Коха: Шта садржи „немачки предлог“ нацрта Статута Заједнице српских општина

ЗСО би имала статус правног лица и чиниле би је 10 општина са српском већином на КиМ са могућношћу проширења, званичне симболе, укључујући грб и заставу у складу са законима и косовским уставом

Фото: Косово онлајн

ПРИШТИНА – Према нацрту Статута будућа Заједница српских општина (ЗСО) који је објавила Коха, а који назива немачким, би имала статус правног лица и чиниле би је 10 општина са српском већином на Косову и Метохији са могућношћу проширења, званичне симболе, укључујући грб и заставу у складу са законима и косовским уставом.

Нацрт статута, о чему се информација појавила крајем прошлог месеца, као документу на коме, на иницијативу Немачке, раде Фондација „Фридрих Еберт штифтунг” (ФЕС) и Европски институт за мир (ЕИМ) и који би требало да се нађе на столу ЕУ посредника Мирослава Лајчака, како наводи Коха, има 17 чланова, а главни циљеви формирања ЗСО су јачање локалне демократије и пун надзор над развојем локалне економије и образовања.

Међу функцијама које су предвиђене нацртом јесте и могућност сарадње са државама и привредним субјектима у региону, укључујући централну Србију у области локалне економије, образовања и здравства, пренео је Танјуг.

ЗСО, према овом нацрту, мора имати своје званичне симболе, укључујући грб и заставу, које ће дизајнирати Борд Асоцијације/Заједнице у складу са законима и косовским уставом, а њено седиште одредиће Скупштина.

Декларација о реинтеграцији Косова и Метохије у уставно-правни поредак Србије

Предвиђа се такође да ЗСО има право на сопствене банковне рачуне, да поседује имовину и да се бави финансијским трансакцијама.

ЗСО би, предвиђено је, имала пун надзор над развојем локалне привреде, помагала би и подржавала општине чланице у креирању пројеката, политика и мера које развијају њихову локалну економију или помажу у ангажовању финансијских и људских ресурса везаних за економске услуге, финансирање и промоцију активности на повећању економског развоја, инвестиција и пословног повезивања, и заступање интереса општина и привредних субјеката на њиховој територији у односу на централне органе власти, као и са другим државама и привредним субјектима у региону и шире, укључујући и, како се наводи, оне из Србије.

ЗСО би према овом нацрту имала надзор у области образовања тако што би помагала сарадњу општина чланица у циљу унапређења стандарда образовања на локалном нивоу и спроводила би истраживања и праћење образовних трендова међу чланицама, на КиМ и иностранству. Такође пружала би правну, научну, финансијску и административну подршку општинама чланицама у области образовања, укључујући и високо образовање у складу са законом.

Била би задужена за дистрибуцију уџбеника који се односе на образовање на српском језику по, како се наводи, косовском наставном плану и програм. Такође, сарађивала са другим странама, укључујући и просветне власти Србије, како би испунила овај циљ.

ЗСО би, између осталог, имала пун надзор на унапређењу примарне, секундарне здравствене и социјалне заштите кроз помоћ у сарадњи међу општинама чланицама с циљем унапређења, примарне, секундарне здравствене заштите и социјалне заштите на локалном нивоу.

Аљбин Курти: Живимо у опасним и непредвидивим временима, коначни споразум што је пре могуће

Између осталог, финансирала би и/или прикупљала средства подршке за социјалну заштиту становника општина чланица, поштујући етничку разноликост.

ЗСО би вршила потпуни надзор над координацијом урбаног и руралног планирања, финансирала би стамбена решења за повратнике на Косово у општинама чланицама и била би повезана са расељеним лицима.

Такође, ЗСО би спроводила, координирала и олакшавала активности истраживања и развоја, те промовисала, ширила и заступала питања од заједничког интереса општина чланица.

Успостављала би односе и закључивала споразуме о сарадњи са другим општинским, локалним и међународним удружењима, релевантним за испуњавање својих циљева.

ЗСО би имала Скупштину, председника, потпредседника, Савет, Одбор и Одељење за жалбе.

Број посланика у Скупштини утврђивао би се бројем посланика у скупштинама општина чланица у односу 10 према један, односно свака општина би делегирала по једног представника у Скупштину ЗСО. Мандат Скупштине био би везан за мандате скупштина општина општина учесница.

Скупштина би, између осталог, бирала председника и потпредседника. Председник би представљао ЗСО пред централним властима и трећим лицима, домаћим или страним. Савет ЗСО би био састављен од највише 30 чланова који би се бирали међу становницима општина чланица, укључујући градоначелнике и био би етнички разнолик.

Посебним актом владе у Приштини ЗСО би добила статус правног лица и правну способност неопходну да испуни своје циљеве, што укључује и право на поседовање покретне и непокретне имовине, на сувласништво компанија које пружају локалне услуге у оквиру циљева ЗСО и на склапање уговора, укључујући уговоре о раду.

Потписивање Бриселског споразума (Архивска фотографија)

ЗСО би имала свој буџет за управљање у складу са принципима транспарентности и одговорности, као и са одредбама Закона о јавним набавкама.

ЗСО би се финансирала од прилога њених чланова, прихода и средстава од услуга које пружа, њених предузећа или средствима која произлазе и њене покретне или непокретне имовине. Такође, финансирала би се од прилога, грантова, донација и финансијске подршке других домаћих и међународних удружења и организација, укључујући средства из централне Србије. Била би ослобођена обавеза и пореза у реализацији својих циљева, по истом основу као и општине учеснице.

Најзад, у прелазним и завршним одредбама, предвиђено је, између осталог, да приштинска влада у сваком тренутку може да искористи своје, како се наводи, уставно право да упути Уставном суду питања у вези са уставношћу било ког аспекта рада и функција ЗСО.

Стални представник Фондације „Фридрих Еберт штифтунг” у Приштини Рене Шле потврдио је крајем септембра за Танјуг да заједно са Европским институтом за мир ради на изради статута Заједнице општина са српском већином на КиМ, да је тај рад у току и да ће резултати бити достављени заинтересованим странама и јавности.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 20. 10. 2022)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

9 replies

 1. Овде је већ раније (15 октобар 22) био презентован оперативни Предлог реинтеграције Косова и Метохије у правни систем Републике Србије. Да се подсетимо тог Предлога за који сматрамо да је супериорнији у односу на овај амерички и да боље одражава дугорочне интересе не само Срба већ и косовских Шиптара. Надам се да ће га г.Ескобар озбиљно узети у разматрање и пренети то својој админстрацији и г.Блинкену, да изврше одговарајуће измене у свом предлогу ако заиста мисле да постигну неки резултат.

  Ако сматрају за сходно, могу да коментаришу мој Предлог на овом истом месту или да поставе питања ако је потребно да им се неке ствари додатно објасне. Ако је потребно, могу овај Предлог да преведем на енглески и да га усмено образложим његовој екселенцији, г. Хилу.

  Садржај овог концизног Предлогa суштинске аутономије Шиптара у Србији се може сагледати из следећих ставки:

  1> Повраћај земљишта, конфисковане и од стране узурпатора отете имовине, почев од 1941. до сада, свим појединцима и Српској православној цркви.

  2> Укида се комунистичка косовско-метохијска аутономна покрајина и формира Заједница шиптарских општина (границе општинa утврдити договором узимајући у обзир кретање становништва у периоду 1945-2022).

  3> Одбрана, спољни послови и гранична служба би били у искључивој надлежности државе Србије.

  4> Заједница шиптарских општина би имала свој парламент, владу и посебан економски систем.

  5> У надлежности ЗШО би били здравство, школство, култура и медији на том подручју.

  6> Срби и Албанци би били слободни да живе где желе, у ЗШО или изван ње.

  7> Шиптари изван ЗШО би плаћали порезе и комуналне дажбине као и остали грађани Србије. Имали би избор да не плаћају допринос на школство и здравство (могли би да га плаћају ЗШОу ако желе) али би онда морали да комерцијално плаћају здравствене услуге и школство (нпр. студирање) изван ЗШОа.

  8> Експлоатација угља, минерала и енергетика би били корпоратизовани и регистровани у држави Србији.

  9> Албанци запослени у тим корпорацијама би порез на приход, доприносе за школство, здравство и (обавезно) пензионо плаћали по избору, ЗШОу или држави Србији, и на бази тог избора стицали одређена права (нпр пензије, школовање и лечење).

  10> Албанци не би били обавезни да служе војску нити да издвајају допринос за њу. У ЗШО би имали своју полицију и судство све до врховне инстанце која би била у држави Србији. Сви Срби мушкарци би били обавезни да служе војску (борбену обуку) 3 месеца бесплатно а појединци после тога (укључујући и жене у не-борбеним јединицама) под плаћеним уговором.

  11> ЗШО би била регулисана српским уставом а могла би да има сличан акт само за своју територију и своје симболе.

  12> ЗШО би организовала своју универзитетску наставу а Шиптари из ЗШО би могли да студирају на српским универзитетима као нерезиденти под комерцијалним условима.

  13> ЗШО би убирала порезе од бизниса на својој територији, била власник и одржавала локалну инфраструктуру (путеви, водовод, пренос енергије, школе, болнице) на том подручју.

  14> Производња струје би била корпоратизована а малопродајна цена иста за све у Србији, укључујући и ЗШО. ЗШО би убирала порез на промет струје и телекомуникација на свом подручју. Профит државних корпорација у бившој покрајини КиМ би био наменски усмерен за војску и врхунска истраживања у којима би могли и Шиптари да партиципирају.

  15> ЗШО би могла да пренесе неке надлежности на централну владу под комерцијалним условима (нпр. део универзитетске наставе, развој енергетике и стратешку инфраструктуру) при чему би ти сегменти имали исти положај као и у остатку Србије.

  16> Роба произведена у Србији (укључујући и ЗШО) би се слободно продавала на целој њеној територији.

  17> ЗШО и фирме регистроване у њој би могли да самостално послују са иностранством и узимају комерцијалне кредите у домену својих овлашћења и кредитних могућности.

  18> ЗШО би могла самостално да организује своју Параду Поноса (‘Шипрајд’) чак и после забране њеног одржавања у остатку Србије.

  19> Шиптари који су 100% у пореском систему Србије имају право гласа на изборима и могу бити бирани у све изборне позиције у Србији. Шиптари у ЗШО имају само право гласа и бирања на изборима за органе ЗШО.

  Овај Предлог се може допунити ставкама које било која страна може да предложи и да се они заједнички усагласе. Надам се да ће америчка администрација са највећом озбиљношћу проучити овај Предлог пошто њен досадашњи приступ нике дао никакве позитивне резултате.

  15
 2. Чини се да се ствари убрзавају и да се траже нови начини да се ствари помере са мртве тачке. Преко неформалних канала сам обавештен да постоји ‘заинтересованост’ (цитат!) за ‘размену мишљења’ у вези са Предлогом суштинске аутономије Шћипетара у Србији. Предлаже се да две стране сачињавају по три члана, с тим што би страна предлагач била заступљена на ‘високом нивоу’. Жели се чути аутентичан српски глас који није ‘affiliated’ са политичким партијама, нити са НВО, а такође да не буде из круга универзитетских професора или предлагача досадашњих декларација. Разговор би био неформалан али озбиљан и ‘транспарентан’, тј. обављен на јавном месту (имам утисак у неком ресторану). После би се могла дати једноминутна изјава о утисцима али не на ‘мејнстрим’ већ на неком алтернативном медију. Молио бих СтСт да у свој првом јутарњем, викенд издању пренесе наш одговор:

  To whom it may concern:

  I would like to acknowledge the receipt of the message and thank you for the invitation. Also, I would like to introduce another two members of our team who can give you additional background details of our Proposition – Mr Mark Eugenikos (BEng and Serbian identity evangelist) and Mr(or)Ms Disanje na trsku (unknown), subject to their consent. If anyone previously mentioned is unable to attend, I suggest as a backup member of our team, Mr Nikolic from Valjevo (church restaurateur). Considering the high level of your representation, I can provide guarantees and security clearances for all our members. You can propose where this meeting will be held and make a booking without waiting for us. We have no specific dietary requirements. Alcohol? Yes (local, traditional), but only after the conclusion of the plenary session and if the meeting finishes on a positive note. Mr Nikolic can also join us for this informal drink session afterwards.

  If you find it plausible, we can invite for this post-meeting glass of chit-chat Mr Beckovic who proclaimed the Declaration of Essential Autonomy and/or Mr Djurkovic (a family values advocate), who can speak English (fluently) and other languages. The meeting will be unrecorded, the notes can be taken, and one-minute statements can be issued the following morning (I suggest ‘Inserts’ moderated by Mr Dejan Lucic).

  Thank you for your slightly overdue initiative, and I believe that this meeting will be productive and beneficial for all stakeholders. You will get a much better understanding of the Serbian perspective than relying too long simply on official Serbian authorities, diplomacy, Serbian Embassy in Washington and other sources with questionable credibility.

  We are looking forward to hearing from you, and we hope to hold that meeting in the very near future,

  Kind Regards,

  Honorius, Archbishop of Illyria,

  Salona, Year 7531

  11
  1
 3. @Онорије АЕ Илирије

  Одличан предлог суштинске аутономије Шиптара у Србији, поготову што је тако специфичан по многим практичним тачкама. Прочитао сам и Пројекат реинтеграције Косова и Метохије у уставноправни поредак Републике Србије (https://pokretzaodbranukosovaimetohije.rs/?p=15956) који садржи практичне предлоге, и Проглас за окупљање у одбрани Косова и Метохије (https://stanjestvari.com/2022/09/23/proglas-za-okupljanje-za-kim/) који је начелан али без практичних предлога, и овај Ваш предлог о ЗШО ни у чему не заостаје у односу на те раније документе, напротив.

  Хвала на позиву за учешће у делегацији, мада сам ја више за пословне преговоре него за политичке, а и далеко је ова моја самонаметнута vukoye6ina. Могу и ја да преводим симултано са српског на енглески и обрнуто, ако Ђурковић није доступан. Иначе сте тај одговор на енглеском написали одлично, можда само пар недостајућих „a“ и „the“ одаје да га је писао неко коме енглески није матерњи. Ни велика већина Американаца не пише тако писмено.

  Што се састава делегације тиче, мислио сам да је Дисање на трску иста особа као и Онорије АЕ Илирије, првенствено због тематике и стила.

  На крају, као додатак Вашим предлозима који су фокусирани на Косово и Метохију, ево свежег текста Бранка Павловића који нуди врло солидне предлоге за спољнополитичке и економске позиције које би Србија требало да заузме, а који су врло комплементарни са Вашим ставовима: https://standard.rs/2022/10/21/razbijanje-geopolitickih-zabluda/

 4. @ ME

  Из мог претходног коментара се види да смо на ивици да се наговештена издаја и предаја Косова на крају и материјализује. Сви смо свесни тога и просто је невероватна индолентност чак и оних који се залажу реинтеграцију Косова у правни систем Србије. Изгледа да мисле да је било довољно то само обзнанти као идеју и оставити да све иде својим током. Просто ми је недокучив тај ментални склоп људи, чија иницијатива о реинтеграцији је оквалификована као ‘идиотска политика’ и који не смеју да објаве ни најосновнију историјску чињеницу историјску чињеницу о доласку Шиптара на Балкан. Ако је ова њихова политика ‘идиотска’ (AB), мислим да се они плаше како би тек била оквалификована њихова објава претходне историјске истине?

  У тренутку сам помислио да ће г.Самарџић нешто покренути али је он нестао негде у акцији уместо да неуморно промовише свoју Декларацију. Снажно оружје баш у овом тренутку би било и оно што је покренуо ДнаТ (а то пише и у твом job description-y) за могуће предстојеће разговоре са ‘заинтересованом’ страном. Изгледа да он тихује негде у егзилу али ћемо ваљда макар добити његова писма Са Понта. Ако не, онда је ту г.Николић мада се није јавио, што тумачим као његов пристанак да се макар појави пост фестум на чашици разговора заједно са г.Ђурковићем. Овај, пак, није поменут због симултаног превођења на енглески већ да нам ситуацију прикаже, као што је већ једном раније овде писао, из ГМ(*) перспективе.

  У сваком случају, ти се припреми за сваку евентуалност јер ово су пре свега пословни преговори. Нисам ни био свестан (каква је тек онда ситуација са мање заинтересованим од мене?) да је и Покрет за одбрану овјавио неке конкретне ставке реинтеграције. Главна разлика и наше полазиште за разговоре је – да је комунистичка аутономија KиMа превазиђена. Бесмислено је причати о аутономији КиМа и аутономији Срба у оквиру те аутономије. Реч је о аутономији Шиптара у Србији и то ћемо остварити кроз аутономију целих или делова данашњих општина у којима су они већина, узимајући о обзир сва протеривања Срба од 1941. до данас и досељавања Шћипетара из Албаније. То је друга тачка нашег полазишта. Прва тачка је враћање отете имовине појединцима и цркви без обзира какво решење буде на крају.
  (*) ГМ – поглед из перспективе једног српског вола (названо по успомени на Гароњу и Мургу)

 5. @Онорије АЕ Илирије
  Поштовани,
  Благодарност ради указане ми части, најпрво. Колико је могуће, кроз моје скромно знање и умење, у доброј вери приступам Вашој врлој намери.

 6. Не прође један дан а да не прочитамо нешто узнемирујуће о односу наших званичних власти о Косову. Ево сада један Шиптар каже да АВ на приватним састанцима у Бриселу прихвата да Косово мора бити независно. Просто смо доведени у ситуацију да више верујемо тамо неком опскурном Шиптару него свом председнику. Довољно се подсетити његове изнервираности пре пар дана при чему је саму идеју реинтеграције КиМа у правни систем државе Србије назвао ‘идиотском политиком’. Могао је напросто да игнорише ту идеју ако му већ прави проблеме на састанцима у Бриселу и америчким изасланицима. Али не, то му је јако засметало пошто се припрема низ састанака и не би ме чудило да је датум који је процурио да се преда Косово, 24. фебруар, заиста и зацртан.

  Ако је неко тако снажно против реинтеграције, за шта је он онда? Супротно од тога је само независност шиптарског Косова. Зато је битно у овом периоду преузети иницијативу и што више промовисати идеју реинтеграције да свима уђе у уши. Скупштинске дискусије и наклапања апсолутно нису имали икаквог ефекта. Голе Декларације и начелне идеје о људским правима такође не доприносе много. Већ је установљена српска неспособност колективног организовања (видели смо то недавно и када су литије биле у питању) а поготово неспосбност да се нека идеја, ма како добра, материјализује. Видимо то и из пасивности Покрета за одбрану КиМа и сличних ад хок група потписника петиција, иако је већ догорело до ноката.

  Због тога и имамо овај Предлог за имплементацију идеје реинтеграције који би могао да постане наша почетна платформа за преговоре пошто у последњих двадесетак година, а поготово у последњих 10ак, нисмо имали нити једну нашу иницијативу већ смо само прихватали све што се од нас тражило па чак и више од тога. Зато ћемо тај Предлог превести и на енглески да би га и странци и Шиптари могли лакше читати и схватити да и ми имамо чврсте захтеве по питању КиМа, базиране на међународном праву које се не може негирати чак и када је у неком периоду силом потиснуто. У следећем коментару ће бити наш почетни Предлог реинтеграционих корака који ће бити могуће путем линка цитирати и реферисати у свим другим средствима информисања у свету.

 7. PROPOSAL FOR THE ESSENTIAL AUTONOMY OF SHQIPTARS IN THE REPUBLIC OF SERBIA

  (Operational Plan for the Reintegration of the Kosovo and Metohija
  into the Legal System of the Republic of Serbia)

  RATIONALE: It is high time to think about the reintegration of the province of Kosovo and Metohija (K&M) into the legal system of the Republic of Serbia. Like the entire Balkan, that area has been exposed to the negative influence of the external powers of Turkey, England, Germany, and the United States of America for hundreds of years. They implemented a policy of ‘divide and impera’ and caused a lot of harm to the people of that area.

  That is why it is imperative to start immediately with the return of K&M where it belonged and to reach an agreement between the Serbian and Shqiptars (Shqip(ë)tari, Albanians, Шиптари), people that will respect their long-term vital interests and enable a prosperous future for their children. By respecting the interests of all, the Declaration on the Reintegration of K&M was adopted and proclaimed. The following Proposal intends to operationalize the initial steps towards that reintegration. Some of these steps can be implemented immediately, while others would require more time to agree. It would be realistic to expect the entire Proposal to be implemented in one year, although the most significant part could be implemented in a few months.

  The content of this concise Proposal for the Essential Autonomy of Shqiptars in Serbia can be seen from the following points:

  1> Unconditional restitution of the land and property confiscated and stolen by usurpers, from 1941 until now, to all individuals and the Serbian Orthodox Church.

  2> The communist autonomous province of Kosovo&Metohija will be abolished, and the Association of Shqiptars Municipalities (ZŠO) will be formed. The borders of the municipalities will be determined by agreement, considering the movement of the population in the period 1941-2022.

  3> Défense, foreign affairs and border service would be under the exclusive competence of the state of Serbia.

  4> The Association of Shqiptars Municipalities (ZŠO) would have its own parliament, government, and separate economic system.

  5> Health, education, culture, and media in that area would be under the jurisdiction of the ZŠO.

  6> Serbs and Albanians would be free to live where they want, in the ZŠO or outside.

  7> Shqiptars outside the ZŠO would pay taxes and communal duties like other citizens of Serbia. However, they would have the choice not to contribute to education and health (they could deliver it to ZŠO if they want), but then they would have to commercially pay for health services and education (e.g., for studying) outside the ZŠO.

  8> The exploitation of coal, minerals and energy would be corporatized and registered in the state of Serbia.

  9> Albanians employed in those corporations would pay income tax, contributions for education, health care and (mandatory) pension, according to their choice, to ZŠO or the state of Serbia. Based on that choice, they would acquire certain rights (e.g., pensions, education and health treatment).

  10> Albanians would not be obliged to serve or contribute financially to the army. The ZŠO would have its own police and judiciary up to the highest instance, which would be in the state of Serbia.

  The Serbian Constitution would regulate the ZŠO, which could have a similar act only for its territory and can use its symbols.

  12> ZŠO would organize its university teaching, but Shqiptars from ZŠO could study at Serbian universities as non-residents under commercial conditions.

  13> ZŠO would collect taxes from businesses in its territory and it will own, finance and maintain the local infrastructure (roads, water supply, energy transmission, schools, hospitals) in that area.

  14> Electricity production would be corporatized, and the retail price would be the same for everyone in Serbia, including ZŠO. ZŠO would collect tax on electricity and telecommunications transactions in its territory. The profits of state corporations in the former province of K&M would be specifically directed to the army and the top research projects, in which the Shqiptars also could participate. The potential loses will be covered by the Republic of Serbia.

  15> ZŠO could transfer some responsibilities to the central government under commercial conditions (e.g., part of university teaching, energy development and strategic infrastructure), whereby those segments would have the same position as in the rest of Serbia.

  16> Goods produced in Serbia (including ZŠO) would be freely sold throughout its entire territory.

  17> ZŠO and companies registered in it could independently conduct business with foreign countries and take commercial loans within the scope of their powers and credit capabilities. They could import goods and equipment only for their area and collect customs duty. Individuals at the Serbian border could choose to whom they will pay the customs duty, the state of Serbia or the ZŠO.

  18> ZŠO could independently organize its Pride Parade (“Shqippride”), even after the ban on its holding in the rest of Serbia.

  19> Shqiptars taxpayers, who are 100% in the tax system of Serbia, have the right to vote in Serbian elections and can be elected to all electoral positions in Serbia. On the other hand, Shqiptars in the ZŠO have only the right to vote and be elected in the elections for ZŠO bodies.

  This Proposal can be supplemented with new items which either party may propose and be mutually agreed upon by both parties. We hope that this Proposal will inspire Mr. Escobar and the US administration to refine their proposal to resolve the K&M status or, even better, take up this Proposal in its entirety, because it is much more realistic and considers the vital interests of all parties in the upcoming dialogue.

 8. Нисам читао СтСт неколико дана, и не могу рећи да су ми недостајале неке теме и расправе, али ево освежења у виду једног србског предлога (а на енглеском) за решавање статуса КиМ-а.

  И у овој (претпостављам) почетној форми, изгледа да вреди више од уобичајених декларативних прогласа, па и оног најновијег, јер је конкретан, са јасним циљем и подразумева активан ангажман и као такав је корак напред у добром правцу.

  Ваљало би чути коментаре, критике, доприносе, сугестије…

  С друге стране, очекивати да било шта може да се промени набоље за Србе на КиМ-у, а без озбиљних војних потеза, на пример, повлачења окупационе силе из Бондстила (неким чудом, милом или силом, у том редоследу) није реално.

  КиМ је препуштен окупатору и локалним дахијама после војног пораза те нам је опет припало у удео да га ослобађамо.

  Можда је то и најбоља варијанта за нас — јер на такву прилику, крсно-васкрсну часну борбу за ослобођење и слободу златну, су наши стари чекали стотинама година, док је ми можемо дочекати још за живота (чак и нас старијих).

  КиМ не знадосмо да сачувамо у миру, зато је свака прилика да ћемо морати да га враћамо ратом. Перспектива која је саблазан за одрођене, утеха за поробљене, стрепња за угњетаче, и свети завет за све остале (Србље). Како се понели, тако нам Бог помогао!

  6
  1
 9. Накнадно сам видео неколико мањих грешака које сам направио у енглеском тексту који сам писао на брзину на коленима између два састанка али које нису утицале на суштину и разумевање. Једина већа грешка је што сам пропустио да наведем и Ватикан у списку земаља у уводу.

  После читања Предлога какву слику можемо да имамо о тој суштинској аутономији? Мислим да она уопште није драматична и не би требало да изазива икакве колизије. Прилагођена је обичном народу са намером да им пружи могућност избора и да, са минимумом бирократије, на најоптималнији начин задовољава њихове интересе. ЗШО би била дефинисана на одређеној територији која неће бити и нема потребе да буде компактна. Састојала би се од делова постојећих општина и не би имала видљиве границе са остатком Србије.

  Финансирала би школе и болнице на свом подручју из својих сопствених прихода. Одржавање инфраструктуре би обављале фирме независно где су регистроване и биле би плаћене за то. Нпр. поправку путева или одржавање електромреже у ЗШО би могла изводити фирма која понуди најбоље услове независно где је регистрована. Споља би то било невидљиво а једина разлика би био посебан рачун где би били уплаћивани приходи ЗШОа у виду локалних пореза на приходе и промет робе и услуга, локалних царинских прихода од увоза робе и опреме као и Шиптара изван ЗШО, aко буду желели да њима уплаћују доприносe за школство, здравство и пензионо.

  ЗШО би такође финансирао своју мрежу факултета, полицију, судство и своју управу, бринуо за локалне пензије, тако да нико не би могао да прелива њихова средства а они сами би морали да балансирају сопствени буџет и издржавају се од свог рада.

  Имали би додатну предност што не би морали да издвајају за војску, што се компензује профитом (ако га има) од државних корпорација бившег КиМа, који директно иду за војску. Део новца би могао ићи за врхунска истраживања (нпр. медицина, технологија) где би на пројектима и квалификовани Шиптари (и сви други, укључујући и странце) могли учествовати. Остатак новца потребног за војску држава Србија би ‘докусурила’ из свог буџета. Такође, ако би те корпорације пословале са губитком, њих би покривао само буџет Републике Србије.

  У једном будућем коментару ћу написати када и под којим условима можемо очекивати да ова суштинска аутономија почиње да се остварује и да се са Шиптарима заиста равноправно преговара.

Оставите коментар