Андреја Мирицки: Свети Алимпије Столпник

Ко на стубу дуго живи / и Христу се Богу диви? / Коме кров је Небо само / подвижништво непрестано?

Свети Алимпије Столпник (Извор: Википедија)

Ко на ветру тако стоји
и само се Бога боји?

Ко се моли док киша лије
с демонима битку бије?

Ко на стубу дуго живи
и Христу се Богу диви?

Коме кров је Небо само –
подвижништво непрестано?

То је Божји угодник –
Алимпије Столпник,

што молитвом победи
и демоне разгони.

Преда душу Богу,
на својему столпу

и са другим светима
пут казује делима.



Categories: Преносимо

Tags: , ,

1 reply

  1. Житије каже да је Алимпије рођен око 522. године у Хадријанопољу (Једрене) у Тракији. Пошто је жеља да живи усамљенички преовладала, повукао се на једно грчко гробље од којег су људи бежали због веровања у демонска привиђења. Ту се настанио на једном стубу (столпу), претходно уклонивши паганске симболе и поставивши крст. На стубу је на хладноћи и врућини, у посту и молитви, провео већи део живота (према хришћанском предању око 53 године).

    Град Једрене је основао и раскошно украсио римски император Хадријан, Трајанов посинак, као Хадријанопољ, на месту трачког насеља Ускадама. Ту је српско-римски цар Константин поразио свог зета српско-римскиог цара Ликинија 323. Дана 9. августа 378. близу Хадријанопоља одиграла се битка римске војске предвођене српско-римским императором Валенсом са Визиготима. Римљани су поражени, а цар Валенс је убијен.

    У време док је још био дечак, српско-римски цар Јустинијан је завршавао градњу Св. Софије у оближњем Константинопољу и Јустинијане Приме у свом родном селу код Лебана док је Онорије 530. изабран за архиепископа Илирије у Солину. По предању, Алимпије је живео 118 година и преминуо је 640. године у време византијског цара Ираклија (610-641), баш у време, како званична историја тврди, када су први стари Словени прегазивши Дунав са трскама за дисање, почели да се по Ираклијевом позиву досељавају у том крају.

    5
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading