Декларација о реинтеграцији Косова и Метохије у уставно-правни поредак Србије

Једино прихватљиво решење за Србију и српски народ је пуна реинтеграција територије Косова у уставно-правни поредак Србије, стоји у Декларацији коју су усвојили потписници “Прогласа за окупљање у одбрани КиМ

Матија Бећковић на представљању Прогласа (Фото: Медија центар Београд)

На представљању “Прогласа за окупљање у одбрани Косова и Метохије”, где су учешће узели проф. др Милош Ковић, Миша Ђурковић, Српски покрет Двери, Нови ДСС, Српска странка Заветници, ПОКС, Народна странка, члан Српске академије наука и уметности Матија Бећковић прочитао је Декларацију о реинтеграцији Косова и Метохије у уставно-правни поредак Србије.

Декларација о реинтеграцији Косова и Метохије у уставно-правни поредак Србије

Суочени са притисцима западних сила да се „косовско питање хитно реши“, свесни смо тежине тренутка у коме се Србија и српски народ налазе. У овом одсудном часу, полазећи од потребе да се превазиђу странпутице прошлости, доносимо Декларацију о будућности Косова и Метохије у слободној Србији, као једином легитимном и праведном решењу.

Неприхватљиви су сви предлози који подразумевају поделу, размену територија, одрицање од Косова и Метохије, предају дела или целе територије, чланство „Косова“ у Уједињеним нацијама, или на било који начин угрожавају будућност целовите покрајине у саставу Републике Србије. Нико нема ни право ни легитимитет да ради у том правцу нити да потписује било какве међународно обавезујуће документе супротне Уставу Србије.

Полазећи од Резолуције 1244 и Устава Републике Србије, верни Косовском завету, истичемо да је једино прихватљиво решење за државу Србију, српски народ и све наше грађане, пуна реинтеграција целе територије Косова и Метохије са светињама, грађанима који тамо живе и природним ресурсима у уставно-правни поредак Републике Србије. У међувремену, сви напори државе и њених субјеката морају да буду усмерени у том правцу.

Спремни смо за отварање дијалога са представницима косовских Албанаца о изградњи поретка владавине права за све етничке заједнице и све грађане и начинима на који ће се уставно-правна реинтеграција обавити, у име заједничке будућности.

У Београду, 4. октобра 2022.

Потписници:

Академик Матија Бећковић
Др Миша Ђурковић
Проф. др Милош Ковић
Драгољуб Анђелковић
Бошко Обрадовић, Српски покрет Двери
Др Милош Јовановић, Српска коалиција НАДА
Мирослав Васић, Српска странка Заветници
Вук Јеремић, Народна странка

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , , , ,

14 replies

 1. Vuk Jeremić vam neće pomoći u odbrani Kosova i Metohije

  12
  3
 2. Ова ДЕКЛАРАЦИЈА, уствари СПИСАК ЛЕПИХ ЖЕЉА, не узима у обзир НИ реалност, НИ стање ствари на терену, НИ потписане документе и уговоре.

  Потписници кажу : “Спремни смо за отварање дијалога са представницима косовских Албанаца о . . . начинима на који ће се уставно-правна реинтеграција обавити . . .

  Још пре 30 година, Слободан Милошевић је нудио Албанцима дијалог на исту тему. Нису прихватали.

  Зашто би данас ?
  Шта се променило ?

  Уствари, Потписници декларације нису уопште спремни за дијалог. Ни за физички сукоб. Они су спремни да коче пут Србије ка миру и будућности

  2
  40
 3. У екипи Вук Јеремић?
  Је л’ то беше човек који је питање Космета из Савета Безбедности пренео на Европски парламент?

  Све док су такви међу вама, ви остали само делујете као родољуби и доводите се у ситуацију да се морате доказивати због сумње коју на вас баца дружбовање с особама које су нанеле немерљиву штету. Такви су за изопштавање из јавног дискурса, а не да нас воде.
  Нико више није наиван.
  И ништа се више не може сакрити.

  26
  3
 4. Ни после 20-30 година @Деда Ђоле (Списак лепих жеља) баш никако не успева да укапира да се нису питали ни С.М. ни Шиптари.

  Нешто као у вицу о Муји и „моторки“ — овај секао дрва у Шведској, али не знаде да треба да је укљуЋи. Тако ни Деда — ћита пропаганду са Данаса и осталих тровачница, али никако да укљуЋи мождану „моторку“.

  22
  3
 5. @Goranko
  А „Заветници“ нпр. ће помоћи?

 6. Свака иницијатива и добра намера у вези са очувањем Косова и Метохије је добродошла. Али речи и намере морају да прате и дела. Свако треба да уради оно што може и како може.
  С обзиром на то да су нам снаге и могућности мале, то што свако од нас (и међусобно повезани) може(мо) да уради(мо) зависи од тога колико моћног савезника имамо као помагача и заштитника. А постоји један много моћан Савезник који може да порази сваког непријатеља. Потребно је да се сетимо да Он постоји и да имамо веру да нам може помоћи. И да га лепо (= смирено, покајнички, упорно) молимо за помоћ.
  И 2018. године, као и данас, „решавање“ питања Косова и Метохије било је „на ивици“. Тада је Стст објавило два моја текста која су, рекао бих, и данас актуелна. Могу да их прочитају они који мисле да, што је нека реалност мање материјална, то је значајнија за живот. Без хране можемо издржати више од месец дана. Без воде свега неколико дана. Без ваздуха – неколико минута. Такође могу да их прочитају и они који прихватају (у сагласју са претходно реченим) за истиниту реч: „Иштите најпре Царство небеско и СВЕ ОСТАЛО ће вам се додати“. (подвлачење Р.Л.):

  https://stanjestvari.com/2018/08/11/rodoljub-lazic-saborno-moljenje/

  https://stanjestvari.com/2018/11/17/crkva-i-kim/

 7. Totalitarizam izvire iz vremenitosti, iz svodjenja proslosti i buducnosti na sada-perspektivu. Kako to da su komunizam, najslobodarskija ideja i sada liberalizam poceli da skrecu u totalitarizam. Ono sto im je promaklo jeste njihova ideologija vremena-istorije. Komunizam je istoricizam buduceg okoncanja istorije, liberalizam je istoricizam progresa do-sada. To su dva oblika istoricizma. Za razliku od hriscanske eshatologije ni jedan ne moze da negira proslost vaskrsom, vec samo odsecanjem u-i-dalje-istoriji proslosti u vecnu proslost (kraj-istorije-u-istoriji, a ne kao u hriscanskoj eshatologiji ukidanjem svakog sada u vaskrsu pred strasnim sudom). Kod liberalizma nalazimo progresivisticko shvatanje istorije koje ima u sada svoj vrhunac i cini ga privilegovanom tackom razumevanja proslosti kao do-sadasnjosti iz cega izvire i mogucnost buduceg odsecanje od istorije kao puke proslosti, sto nalazimo i kod komunizma, sada odseceno od proslosti, samo pomereno u buducnost prelaska u komunizam. To pomeranje sada po vremenskoj liniji je moguce samo iz njegove privilegovanosti. Stari Grci nisu znali za tu privilegovanost, jer su vreme razumevali kruzno, pa se ona kod Parmenida javlja kao ukidanje svake promene u vecnom sada.

  U slucaju KiM, to znaci da teskoce sagledavanja ovog problema proizilaze iz njegovog svodjenja na sada-perspektivu, gde uvek postoji podudaranje sa sada-perspektivom vodje. Kada se sada-perspektive ne podudaraju, to je samo sukod pukih egoizama interesa. Dominacija sada-perspektiva je posledica bezakonja, Zakon je taj koji cini da se vremenost ne moze svesti na sada-perspektivu, vec uvezuje elemente tradicije sa obavezama koje pretenduju na trajanje-u-buduce. U nasem ustavu stoji obaveza da se stecena prava ne mogu umanjiti, cime se obavezuju i buduce promene ustava. Dakle, takvim uvezivanjem u vreme, sa prosloscu i buducnoscu, vrsi se ukidanje sada-perspektive i njihovih egoisticnih suprotstavljenosti. To cine zakoni. Posto oni ne funkcionisu, sve se svodi na to sta kome izgleda, a vecina na to sta izgleda vodji.

  Da smo se drzali zakona, mnogo sta bi nam bilo jasnije. Ovako, moramo da se oslobodimo sada-perspektive (vodje), shvatimo da ce ovaj problem resavati buduce generacije, a da mi cinimo ono sto mozemo da otklanjamo posledice u nasoj generaciji pocinjene izdaje i ne izdajemo vise. Dakle, otklanjanje i necinjenje! Uslov za to je vladavina zakona i otklanjanje vodje. Ne treba ici u litije protiv gej parade ili za odbranu KiM, vec protiv vlasti!

  12
 8. Употребљава израз „КиМ“ – Научио о српској епици од комуниста и смушеног Милошевића.

  „Ne treba ici u litije protiv gej parade“

  Наравно да не теба, треба подржати међусобну сексуалну интеракцију мушкараца, и у метафоричком (по рецепту Хегела) и у буквалном смислу, по рецепту мањина типа Брнабићеве.

  Забринуо се за Косово као што се забринуо за осталу српску симболику по којој се истоварио. Хау јес ноу.

  Гутај ***** Србине!

  1
  7
 9. @Јелисавета
  Коме да се доказују? Свесни су они ко је ко. Међутим, улога је улога и представу за масе, „националистичкој опозицији“ ваља играти до краја.Само тако политичко позориште у режији удбе може да рачуна на уверљивост.

 10. Моја грешка, поново. Грешан човек, шта да се ради! Човек је ту да греши, нарочито ако му се стално јавља инспирација за тиме.

  Оставио сам претходни коментар овде, а намеравао сам да остављам коментар на:

  https://stanjestvari.com/2022/09/28/sikorski-zahvalio-sad-na-ostecenju-oba-gasovoda-sjevernog-toka

  Мислим да је нормално признати своју грешку. Наравно, постоји разлика између обичних људи са патриотским осећањима, и оних који претендују да су образовани на „вишем нивоу“. Употреба акронима КиМ се разликује од категорије до категорије. ЈБГ. Грешка!

  Међутим, постоји и поента у изреченоме, ипак и „упркос свему“. То може да види свако ко посети линковани текст.

 11. @ Родољуб Лазић

  Teкстови из 2018. су Вам промишљени и прелепи. Ништа мање нису актуелни ни данас, а све ово може и да се примени на Русе (и вероватно многе друге народе и појединце). Моје лично искуство из литија током 2021. године у Црној Гори, које jeсу биле диван догађај, јесте да резултат избора и одбране светиња (мада је одбрана непрекидна) није одлучила никаква ,,грађанска свест“, пронађена храброст код народа, неустрашиве вође… него бих најпре рекао нека усрдна молитва монаха или монахиње или каквог детета са питањем/молбом Богу – нећеш ваљда да допустиш да испред Острога ставе рампу и претворе га у казино?

 12. Какав је то рад маса. Што би рекао један мој познаник: „шамарање сељака“. Вајни „националисти“ или националисти којима је то извор прихода, закукају:не дамо КиМ“, онда се народ упеца. На то услед пљувачина са СНС стране по „бранитељима“, и народ ингениозно закључи да су „бранитељи“ на правом путу. Да ће ускоро СНС звезда да се угаси и КиМ се спаси.Овде ћемо игнорисати чињеницу да странци по Србији буквално руше планине(Старица код Мајданпека) и да нема коме КиМ да остане када Србија је у рукама странаца. Само се треба молити да „националисти“ издрже до краја и то са што мање „жртава“. Масе се тако држе подаље од протеста, штрајкова…сваког чина отпора. Пацификација раје. Циљ се постиже, нешто слично Ивањданским протестима се поновити неће. Оно захваљујући чему смо сачували слободу у доба корона терора.

  4
  2
 13. У ДЕКЛАРАЦИЈИ ПИШЕ :
  “Неприхватљиви су сви предлози који подразумевају поделу, размену територија, одрицање од Косова и Метохије, предају дела или целе територије, или на било који начин угрожавају будућност целовите покрајине у саставу Републике Србије”.

  У ДЕКЛАРАЦИЈИ КОСОВСКИХ АЛБАНАЦА ПИШЕ :
  Неприхватљиви су сви предлози који подразумевају поделу, размену територија, одрицање од Косова, предају дела или целе територије, или на било који начин угрожавају будућност целовите и независне републике Косово.

  Декларације овнова на брвну ?

  3
  4
 14. @Два овна на брвну илити @Деда Ђл.

  Деди су исти ови што изникоше из терористичке тзв ОВК који после НАТО погрома и небројених злочина шенлуче над 15% срБске територије и незаштићеним Србима, на једној страни и група Срба која се усудила да јавно формулише основне државне српске интересе засноване на међународном праву.

  Наш проблем нису ни брвно ни овнови, мада се исти може посматрати зоолошки — превише је змија, кукавица и зечева….

  7
  2

Оставите коментар