неки и даље умирују своју савест речима: „Ето, још није издао, па ваљда неће“, али ако се то догоди, узалуд ће бити да попут Пилата накнадно перу руке.

Погледајмо се сви у огледалу, преиспитајмо властиту савест. Размислимо како би се у нашој ситуацији понашали Св. Николај Српски и Св. Јустин Ћелијски. Да ли би ћутали или би њихове опомињуће, па и претеће речи биле попут грмљавине? Застидимо се од наших славних предака, да бисмо се усправили и заиста били људи. Нека они који не само активно него и својом пасивношћу подржавају Вучића добро размисле о томе да ли би желели да у оностраности буду на истом месту као и он. Ако не желе, ако им је стало до тога да се будућа поколења не стиде њихових имена, морали би да преиспитају своје тренутно (грешно) понашање.

Један коментар на песму владике Фотија: Омлачали клир Српске Цркве

На свакоме од нас је да изабере пут којим ће ићи, на којој ће страни бити. Један пут је пут светлости, слеђење стопа Оног који јесте Пут, Истина и Живот. Ма како тај пут био трновит, ма колико искушења било на њему, а крст нам се чинио тежак, он је једино спасоносан. Други, широки, лагодан пут, без напора и одговорности, показаће се на крају као странпутица.

На свакоме од нас је да изабере којем ће се приволети царству: Небеском или земаљском.

Опрема: Стање ствари

(Покрет за одбрану КиМ, 1. 3. 2023)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

22 replies

 1. Izvanredan tekst, u neku ruku razrada komentara koji sam nedavno ovde postavio:

  https://stanjestvari.com/2023/02/28/horepiskop-naum-ko-potpise-izdajnicki-akt-o-predaji-kim/#comments

  Napisao sam, takodje, sto se i ovde kaze, da ce se Vucic privoleti onoj strani, sa koje bude dolazila veca pretnja

  CPS je, na zalost, pala na najvaznijem ispitu, ne ispunivsi svoju svetosavsku i istorijsku ulogu.
  Citiracu za kraj Branislava Matica:

  “– Ако се ништа од препорученог не предузме раније и ако ствари ипак дођу довде, тада ће кључ ваше судбине држати у рукама ваша Црква. Ако се Црква одлучно успротиви свему овоме, ако позове патриотску јавност и народ да стану иза ње, ако запрети анатемама и изопштењима, ако отворено позове друге православне цркве и пријатељске државе (Русију, Кину, Грчку…) да је подрже и помогну, ако одбије да призна легитимност велеиздајничког потписа и захтева референдум који би био посебно контролисан — све што Американци и њихова колонијална управа дотад буду урадили може се распасти у парампарчад. А ако Црква не уради тако, суштински ће престати да постоји. Преостаће вам само јеванђеоска вера у Сина Божјег, без организације.”

  https://www.e-nacija.com/u-medjuvremenu/389-iza-kulisa/1450-veleizdaja-na-rasklapanje

  18
  7
 2. Добра анализа у првом делу , али други део пада у воду . Наивно позивање свештенства , па сви знамо да већина Владика има „путер” на глави , дебео досије у УДБИ , екуменистичко васпитање , похлепу и неутољиву глад за материјалним . О г. Перићу сам писао толико да ми је мука више и да га поменем . Довољно је само то што га је болесник изабрао за десну руку . Сада је ваљда и неверним Томама јасно ко је ко у овој држави . Требало би да је јасно и зашто никада није проглашено стање окупације на , ( како многи воле да кажу ) дефакто и дејуре окупираном делу државе . Јасно је зашто је баш љубавник Загреба у главној улози са љубавником велике Албаније , зашто гранични прелази са окупираном територијом , зашто ничу нове Нато базе уз „границу ” , зашто се никад није тражила помоћ Русије у УН , зашто се никада не спомиње резолуција 1244 која од стране светских сила гарантује Србију у њеним границама , зашто је у Скупштину пуштен сав олош ове државе , од проститутки , болесних порно воајера , подводача девојчица , фалсификатора диплома …. Сада је јасно и зашто је премијер збуњена лезбејка која нема везе са животом а камоли политиком , зашто је уништена сва наша индустрија и све банке да би сав капитал ишао у ЕУ . Зашто је све способно и младо отерано на запад … Да ли је некоме још нешто нејасно ? Мени је ипак само нејасно зашто су се Руси кладили на погрешног коња и одликовали га а знали су све време шта ради са нама , много више од овога што сам набројао . У ствари , да ли ми није јасно знајући ко је у ствари Путин !? На крају , многи ће можда рећи да не треба овако реаговати када је Велики пост . Али зар треба да извршимо самоубиство док је велики пост ? Можда то и хоће двојац који нас води према ивици провалије ? Можда је баш зато изабран сам почетак великог поста да нас докрајче до Васкрса ??? Знам да је све што се дешава по промисли Божијој и заслузи нашој , али ово сам морао написати , а биће воља Божија . Праштајте ако сам некога саблазнио .

  42
  5
 3. @Родољуб Лазић, u zadnji cas!
  Hocu da verujem da Boziju promisao, kad smo mi vec resili da raskinemo ugovor izmedju Njega i nas…

  15
  7
 4. Овако пише истински син Цркве као што је др Кинђић, за разлику од зомбираних поштовалаца оног несретног „Антонија“ и сличних неуротичних расколника којих је препун „патриотски“ интернет. Црква, а то смо ми који живимо литургијски (а не они што у цркву не улазе, а свеједно би да цимају Цркву ко куварица кутлачу), ради оно што је Христос заповедио, али сада је свакако време и за нешто више од молитве. Међутим, бојим се да ће то бити тешко, јер смо сами себи ископали јаму, народ суштински не мари за Цркву, комунизам нас је унаказио, и већина сад мисли да је то некаква национална организација која треба да се вије по улицама и решава политичка питања, како коме падне на памет. Док не променимо сами себе, илузорно је очекивати да ишта буде боље. То је и владика Николај говорио: што грдиш власт, себе прво поправи. Ево Црне Горе: народ се не мења упркос оним величанственим литијама, и зато никако да изађу на зелену грану. Тако је и с нама. Бојим се просто да ми више нисмо достојни Косова, и да ће нам га зато Господ узети преко безбожника, и ту не помаже кукњава на патријарха и владике. Идите па видите колико ће људи бити на молебанима за Косово, и биће све јасно. Лицемерно је тражити од „цркве“ да нас стално вади из ђубрета у које смо се сами увалили и не мислимо да се оперемо. Али опет се надам да ће оно што огромна већина наших архијереја и свештенства мисли о овоме бити јавно и бескомпромисно изнето, и да ће потом чудесно стићи помоћ одозго. Ако не стигне, значи да нисмо тога достојни.
  Бог ће помоћи, ако буде имао коме – рекао би покојни патријарх Павле.

  10
  22
 5. Па што не написа нешто за војску? Зар они нису такође саучесници у Вучићевој издаји? Зар они немају брже и ефикасније начине промене стања? Зар они немају обавезу чувања државе? Они највише треба да се стиде. Себе!

  38
  2
 6. https://srbin.info/pocetna/aktuelno/u-nedelju-u-beogradu-prva-litija-za-ocuvanje-kosmeta-pravoslavna-mobilizacija-foto/

  Да ли је ово иста прича као у септембру?
  Литија до цркве Св. Марка или до храма Св. Саве где ће служити патријарх?
  Већ виђено.

  19
  2
 7. @Багратион

  Примеру Патријарха Павла треба да следи Патријарх Порфирије!
  Ако тако уради, елиминисаће све ”зомбиране поштоваоце оног
  несретног ‘Антонија’ и сличних неуротичних расколника којих је препун ‘патриотски’ интернет”, и доказати да ДОСТОЈАН назвати се
  следбеником Патријарха Павла, чија се канонизација ускоро очекује,
  а у народу је већ одавно приписан САБОРУ СРБСКИХ СВЕТИТЕЉА.
  Молитва без дела није довољна!
  Литије чини молитву делатном, и зато је потребна, једнако, чак и
  више, него у време Патријарха Павла.
  /www.youtube.com/watch?v=cIDaaW250fY

  19
  6
 8. Monah Antonije se junački bori sa ono malo braće i sestara godinama na svojim Litijama po Beogradu. Nažalost, malo je naroda sa njim, platićemo sve ovo, sve će nam se vratiti. Postadosmo slab i nikakv narod.

  20
  6
 9. „Молитва без дела није довољна“, тако је. Само је питање која су то дела? Ако се ради, као што видим да сви желе, о делима у јавном простору, онда баш Патријарх Павле није прави пример, јер ни он сам готово никад није у јавности иступао онако како су од њега очекивали они који су сматрали да Црква мора да непрестано буде у јавности у улози сапутника или извршиоца одређених идеја, и да се непрестано „изјашњава“ о овоме или ономе, да „учествује“, да „поведе“ и шта већ ко хоће. Његова свака, али свака реч, тицала се искључиво јеванђеља, и зато су га, ваљда се сећамо, са свих страна називали погрдним изразима, и то често баш патриоти, и они прави али нецрквени, и они удбашки (нпр. црвени патријарх, излапели старац), јер шта ће Павлова блага реч, кад треба „протестовати“?!.
  Сви смо запамтили ону светосавску литију у време демонстрација против Милошевића, али не ваља од тога правити мит, јер Павлова сила није била у јавној демонстрацији него у молитви од које се није одвајао, и из које, бар тако Црква вековима мисли, проистиче све добро, макар и да не изгледа увек тако. А и за ту литију се мислило да није ништа постигла, јер се тад ништа није променило – отели нам Косово, дошли досманлије после три године, па испаде још горе. Запитајмо се зашто.
  Нажалост, народ хоће само оно што се види и што може да се покаже на телевизији. А наша сила је у ономе што се не види. Кад би наша молитва ваљала, расули би се наши противници као прах. Косово се мора заслужити.
  А ако некоме не ваља патријарх, нек се запита да ли он сам ишта ваља, па да би заслужио бољег. То важи за власт, како је рекао владика Николај: кад су Срби били свети, Бог им је слао свете владаре; кад су постали фукара, Велики Бог им је послао фукаре да их воде.

  11
  8
 10. @ Багратион
  “А наша сила је у ономе што се не види. Кад би наша молитва ваљала, расули би се наши противници као прах. Косово се мора заслужити.”
  Ако питање литија оставимо за тренутак по страни, хајде да видимо шта нам је са молитвом. Слажем се да би се противници расули и само од молитве када би она била силна, покајна са вером у избављење. Колико дуго траје криза са Косовом? неколико деценија. И шта је било са нашом молитвом за све то време? Ја се сећам само Молепствија за Косово и Метохију које је сачинио патријарх Павле и које је служено извесно време па се престало. Од тада – ништа. Годинама. Годинама. Да ли је требало да верници организују молебане и литије? Или пастири?
  А ево и сада. На страну што сваки епископ може да одлучи у својој епархији о молитвеном стајању за Косово и Метохију и мимо патријарха, па је и пре патријарховог позива у оквиру Архиепископије београдско-карловачке, могао да у својој епархији позове људе на молитву. Али рецимо да је патријархов позив био окидач. Погледао сам сајтове свих 40 митрополија и епархија СПЦ. Знате ли у колико епархија су епископи позвали народ на духовни бој за Косово и Метохију? Осим Архиепископије београдско-карловачке у три. Словима и бројевима ТРИ: Митрополија црногорско-приморска, Епархија будимљанско-никшићка и Епархија рашко-призренска. Шта нам то говори? Да ли ту нешто завиуси од верника? Да ли треба да пишу владикама и да их моле за ово?

  Нешто и о претходном вашем коментару. Кажете: “Док не променимо сами себе, илузорно је очекивати да ишта буде боље.” Колико времена је потребно да се људи промене и да се на основу тога види побољшање у Цркви и друштву? Месеци или године? Да, године. А овде имамо Дамоклов мач за вратом и рок од месец-два, неколико уврх главе да измолимо од Господа избављење. И каквог смисла има САДА говорити како треба народ да се промени да би било боље. Наравно да треба. Као када бисмо болеснику који три дана има температуру 40 степени причали – “требало би да појачаш имунитет, да живиш здраво, да мислиш позитивно… па се нећеш разбољевати.” Да, то је тачно. Али у том тренутку има смисла само нешто хитно и битно предузети да би се смањила температура и човек избегао смртан исход.
  Кажете: “Идите па видите колико ће људи бити на молебанима за Косово, и биће све јасно”. Видећемо колико ће их бити. Надам се да ће их бити много. А шта мислите, да ли би их било више од онолико колико буде дошло да је патријарх, осим позива од три реда, упутио једну ватрену, подстицајну беседу о Косову као срцу Србије, о Нинивљанима и њиховом избављењу од проречене пропасти, о речима Христовим “иштите и даће вам се, тражите и наћи ћете” или ап. Павла “Ако је Бог с нама, ко ће против нас” или о пророовим речима ” призови ме у дан туге, и ја ћу те избавити, а ти ћеш ме прославити”?
  Или речи светог Серафима Вирицког упућеног руском народу половином двадесетог века:
  “Ако би макар и на кратко, али у исто време, заједно, сви руски људи пали на колена и из дубине душе завапили ка Господу и Мајци Божјој за спасење отаџбине од сатанског ропства, Господ би показао чудо свога избављења и развејао би сатански мрак који је притиснуо Русију и наш народ.”
  Шта мислите, да ли би тада било више људи на молебану? Да ли би се више нас молило и код куће за Косово? Да ли бисмо се запалили ревношћу и вером да је Господу све могуће – да васкрсне Косово као што је васкрсао Јаирову кћер, а нико није веровао да је то могуће, подсмевали су Му се кад је рекао да није умрла.
  Толико о молебану/има.
  А и литије свакако. Јер литије су превасходно молитвени ход, покајна молитва у покрету. То што може бити и “демонстрација става” је споредна ствар. Али и као таква је сада потребна и пожељна. И зато ћу бити, Боже здравља, и на молебану у петак и на литији у недељу, од 15,30 пред Патријаршијом. Литију, на жалост, не организује Архиепископија београдско-карловачка, али је организује верујући народ и свештенство Архиепископије.

  13
  3
 11. Извињавам се, нисам сигуран за свештенство. Пише у позиву за литију “са благословом отаца”.

  2
  5
 12. Aнтихристов печат и Француско-немачки предлог за “Косово“
  су по начину прихватања једнаки.
  И у једном и у другом тражи се пристанак, слободна воља
  онога који то прихвата.
  Ево шта каже Свети Нил Мироточиви:
  “На печату ће бити записано: ‘Ја сам твој ! – Да, ти си мој!
  ДОБРОВОЉНО ПРИСТУПАМ, А НЕ НАСИЛНО!’
  Ове четири речи биће урезане у средини тог проклетог печата“. *
  Антихристовим печатом се прималац печата добровољно
  (усмено и писмено) одриче Христа и прихвата Антихриста.
  “Дај вољу да добијеш силу!“ – румунски старац Арсеније
  папчок.
  Од нас зависи коме ћемо поклонити своју вољу и
  чију ћемо силу заузврат добити.

  Француско-немачким предлогом за “Косово“ (“ЕУ нема
  алтернативу“), “Преговарач“ се ДОБРОВОЉНО одриче
  Косова и Метохије (усмено – Александар Вучић/Председник
  и писмено – Ана Брнабић/премијер) у име васколиког СРБског
  народа (ПРЕДАКА и ПОТОМАКА) и прихвата претечу
  Антихриста – ЕУ-НАТО-ВАТИКАН…?!
  Слична ситуација је била и 1937. год, када је усмено и писмено
  дата сагласност за Унију СПЦ са Ватиканом, а Патријарх
  Варнава Росић и Владика Николај одлучно рекли – НЕ! – јавно
  на свенародној ЛИТИЈИ.
  Јесте то била “Крвава Литија“, а другачије није ни могло.
  И Христос је пролио крвав молитвени зној пред само
  распеће у Гетсиманском врту, а и Крв на Крсту, и показао
  да без жртве нема Царства Небеског.
  На Литијама је место само одлучнима и храбрима, а алетер-
  натвцима – МЛАКОЊАМА и СЕ****АМА – тамо није место.
  *( “Уочи другог доласка Христовог“, Цетиње, 1995., стр. 96.)

  14
  5
 13. @ Родољуб Лазић
  Брате Родољубе, да ли то значи да још није јасно да ли се Литија у недељу организује са благословом неког од епископа или свештеника или се ради о “тајном благослову” за који не сме да се зна?
  Да ли је првобитни план био да Литија иде до цркве Св. Марка као што пише у плакату који си проследио па је накнадно дошло до промене, да Литија иде до храма Св. Саве где ће патријарх служити вечерње и одржати предавање (?!?) ?

  “А шта мислите, да ли би их било више од онолико колико буде дошло да је патријарх, осим позива од три реда, упутио једну ватрену, подстицајну беседу о Косову као срцу Србије, о Нинивљанима и њиховом избављењу од проречене пропасти, о речима Христовим “иштите и даће вам се, тражите и наћи ћете” или ап. Павла “Ако је Бог с нама, ко ће против нас” или о пророовим речима ” призови ме у дан туге, и ја ћу те избавити, а ти ћеш ме прославити”?”

  То и јесте суштина, нема ванредног Сабора, нема благослова и позива патријарха, епископа или свештеника на Литије.
  Вео тајности око Литије у Београду и противречне информације на два плаката у медијима.
  Нажалост утисак је да ће тај одлазак до храма и на предавање више ће личити на скуп подршке патријарху.
  Ако нема благослова и позива, ако патријарх не може или не сме да стане на чело Литије, зашто онда ићи “на ноге” патријарху?
  Нажалост, поново нас неко заводи за “Голеш планину”.

  14
 14. У другом позиву је чак и то, неодређено, “са благословом отаца” изистављено.

  https://srbin.info/pocetna/aktuelno/u-nedelju-u-beogradu-prva-litija-za-ocuvanje-kosmeta-pravoslavna-mobilizacija-foto/

 15. Da, prilicno cudno.
  Crkva kao da nije.prelomila na koju ce stranu, da li uz narod i istoriju, ili uz izdajnika.

  10
  2
 16. Г. Родољубе, мислим да у суштини говорите исто што и ја, а мислим и да сте сами већ одговорили на оно што питате мене, и то речима руског светог које наводите: “Кад би сви Руси…” Ту и јесте проблем, између осталих проблема, то “сви”. Није се тако десило, и Господ није развејао сатански мрак над Русијом (ко зна, можда се сад то тамо полако дешава). Тако је и код нас: ни сваки стоти Србин не би послушао, макар сад и да Павле васкрсне и да позове, јер Србину падање на колена одавно не пада на памет. Нажалост. Сећамо се 1999. како је народ очас у оној муци напунио цркве кад је почело бомбардовање, а чим смо видели да нас неће гађати тако да нас одмах све побију, нестаде страха, и удри бригу на весеље; то ми је био главни утисак тих дана. Све што пишем, волео бих да се љуто варам.
  (И једна напомена г. Славнићу: 1937. није потписивана никаква унија СПЦ и Ватикана, јер наравно да држава нема моћи ни права да тако нешто уради; радило се о конкордату, којим би Католичка црква постала привилегована у Краљевини, и зато су наши устали; масовност литија између осталог дугује се и опозиционим политичарима, од којих неке сама Црква није занимала ни за нокат, али су хтели да на тај начин наштете Стојадиновићу; отприлике исто као што жутаћи и сличне пропалице ових дана грде патријарха због Косова, а сами би све потписали уместо издајника Вучића, само да могу; него мало глуме патриотизам, можда им се исплати).

  6
  9
 17. @ Александар
  „Брате Родољубе, да ли то значи да још није јасно да ли се Литија у недељу организује са благословом неког од епископа или свештеника или се ради о “тајном благослову” за који не сме да се зна?
  Да ли је првобитни план био да Литија иде до цркве Св. Марка као што пише у плакату који си проследио па је накнадно дошло до промене, да Литија иде до храма Св. Саве где ће патријарх служити вечерње и одржати предавање..“
  Брате Александре, немам појма са чијим благословом ће бити одржана литија. Нисам у организацији „Литије за спас Србије“ нити имам било какве инсајдерске информације.
  Први пут чујем, тј. читам на линку који си поставио, да је дошло до промене и да ће литија ићи до Храма и бити на вечерњој служби у Храму. Оно што знам јесте да је вечерас патријарх на молебану у Храму позвао да се као Црква молимо у храму (а и код куће на бројанице), и оградио се од литија које не би организовала сама Црква. Додуше, рекао је, чак и када такво организовање и организација има најчасније намере (није их оцрнио за нечасне намере), може, и не знајући, да буде злоупотребљена за циљеве иза којих Црква не стоји. Црква је, каже, фактор јединства, а не подела и раздора.Тако некако је рекао, мало парафразирам, али то је суштина. Уосталом, постоји снимак целог молебана, може се послушати тај део од 1:37:00, до 1:43: 00https://www.youtube.com/watch?v=OHwM0qmLh8g&t=6067s

  „То и јесте суштина, нема ванредног Сабора, нема благослова и позива патријарха, епископа или свештеника на Литије.“
  Тако је, на основу вечерашње његове беседе.
  „Ако нема благослова и позива, ако патријарх не може или не сме да стане на чело Литије, зашто онда ићи “на ноге” патријарху?“
  Не знам. Једино благонаклоно тумачење које ми пада на памет је да тиме хоће да се покаже да та литија није нецрквена или противцрквена и да се, у крајњој линији, туим гестом доласка на богослужење патријарх „позове“ да стане на њено чело када се буде држала следећа литија.То је једино што ми као могуће позитивно тумачење пада на памет. Али не тврдим да је исправно.

  4
  4
 18. Хвала брате Родољубе.
  Немам коментара на беседу …

  “Согрешихом, беззаконновахом, неправдовахом пред Тобою, ниже соблюдохом,
  ниже сотворихом, якоже заповедал еси нам; но не предаждь нас до конца, Боже.”

  “Возопих всем сердцем моим к щедрому Богу, и услыша мя от ада преисподняго,
  и возведе от тли живот мой.”

  2
  2
 19. Rodoljube, izneli ste blagonaklono tumacenje. Na zalost, svemu ovome, ako cemo posteno, mnogo vise odgovara jedno ne-blagobaklono objasnjenje. Patrijarh, u ovom presudnom trenutku po celu naciju, se ne izjasnjava, ne poziva narod, ne osudjuje izdajnuka nego kalkulise tu nekim smutnim izjavama. Vi necete to jasno da kazete, ali ja sa tim nemam problem. Ko sada cuti, neka cuti doveka, kako sad radili tako nam Bog pomogao.

  13
  1
 20. @ Mister X
  Не знам у чему је тачно ваш проблем са оним што сам написао. Мој последњи коментар је био одговор Александру на питања у вези са литијом, и тај део који цитирате такође – одговор на питање “зашто ићи патријарху “на ноге”? Изнео сам благонаклоно тумачење нове трасе литије. Није били питање нити одговор о патријарху, него о организаторима/организацији литије.А јасно је, и ја немам проблем рећи, да патријарх, тачније Црква,треба да јасно и гласно каже свој став око тог новог споразума који је очигледно, како сам у једном коментару на другој теми рекао, корак у амбис.
  Свако добро од Господа вам желим.

 21. @Родољуб Лазић, nemam problem sa tim, mozda se nisam najbolje izrazio.
  Oprostite ako sam se umesao u raspavu nepozvan.
  I Vama sve najbolje

Оставите коментар