Ранко Гојковић: Секта „Шмеманиста“

Овде се не ради ни о каквој борби или сукобу између „конзервативаца“ и „либерала“ у Цркви, већ се ради о древном сукобу између црквених људи и јеретика који под плаштом „обнове Цркве“ буквално понављају старе јереси

Александар Шмеман (Извор: Саборник србско-руски)

Поштовани читаоци, у последње време на многим друштвеним мрежама раширила се опасна тенденција, где поштоваоци јеретика Александра Шмемана високомерно пљују по свим хришћанима који поштују пре свега Јеванђеље, Свете Оце, Предање, Типике и Каноне наше свете Цркве. Укључивао сам се у неке полемике тим поводом и отуд и идеја, да се напише неколико речи о Александру Шмеману, јер његове присталице, које се полако претварају у, усудио бих се рећи „секту шмеманиста“ покушавају да га прикажу малтене као Светог Оца Цркве.

Један од највећих расадника лажног учења у ХХ веку био је Свето-Сергијевски богословски институт у Паризу кога је преподобни Нектарије Оптински назвао јеретичким. А један од главних идеолога лажног учења био је Александар Шмеман, који слови за духовног оца савремених тоталитарних секти и секташа који пљују по свему благочестивом у светом Православљу. Сама поставка питања са слике указује да истински православни хришћанин не може очекивати од православне вере нестанак наших страдања.

Шмеман је био изузетно близак са оснивачем Института, познатим екуменистом А. В. Карташевим, бившим чланом масонске „Привремене владе“ Керенског. Карташев је био оснивач и „Братства свете Софије“ познате по ширењу јеретичке „Софијанске јереси“. Поменути блиски друг Шмемана је оспоравао светост Светих Отаца Цркве и богонадахнутост Светог Писма, сматрајући „Књигу над књигама“ плодом људског интелекта и стваралаштва а не Божанског Ума. Такав архијеретик је, пошто је заразио Шмемана јеретичким духом, истог поставио за свог наследника на катедри за црквену историју Сергијевог института у Паризу.

Александар Шмеман, тако радо цитиран од стране свих запенушених псеудохришћана, био је један од оснивача познатог масонског братства „Синдесмос“ и његов први секретар. Наравно, био је и један од оснивача претече антихристове „цркве“, такозваног „Светског савета цркава“.

Владимир Димитријевић: „Припитомљавање“ српске Цркве

Инсистирао је на томе да нема светиње и да је поклоњење пред Светињом туђе Православној вери. Предмет његове вере као и свих како преучених тако и неучених псеудохришћана, било је „древно хришћанство“ које је постојало само у његовој (њиховој) уобразиљи. Да, некакав фантом од древног хришћанства био је предмет вере Александра Шмемана а не Христос Бог и Његова Црква.

Либерализам у вероучењу Шмемана не чуди ако знамо да је у Дневнику записао да је на Чисти Понедељак јео печено пиле и да је за време читања шестопсалмија ишао да попуши цигару. Као што не чуди и да је од његових поштовалаца настала истинска тоталитарна секта која себе назива „богословима радости“. Међутим, та радост код Шмемановаца није она иста радост коју уочавамо код Светих Отаца, нема то везе са смиреним „Христос Воскресе радости моја“ светог Серафима Саровског. Овде се ради о егзалтираној демонској радости тако карактеристичној за све јеретике и секташе.

„Подвижници“ такозване „западне цркве“ одушевљени су Шмеманом, и католици и протестанти. Демонска прелест псеудоподвижника латинске цркве слична је код присталица Шмеманове секте, код псеудоправославаца. Рационалистичко секташтво „шмемановаца“ увијено у обланду прелести наводног „неумења радовања“ присталица Предањског учења наше свете Цркве данас представља својеврсну „пету колону“ унутар Православља, па тако и у окриљу СПЦ. Њихова делатност, непослушност чак ни према одлукама СА Сабора сопствене помесне Цркве и инсистирање на новотаријама у богослужењу већ су нанели велику штету и представљају истинску претњу за црквено јединство православних.

Одлука СА Сабора СПЦ о „држању устаљеног вековног поретка наше Цркве“ (Извор: Саборник србско-руски)

Још је апостол Павле писао о таквима који су одступили од чистосрдачне љубави и добре савести и нелицемерне вере и ушли у празнословље желећи постати законоучитељима, притом не разумевајући ни то о чему говоре, ни то што тврде (1 Тим. 1, 5-7).

Цитат из Дневника оца Александра који одлично илуструје тог јеретика: „Увек једно те исто: ја волим Православље, али не волим, не могу да волим Православну Цркву…“. Као да постоји некакво Православље изван Православне Цркве? Хришћанства нема без Православне Цркве. Мистичне тврдње о могућности постојања некаквог хришћанства изван Православне Цркве измишљено је од непријатеља Божијих – западних јеретика.

Зли јеретички дух који је овладао Шмеманом, покушава да се представи као анђео светлости трућањима о „радосном богословљу“ његових поштовалаца, али то не мења суштину ствари да је дух који је владао тим јеретиком био зли, нечисти дух. Цитат светог Јована Лествичника: „Руком смирења одбаци долазећу радост као недостојан ње, да се не би саблазнио њом и примио вука уместо пастира“. Управо то тражење радости и усхићења у духовном животу, тако карактеристично за подвижнике Западне тзв цркве после њеног отпадија у јерес после 1054. године, карактеристично је и за секту шмеманиста. Распаљена демонска маштарења код њих су заменила све духовно, па ови секташи немају елементарну представу о духовном животу.

НАД БЕЛЕШКАМА ПРОТЕ ШМЕМАНА

Овде се не ради ни о каквој борби или сукобу између „конзервативаца“ и „либерала“ у Цркви, већ се ради о древном сукобу између црквених људи и јеретика који под плаштом „обнове Цркве“ буквално понављају старе јереси. Међу најважнијим „богословима“ те либералне секте је и протопрезвитер Александар Шмеман. Секти шмеманиста не смета што је Шмеман хулио на пост и молитву, свете подвижнике и исповеднике вере Христове. Његови поштоваоци – „реформатори“ преузели су његов алгоритам рада – нападајући на историјску Цркву и њено Предање, истовремено увек то правдајући „враћањем Христу“ и не пада им на памет да напусте Цркву чије учење не деле, него покушавају (и на жалост често успевају) да у њој заузму високе положаје. Али није главна опасност у Шмемановом учењу отворена клевета на Цркву и његову Отаџбину Русију, него у рушилачким реформама које предлаже. Вештачки мешајући Истину и лаж, он је доследан борац против чврстих критеријума добра и зла каква имамо у Јеванђељу Христовом и светом Предању Цркве где је чврсто обећано спасење праведницима и казна грешницима. Они покушавају да у нови смоквин лист обуку јеретичко Оригеново учење да нема вечних мука, под називом некаквог „оптимистичког богословља“… За њега и његове присталице не важе Христове речи да „наше речи буду да да и не не, а све остало је од лукавога“. Све се релативизује, најчешћи појмови у полемикама секташа шмеманиста су „можда“, „видећемо“, „очигледно“, „вероватно“…

Познавао сам лично доста православних Кијевљана, истински православних људи и од њих сам чуо неподељену тврдњу – сви „шмеманисти“ у Цркви били су присталице сатанског Мајдана 2014. године.

По Шмеману је Црква „заклонила“ Христа и одвојила се од Његовог Царства. Питамо се како, ако је Црква Тело Христово, како се могла одвојити од Његовог Царства? Самим тим Шмеман негира речи самог Христа да Цркви неће одолети ни „врата пакла“.

Шмеманово величање англосаксонског света и понижавајуће писање о Русима и Грцима, често прелази у бљутавост и човека доводе на границу повраћања. По њему Руси чак нису у стању ни да се досете да у Православљу постоји смисао и он тврди да тај народ одриче свако расуђивање, логос, анализу! Колико човек треба да је заслепљен демонском мржњом па о богоносном руском народу који је у својој историји срушио СЕДАМ ИМПЕРИЈА ЗЛА и на путу је да сруши и осму, овако нешто напише! Замислите ту памет која одриче расуђивање, логос и анализу народу који је изродио и подарио свету Ломоносова, Мендељејева, Пушкина, Гогоља, Достојевског, Корољева, Тупољева, Александра Невског, Сергија Радоњешког, Серафима Саровског…итд., итд. Ако то замислите, онда се немојте чудити ни што се његови поштоваоци под плаштом „љубави и радосног богословља“ не устручавају да проповеди највећих духовника наше свете Цркве назову „патологијом, оптуже их за фундаментално теолошко незнање и неразумевање, претње, ригидност, провинцијалну неписменост, мрак који емитују нештедимице, недостатак радости, љубави, деперсонализовани стил аутомата…“ А када добију достојан одговор у стилу „према свецу и тропар“, такви се жале да саговорници не поштују њихов угао посматрања. Па како може истински хришћанин поштовати секташке будалаштине?

Најважнији „бисери“ из учења А. Шмемана. Овај богослов се залагао за укидање постова, ако не може потпуно, бар делимично. Пост је подругљиво називао „монашком дијетом“. Његове присталице већ факирима називају оне који посте на води уочи Светог Причешћа. Критикујући православне јерархе, Шмеман се одушевљава посетом папе Јована Павла II Пољској и за његову проповед каже: „Папа у Пољској. Изузетна порповед на Педесетницу. Радост за њега и за Пољску“. Како рече свети Теодосије Печерски, ко хвали туђу веру, хули на своју. То данас раде и присталице Александра Шмемана. Шмеман је здушно подржавао Лењинову тезу о одвојености Цркве од државе, а не о њиховој симфонији. Није подносио светог Цара Константина јер је поставио Цркву Христову за камен темељац Римске Империје. Терор против хришћанске симболике на Западу увелико је заслуга и богословских трудова Александра Шмемана. Идеологија Содома која је завладала западном цивилизацијом, свој пут је утирала и захваљујући „православним“ богословима какав је био Александар Шмеман.

За њега је и Канон Андреја Критског био само реторичко дело. За њега су монаштво и аскетизам били крајње деструктивна појава па не чуди да његове присталице данас путем друштвених мрежа позивају верујуће људе да не иду у манастире да се исповедају код својих духовника. Шта рећи, поред себе је имао једног светог Јована Шангајског који деценијама није легао у подвигу, чудотворца за живота, а монаштво и аскетизам назива деструктивном појавом. Заиста – имају очи а не виде…

За Шмемана и секту шмеманиста, вековна покољења православних светитеља (Србадије, а слично је и код руских шмеманиста) који су сматрали неопходним спој исповести са причешћем, за Шмемана и шмеманисте су људи који су унаказили вероучење. Само секта шмеманиста и њихов велики гуру Шмеман били су у стању пројавити Истину и извести их на прави пут. Какав Типикон Светог Саве Освећеног који је Свети Сава Србски ставио у основе вековне праксе наше свете Цркве, секта шмеманиста све то качи мачку о реп. О томе да је либерал његовог кова био присталица престанка служења на црквенословенском језику сувишно је и напомињати. Његова логика је политичка а не богословска.

Будући одлучни присталица либералне политичке идеологије и нескривени заљубљеник у англосаксонски свет који је ту идеологију породио, Шмеман и његово дело показују да се не ради о заблудама него о промишљеној борби против Православља. Ксенофобија коју показује према Аргентинцима током „Фокландског рата“ (назива их циркуском нацијом, варварима и нитковима, а једина кривица им је, што нису хтели да сагну главу пред њему омиљеним англосаксима) показује нам да овај човек није имао ни мрвицу хришћанске љубави у себи. Да не помињем мржњу коју је испољавао према иницијативи за канонизацију светог Цара Николаја и светих царских мученика…

Карактеристична је и нека врста „двостраног изражавања“. Ко је имао прилику да изучава Зизијуласа, једног од истакнутих представника секте шмеманиста, видеће да он у многим својим текстовима изражава двоструки став, врло вешто уклопљен. У једном делу реченице или говора, он потире предање, каноне, Свете Оце, да би се у другом делу вешто оградио. И његове присталице прихватају јеретички део говора, а он се од напада брани другим делом где он наводно изражава православни предањски став.

Док је за Свете Оце Цркве ренесанса представљала препород паганства и паганске идеологије, за Шмемана је то било „ослобођење од сакралности“.

Борбу против аскетизма и монаштва и Шмеман и секта шмеманиста воде вештачким супротстављањем молитве и аскетских правила са добрим делима и добром односу према околини. Али када се пажљиво прочита Шмеманов дневник долази се до закључка да је тај човек мање-више мрзео све људе који су га окруживали. Како је могло бити другачије са човеком који се изругује са аскетским подвизима Светих Отаца? Љубав према људима али само речима а не делом, карактеристика је за Шмемана и секту шмемановаца, док за православне аскете важи супротна законитост.

У светлу свега реченог о Шмеману, најтужније изгледа чињеница да његове присталице верују у његову искреност и православност, а озбиљно проучавање његовог живота и дела указује да се у његовом случају не ради просто о заблудама, него нам његова нескривена мржња и озлојеђеност према Цркви Христовој говори да се ради о апсолутно свесном и професионално одрађеном информационом рату против светог Православља, под патронатом „свемоћне“ ЦИЕ. Без његовог рушилачког дела у ХХ веку не било могуће на тако ниске гране свести православно богословље и најобичније протуве називати врхунским богословима. Тако по појединим групама имамо вршљање „преучених богослова“ који пљују по светоотачком предању величајући ружичасто хришћанство, радосно богословље А. Шмемана, а не знају ни да апостол Лука није био један од дванаесторице него од Седамдесеторице…

Као и код свих новотараца и обновљенаца и код Шмемана је карактеристична наивно-горда увереност да су његови савети изузетно потребни народу и свету. Исти је случај и са његовим присталицама…

На крају, интересантно је истаћи да су Соросови фондови били покровитељи издавања Шмеманових дела како у Србији и Републици Српској, тако и у Русији и у Украјини. О томе би требало да размисле несрећници који пију воде са тог мутног извора. Нека би дао Господ да се што пре врате Истинском Извору Живота, предањском учењу Свете Цркве Православне…

Напомена аутора: Један део информација које сам искористио за овај текст потичу од мог старог познаника и пријатеља из Кијева Игора Друза, који је написао неколико изузетних студија о јеретику Шмеману. Игор је после Мајдана прешао да живи на Криму…

Опрема: Стање ствари

(Саборник србско-руски, 5. 1. 2023)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

21 replies

 1. Да, има смисла говорити о секти шмеманиста, али и зизиуласоваца, ако не и више него шмеманиста. Али треба знати да је тај дух у овом тренутку надмоћан у „високим“ теолошким круговима и на теолошким училиштима и у Србији, и у Грчкој, и у Русији… Већ дуго времена, деценијама, траје „редефинисање“ православља, у смислу прихватања богословља као умовања, спекулисања о Богу, уместо извођења богословља из опита, искуства богоопштења, како су чинили Свети Оци. А то богоопштење је увек било производ подвига, уског пута који води у Живот, кроз свете Тајне и свете врлине, како је говорио свети Јустин Ћелијски. И отуда и презир и борба и Шмемана и Зизиуласа (и њихових следбеника) према монаштву. Јер монаштво је /требало би бити синоним за подвиг. Кад дезавуишеш монаштво, оставио си „у игри“ само Најједноставније је у животу и теологији то препознати кроз инсистирање само на литургији и причешћивању, као и ово што говори доцент Јовић – радост, слобода, јединственост сваког од нас. И наравно, увек и свугде, говор против правила/заповести Јер правила су, наводно, недостојна односа Бога према људима, Зато што је Бог љубав и слобода, који позива људе у слободан љубавни однос са њим и тако даље и томе слично. (Али, откуд онда у Јеванђељима она реч: „Ко има заповијести моје и држи их, то је онај који ме љуби; а који мене љуби. тога ће љубити Отац мој; и ја ћу га љубити и јавићу му се сам“ Jн.. 14,21) У „новој“ (протестантизованој и екуменизованој) православној теологији ћете ретко или узгред чути речи о молитви, покајању, посту греху, подвигу, врлини, страху Божјем….то је за „нове“ теологе (свештенике) део „застарелог“ православља. Уместо тога прича иде прича о сваколитургијском причешћивању, непре кидној радости, јединствености и непоновљивости сваке личности…
  Бог нек нам је у помоћи!

  51
  11
 2. Вјероучитељ зла

  У очима сукус зла
  Ватрена грозница
  Ломача спремљена
  За Господа

  У устима укус отрова
  И ријеч медена
  Што ваби у гвожђа
  Ледена

  У грудима бије
  Срце вучије
  Антифриз кружи
  Венама

  А рука хладна
  Млитава
  Стисак
  И нема


  Момчило

  18
  6
 3. Г. Гојковићу, јесте ли читали негде, у некој књизи, да ће човек одговарати за сваку реч уста својих? И да немате власт ви лично проглашавати јеретике? И да можете све, али вам није све на корист, а може бити на погибао? А то се тиче и онога који на овај начин објављује оно што може саблазнити некога од малих. Узмите се у памет, самоправедници. Суд је сваком човеку ту, одмах за вратима.

  13
  39
 4. @Багратион
  ”Г. Гојковићу, јесте ли читали негде, у некој књизи, да ће човек
  одговарати за сваку реч уста својих?”

  Где то пише???

  12
  3
 5. Родољубе,

  Први пут сам и за Шмемана и за Зизјуласа чуо од монаха, од којих је један данас владика, а тада није крио разочарење чињеницом да Шмемана нисам читао. За њихово учење сам сазнао када сам видео једног (другог) владику да даје послушање искушенику да се омрси у посан дан, ради смирења а против гордости; као и тврдњу да је “црква = епископ”. Од лаика сам за њих чуо од стране клике са београдског Богословског факултета, и нити од једног свештеника.

  Друго, практичну привилегију да се међу њима бирају архијереји, монаси су стекли каноном локалног Цариградског сабора из седмог века, којим је наређено архијерејима ДА СЕ РАЗВЕДУ. То наравно да није урадио ниједан свештеник, и тиме се усталила пракса да се само монасима даје црквена власт, а до тада углавном нису постојали ни јеромонаси.

  Кажете да су Шмеман и Зизјулас против монаштва. Имао сам прилику да видим њихове врло двосмислене текстове о томе. Можете ли да ме упутите у радове поменуте двојице који у њима критикују ово давање власти онима који су заветовани на послушност? Мислим на оно што сам описао у претходном пасусу. Чуо сам да је Зизијулас рукоположен без монашког завета, али то НЕ ОДГОВАРА на моје питање. Ако такви радови постоје, онда би то значило да су и ова двојица уболи барем једном по зрно, по мени, наравно. Скептичан сам док то не видим.

  Иначе, схватам и сам контроверзу овог питања, и свог става о томе.

  7
  2
 6. Није лепо делити савете скривајући се иза имена великог руског војсковође Багратиона. Нисам ја Шмемана прогласио јеретиком, то је урадио он сам својим делом и својим речима, а Ви брините о свом спасењу уместо што бринете за моје…

  27
  10
 7. @Багратион

  Посланица Галатима 1:8

  „Али ако и ми, или анђео с неба јави вам јеванђеље друкчије него што вам јависмо, проклет да буде!“

  Шмеман је сам себе осудио и проклео, зар не?

  <a href="void(0)" title="Свиђа ми се" rel="nofollow ugc"><br />
  <i></i><br />
  </a><br />
  6

  <a href="void(0)" title="Не свиђа ми се" rel="nofollow ugc"><br />
  <i></i><br />
  </a><br />
  2

  20
  6
 8. @ Онај Милан

  “Можете ли да ме упутите у радове поменуте двојице који у њима критикују ово давање власти онима који су заветовани на послушност?”
  Не могу, није ми познато да ли су писали текстове на ту тему. Али питање односа епископа и монашких завета опширно је обрадио блаженопочивши патријарх Павле у овом чланку:
  https://svetosavlje.org/da-nam-budu-jasnija-neka-pitanja-nase-vere-knjiga-ii/42/

  7
  2
 9. Хвала Родољубе, мени је некако лакше да прогутам да су апостол Павле – заједно са неким васељенским канонима – и патријарх Павле, у контрадикцији, него да мој став подржавају Шмеманисти (иако бих понешто и од тога поднео), али то је већ ствар укуса.

  1
  2
 10. Рекао бих Вам, г. Гојковићу, да прочитате и нешто од Шмеманових књига (нпр. о Великом посту, пошто му овде подмећете да се ругао посту), а не само Дневник, али нећу, јер је очигледно да вам је богословље потпуно страна област, па верујем да не бисте ни то разумели, као што очигледно не разумете ни неке врло просте ствари из Дневника (који је за разумевање Шмемановог богословља уосталом ирелевантан; то је као кад бисте о Достојевском закључивали само на основу неких његових писама). А што се тиче јереси, јерес је оно што Црква таквим огласи својим саборним умом, а не шта каже овај или онај духовник, овај или онај новинар, овај или онај патриота. Верујем да бисте се зачудили кад бисте чули да као свете прослављамо и неке који су у својим списима разрађивали јеретичке идеје, па Црква није нашла за сходно да их осуђује, него их је чак уврстила у диптихе. Изгледа да Црква има другачији ум; а оптужба за јерес је ужасно тешка. Верујем да не знате ни да се таква оптужба окреће против оног ко ју је изнео, у случају да је пред Сабором не докаже. Имате више успеха у другим областима које су Вам блискије, а теологије најбоље да се оканете, нарочито уз неконтролисане страсти.

  10
  15
 11. Мало сам (поново) читао Шмеманов “Дневник”. Врло често помиње духовност, али је можда и 80% у негативном контексту, најчешће духовност под знацима навода, што ће рећи лажна, квазидуховност. За њега су разговори о духовности, како се на више места изразио, неподношљиви, сасвим ван његовог интересовања и, чак, поимања. Изазивају у њенму осећај одбојности. Најчешће за њега духовност представља израз нарцисоидности онога ко јој тежи, његове егоцентричности, окренутости себи. Али практично све у савременом хришћанству он види као одступање од истинског хришћанства, као некакво извитоперење и фалсификат истинског хришћанства и Цркве. Ево неколико карактеристичних одломака:

  септембра 1973. године
  “Невероватно је како људи „заинтересовани за духовни живот“ не воле Христа и Јеванђеље. И јасно је зашто: о „духовном животу“, како га они разумеју и воле, тамо (у Јеванђељу – Р.Л.) се ништа не говори. Где сам прочитао да је о таквој духовности реч у Христовој параболи о очишћеној соби, коју суз населили још гори зли духови? Грешник се каје и преобраћа се. А лажно духовни човек је осуђен на пропаст: ово је хула на Духа Светога.”
  маја 1977. године.
  “Касно увече, већ у кревету, читао сам, тачније, листао Валаамску збирку о Исусовој молитви. Чудан је то осећај – као да читам о некој другој вери. И речи су као да су исте, и циљ је заједнички, општење са Богом, Царством, радост; а притом, као да се ради о нечему другом, и то на дубини. Сећам се да сам доживео исти осећај читајући књигу Никите [Струвеа] о о. А. Мечову. Неопходно је – управо на дубини – открити шта у мени изазива „одбијност“ према овоме…”
  октобар 1975. године
  “Сва та одушевљена и испразна галама у вези са „духовношћу“, „умним делањем“, „православљем“, „паламизмом“, читавом играријом религиозности, почевши од самог богословља – дође тренутак када све то једноставно човека баца у униније .”
  фебруар 1976. године
  “Уобичајени горак укус од разговора о Цркви и њеној „емпиријској ситуацији“. Унутрашње отуђење од свега што чини ову ситуацију. Увек је исто: волим православље, али не волим, не могу да волим Православну Цркву, са владајућим у њом номинализмом, инертношћу, тријумфализмом, властољубљем, обожавањем прошлога, псеудодуховношћу и бапском побожношћу.”
  мај 1981. године
  “Не могу да се ослободим убеђења да Цркву (православну, мада не само њу, наравно) изједа „побожност“. Све ово брбљање о монаштву, о иконама, о духовности – колико је све ово ситно, лажно, игра сујете… Сви ти разговори су ми постали потпуно неподношљиви. Живимо у свету фалсификата.”

  И, да човек не поверује, нашао је праву, истиниту духовност у сусету са коптским поглаварем Шенудом и приликом посете коптским манастирима у Египту:

  фебруар 1978. године
  “Прошлe године сам се срео у Лос Анђелесу са папом Шенудом III, патријархом Коптске цркве. и одмас сам стекао утисак о непатвопрености, животности, духовности, отворености.
  … А данас је био изванредан дан: посета трима манастирима у овој пустињи, са практично непрекидном традицијом од Антонија Великог, Макарија Великог, итд. Гроб Јефрема Сирина! Али најупечатљивије је, наравно, да све ово живи. Истински монаси! Да, видео сам стално само подражавање, глумљење монаштва, тричарије, фалсификате, стилизације и, што је најважније, необуздано брбљање о монаштву и „духовности“. А они су, ето, у правој пустињи и у истинском подвигу.”

  Значи, све је у јадном православљу фалш и фолирање, али, Богу хвала, срео је правог дуговног човека и праве монаше међу Коптима!

  За крај, ево његовог искреног самопрекора:

  фебруар 1980. године
  “Осећам понекад (данас, на пример) ужасан душевни умор. И волео бих да се разаберем у њему, јер је овај умор очигледно повезан са „црквом“, са „религијом“. Шта је то – то униније, та духовна опустошеност, која је повезана са недостатком (тачније, скоро потпуним одсуством) молитве, са лењошћу, са распусношћу? Или, поред свега овога, постоји још нешто? Данас се, на пример, показало да је узрок још једног напада таквог малодушја неки насумични редовни православни часопис са неизбежним чланцима о „духовности“….”

  Нисам далеко и да осећам сажаљење према овом човеку који је цео живот провео у Цркви, искрено и озбиљно постављао питасња и себи и другима о њој, размишљао, а ипак ишао странпутицом и није пронашао праву и пуну истину о Богу и Цркви.

  13
  5
 12. Човеку који се потписује као Багратион љубазно одговорих да брине о свом спасењу а не о мом, а он наставља да дели савете. Ваљда да би доказао апсолутну исправност моје констатације из текста:
  «Као и код свих новотараца и обновљенаца и код Шмемана је карактеристична наивно-горда увереност да су његови савети изузетно потребни народу и свету. Исти је случај и са његовим присталицама…»

  20
  6
 13. Шмеман ми није ни прва ни трећа љубав, прочитао сам га кад је требало, узео шта ваља, одбацио шта не ваља, и наставио куд треба. Но, читајући филокалијске оце, видео сам како делује прелест код богословски неписмених и духовно недозрелих, који нису научили себе, али би да уче друге, и који нимало не сумњају у сопствену исправност, па зато дозвољавају себи јавно набијање на колац и узурпирање суда, који припада искључиво Цркви. Гледати кроз уско пенџерче и мислити да видиш сав хоризонт одлика је таквих: савете не прихватају, јер мисле да је саветовање баш у њиховој власти, и да то „народ и свет“ очекује баш од њих, од расуђивача (тачније: пресуђивача) необлагодаћеног ума. Но као што већ рекох, суд је сваком за вратима, а недоказане оптужбе падају на главу опадача.

  9
  13
 14. Богословски преписмени и духовно презрели господине „Багратион“, мени је одавно јасно да црквени модернисти попут Вас, „шмемановци“, „зизијевци“ и прочие, одбацују истински дух Православља величајући општење са јеретицима и блебећући о обнови Православне Цркве. О гордости, уместо да обнове сопствену душу они већ заглушујућом буком глагољају о „сједињењу свих“ одступајући од Једне Свете Саборне и Апостолске Цркве, одступајући од Апостолске вере… Православан је онај ко православно мисли, православно осећа и православно живи – рече велики свети Тихон Задонски. Дакле, господине „Багратион“, мој текст је упућен истинским православним хришћанима, има таквих и у овом отпадничком времену, а не модернистима илити номиналним хришћанима…

  <a href="void(0)" title="Свиђа ми се" rel="nofollow ugc"><br />
  <i></i><br />
  </a>

  <a href="void(0)" title="Не свиђа ми се" rel="nofollow ugc"><br />
  <i></i><br />
  </a>

  13
  4
 15. Г. Гойковичь, и ја сам неписмен и незрео, али се никад нисам бавио набијањем христијана на колац, јер има ко ће судити. Ако имате неслагања с неким, онда се не користи хладно оружје.
  Шта је теби до туђег слуге? Свом господару он стоји или пада.
  А ко мисли да је у истини (попут Вас), нека пази да не падне.
  Пун је интернет „истинитих православних хришћана“, још од пре артемитског раскола, који верују да је Црква само оно што може стати у њихове криптопротестантске цокуле. Ни у моје сељачке опанке не може стати много, али нећу истерати из њих никога ко је макар једном искрено рекао „Господи помилуй“; а мене нико ни не пита за то, као ни Вас. Изненадићемо се ко ће све бити у рају, што би рекао Свети Николај Србски.
  А Ви покушајте вечерас поменути слугу Божјег попа Александра Американског, то је христијански дуг према живом створу.

  7
  11
 16. Чему фрљање са руском ортографијом ако сте већ признали да сте неписмени, тај меки знак не стоји после “ч”. Ваши сељачки опанци су довољно велики да сместе попа Александра, што се мене тиче, далеко му кућа како би рекли Срби. Оканите се тога шта ко треба да ради побогу човече, да ли сам ја Вама рекао да не помињете попа Александра. Помињите га слободно до изнемоглости, али немојте другима натурати да то раде човече…

  12
  6
 17. Стварно сте накрај срца. И много се једите за једног “истинитог православног хришћанина” (има нека секта код нас, зову се баш тако, надам се да немате ништа с њима?!). Зато сам се и усудио да предложим усердноје мољеније за попа Александра, ко велим – један од Отаца молио са чак и за Нерона; али ћорак. Има много станова у Оца Небескога, ко зна, можда Вас баш западне да будете комшије једног дана, можда му баш ту буде та далека лепа кућа, коју му желите.
  Хвала на разговору, и свако добро и успех желим (чак и у набијању на колац, само га мало боља намастите, а не овако насуво).
  (П.с. Није руска, већ стара србска ортографија, предвуковска, како се каже. А Ви сте се баш толико наљутили да сте заборавили, двапут, да испред вокатива иде запета)

  5
  9
 18. Драги брате Ранко,

  Знам те, ниси човек без врлине, а знам и да у јавној речи на породичне теме трпиш нападе и “слева” и “здесна”, будући један од ретких у тим “круговима” а да је и сам отац многочлане породице – да не улазим у интиму твог дома по овим јавним просторима пуних злонамерних очију, па макар се радило и о похвали. Зато, дозволи да сакривен иза комшијске ограде интернет анонимности теби познатом напишем пар искрених речи.

  Укратко, овде се ради о две теме:
  – једна је Шмеманово богословље само по себи
  – а друга, само наизглед блиска је “обрачун” са Шмемановим (и иним) богословљем данас и овде.

  1) Првом темом, Шмемановим богословљем, не бих се бавио много. Расправа је већ прилично срозана духом горњих коментара, па да не доливам уље на ватру. Ако има доконих теолога овде, уместо да га трпамо у исти кош са Зизијуласом, ваљало би целу причу представити од почетка, али не од Шмемана, него од оца Николаја Афанасјева (Н. Афанасьев), па удрите уздуж и попреко по Мајендорфу, Флоровском, архимадриту Кипријану Керну и др. Али мене то искрено не занима, него дозволи пар цртица:

  Сведоци смо да кад дођу млади српски богослови пуни знања из Атине, они нам неретко донесу у кућу и некакве грчке проблеме. Па ми се чини да и ти, са љубављу према Русији коју сведочиш отворено својим делом, преводима, страницом коју уређујеш… можда уносиш и једну прилично унутарруску расправу “за и против Шменама” у којој браћа Руси у богословском жару оптужују неистомишљенике ништа мање него за присталице (Јевреја) Зеленског и укро-наци-братије, испаде да су они некаква Шмеманова духовна чада?! Као да нећеш наћи „шмеманисте“ у Цркви који су данас уз руски народ и армију. Али, не бих се бавио њима, да имам времена и воље за “шмемановање” пре бих погледао оца Андреја Ткачова (на “Стању” често објављиваног) и “Протопресвитер Александр Шмеман об ошибках русских писателей”, нпр, тако нека руска лаганица… А на другој страни руског свемира, као пример, сетих се и текстова Заграничних Руса, РПЦЗ/ROCOR који су и даље против помирења са “бољшевицима у Москви”, па су од чврстог пута православног предања, антиекуменизма, митр. Антонија Храповицког (савременика Св. Јована Кронштатског) и др. дошли данас, веровали или не, до Американки руског имена и презимена који пишу чланке о непомирењу са РПЦ са становишта феминизма и подршке Украјини против руске агресије (в. случај Елена Зезюлина/Lena Serge Zezulin, да не вадим још несрећних имена).
  Натерао си ме да после много година потражим Шмеманове речи (немој само да ме оптужујеш за “шмемановца”, среће ти), али баш хоћу да поставим овде један његов цитат:
  “Трагедија теолошког образовања лежи у чињеници да млади људи који желе да постану свештеници, свесно или несвесно, желе то одвајање, моћ, уздизање изнад лаика. Њихову жеђ изазива и појачава цео систем теолошког образовања и клерикализма. Како они могу да схвате, не само умом већ и целим бићем, да човек мора да бежи од моћи, било какве врсте моћи, која је увек искушење и увек долази од ђавола? Христос нас је ослободио те моћи-“ Даде ми се свака власт на небу и на земљи…“(Мт 28,18)”

  Ето, како ово лепо разобличује нпр. клерикализам тако присутан код наше грчко-васељенске браће, “штанцовање” епископа без верног народа за прегласавање на саборима, а тога има свуда па и у нашој кући, најпре презира према обичном народу и његовој простодушној вери… па би можда неки од “шмемановаца” код којих си приметио нешто пре ишли под ову дефиницију, него одмах да им залепимо етикету.
  Дакле, ту није реч да ли је и Зизијулас јео печено пиле (што рече мој кум на овај чланак: шта је ово људи, Информер или Курир?!) – сетих се и тражења ванбрачне деце Патријарху Павлу, а и великих Срба који су нам објашњавали да владика Николај не може де буде светитељ јер је неко причао да га је видео са цигаретом, а чак је и у фрулу свирао што је неприлично за монаха (грчког, а онда ваљда и српског)…

  2) Друга тема нема везе са тобом и текстом, чак не толико ни са уредништвом и поштованим г. Лазићем којем није проблем да изађе на мегдан у коментарима и напише шта мисли, већ са општим таласом “обрачуна” са Шмеманом, Зизијуласом, Новаком Ђоковићем, Ђоковићевом женом, лошим преводом Крмчије, возним парком, итд. итд. итд. а све то у право време (“тајминг”, како данас кажу).

  Док су палили Крајину ми смо расправљали да ли је блаженопочивши Патријарх Павле јеретик и екумениста јер се појавио на некој молитви за мир у Босни, док су нам отимали Косово и Метохију ми смо расправљали о посту суботом на води и ко је Артемијев χωρεπισκοπος, док су Црном Гором текле реке литија за светиње оштрили смо пера против екуменизма и од-папе-дарованог прстена упокојеног владике Амфилохија, а сада ћемо да кренемо у обрачун са преминулим Зизијуласом и давно упокојеним Шмеманом док на вестима не постоји редак о протестима и хапшењима у Београду. Ту је и расправа о јоги и Ђоковићу, свакако и да ли му је жена веган.

  Ту је и други, приземнији ниво школског показног рада служби наших и туђих, Жељки из “Блица” уочи сваког СА Сабора где се одлучује нешто битно за народ и државу, аналитичара Туцића, чланака о ктитору храма иконописаног са супругом и кћерком које ће неко у новинама да саблажњен опише као “богаташа који је на икони са своје две жене”, владика Григорије и Мухарем Сербезовски, владика Атанасије прича о председнику пореклом Цинцару из Бугојна, итд. итд. итд. Таман је време да из нафталина извучемо неку бомбастичну тему, нпр. “Зизијуласово јеретичко богословље против апологетике оца Л. Милина” – ето да дам идеју.

  Надам се да се разумемо о чему се ради.

  15
  6
 19. @Брате Ранко!

  Коментар за антологију. Хвала Вам што сте макар покушали да „спустите лопту“ (наравно није само до Вас него и до других). Ево сад признајем да ме је срамота што сам се уопште петљао у ову расправу, али нисам с почетка схватио контекст који сте Ви тако јасно изложили на крају Вашег коментара.

  11
  6
 20. Одговор на ,,Брате Ранко,,. Поштовани брате, желим само да укажем по питању контекста, да сам ја овај текст о Шмеману објавио на свом сајту ,,Саборник.рс,, још 5 јануара, кад није било помена о овој најављеној велеиздаји. Био је то мој одговор на поједине постове богослова-модерниста који Шмемана сврсташе међу Свете Оце. То што је текст тек сада објављен на Стању Ствари не може мене стављати у контекст те приче да пишем о неважним стварима када ,,кућа гори,,. Иначе сам у Русији већ 15 дана због своје књиге која је изашла на руском језику, тако да је прича о мом писању у ,,контексту нечега,, у овом случају заиста непримерена… https://riafan.ru/23898886-ranko_goikovich_rasskazal_kak_iz_za_lyubvi_k_rossii_serbi_ne_vigonyayut_dazhe_russkih_liberalov

  9
  3
 21. Господине Багратион, у предвуковској азбуци није било слова ,й,, које написасте, зато сам одреаговао, никада не бих реаговао на запету после вокатива у оваквим коментарима, знам да се често пишу на брзу руку са телефона и пуни су одговори грешака. Реаговао сам, јер се стиче утисак да сте подругљиво моје презиме написали погрешно на руском језику у тренутку док се налазим у Русији и трудим се да представим наш народ у што бољем светлу…

  10
  6

Оставите коментар