Хрвати произвели прво европско пиво од цврчака

Фабрике буба, на Ветеринарском факултету у Загребу, постоје још од 2015. године, а власници су се одлучили за нешто чега нема на отвореном тржишту

Извор: Insektarij

У наставку европске кампање у оквиру зелене агенде која заговара једење инсеката уместо животиња, објављено је да је у Хрватској произведено пиво чији је један од састојакa – цврчак.

Европска комисија је недавно одобрила продају ларви брашнара и зрикавце за људску исхрану, те ће европске трпезе, на којима ће се налазити и усољени мрави и протеинске плочице од зрикаваца, употпунити напитак од цврчака за који се наводи да има „одличну пену“.

Одлука Европске комисије уследила је након вишегодишњег лобирања нутрициониста, еколошких активиста и самих произвођача.

ЕУ одобрила продају два инсекта за људску исхрану

Иако су прехрамбени производи од инсеката претходно били намењени искључиво за исхрану кућних љубимаца, сада је европским произвођачима дозвољено да користе протеински прах од кућног цврчка у прављењу неколико врста хране – између осталог производа на бази тестенине, грицкалица, умака и месних производа, супа, хлеба, пецива, крекера и грисина, пекарских производа, кекса, прерађевина од кромпира, јела на бази махунарки и поврћа, пића попут пива и чоколадних посластица, пренео је хрватски Јутарњи лист.

Прво пиво од цврчака је, како пише Политика, направљено у Хрватској. Фабрике буба, које се налазе на Ветеринарском факултету у Загребу, постоје још од 2015. године, а власници су се, како наводе, одлучили за нешто чега нема на отвореном тржишту. Тако су направили прво европско, односно хрватско пиво од цврчака. У понуди имају и светло пиво које, како истичу, карактерише одлична пена. Објаснили су и да производи на бази брашна од овог инсекта, посебно они слатки, не трпе превише овог састојка, тако да у пиво иде само пет посто тог брашна.

Није „С*ање ствари“: У Немачкој направили пиво од отпадних вода

Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација ФАО раније је саопштила да је узгој инсеката одржива алтернатива узгајању животиња у производњи хране за људе.

Њихова предност је, истичу, то што могу да се узгајају на малом простору, на органским производима и својеврсном отпаду који се тако рециклира. Поред тога, захтевају мале количине воде и емитују мање гасова који изазивају ефекат стаклене баште, преноси Политика.

Ипак, више од половине европских потрошача који су анкетирани изјаснило се да не желе инсекте у свом јеловнику, а многе потрошачке организације већ сада инсистирају на томе да храна која их садржи буде јасно обележена.

Кампања која заговара једење инсеката ревносно се спроводи на Западу. Медиј који се највише труди да грађане убеди да уместо бургера и стекова треба да једу глисте и мраве јесте Вашингтон пост, који је Американце у више наврата позвао да им бубе постану главна храна, тврдећи да ће прелазак с говедине, свињетине или пилетине на јестиве инсекте допринети очувању животне средине.

Опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 22. 2. 2023)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

  1. И цврчи, цврчи цврчак , на чвору црне смрче.
    свој трохеј загушљиви,
    свој дуги, тешки јамб…
    Увек им је успевало да надмаше и Сотону самог.

  2. Krvatska.
    Krvatski cvrčci.
    Krvatski pivo.
    Krvatska Istra.
    Krvatska Pula.
    Samo nek’ je krvatsko.

    U Groznoj Njihovoj je “gle čuda” ponovo došlo do “izliva ljubavi” prema Srbiji i Srbima bez obzira na “cvrčke” i “pivo”.

    Ovaj put ( po ko zna koji put ) je izrečena zabrana zabranjivanja zabrane PEVANJA samo ukoliko je to bilo kakvo SRPSKO
    “pijevanje” u Groznoj Njihovoj.

    Zabranjeno je:

    Gradosatnik Pule Filip Zorčić ( Srpskog imena i prezimena ) ZABRANIO predstojeći koncert Srpskih folkera ( tako krvati nazivaju Srpsku narodnu muziku ) dana 25 marta ove godine.

    U Puli tog dana trebalo bi da PEVAJU :

    Ana Bekuta
    Dragan Kojić i
    Duško Kuliš.

    Obrazloženje Gradosatnika Pule je citiram:

    Neće nama PJEVATI “Srpsko SMEĆE” u
    GRAĐANSKOJ
    EUROPSKOJ i
    MEDITERANSKOJ
    Puli.

    Uzgred budi rečeno Gradosatnik Pule je “spomenuo” SOČNO majku SRPSKU na kraju svoje sopstvene izjave.

    Ništa NOVO u Groznoj Njihovoj.
    Ništa EVROPSKO u Groznoj Njihovoj.
    Ne pomaže ni CVRČAK.
    Ne pomaže ni ALKOHOL.

    Srpski CVRČCI neće CVRČATI u Groznoj Njihovoj.

    Od Srpskih CVRČAKA će praviti PIVO kao što su NEKADA pravili SAPUNE.

    Tehnologija proizvodnje je ISTA.

    Za Cvrčke.

    Za Srbe.

    Tehnologija proizvodnje PIVA i SAPUNA je ODAVNO dobivena od Germana.

    Ništa NOVO iz Grozne Njihove.

    Uz stihove:

    I CVRČI KRVAT kao što je uvek i CVRČAO.

    KRVATSKI.

    9
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading