Представљен Проглас за окупљање у одбрани Косова и Метохије

Неприхватљиви су предлози о подели, одрицању од Косова, чланству Косова у УН. Нико нема право да потписује међународна документа супротна Уставу Србије, рекао Матија Бећковић

Драгомир Анђелковић, Миша Ђурковић, Милош Јовановић, Матија Бећковић, Вук Јеремић, Милош Ковић, Бошко Обрадовић и Мирослав Васић (Фото: Медија центар Београд)

Заједничка конференција за новинаре на којој су учествовали проф. др Милош Ковић, Миша Ђурковић, Српски покрет Двери, Нови ДСС, Српска странка Заветници, ПОКС, Народна странка одржала се 4. октобра 2022. у Малој сали Медија центра Београд,

Једино прихватљиво решење за Србију и српски народ је пуна реинтеграција територије Косова у уставно-правни поредак Србије, изјавио је данас у Београду члан Српске академије наука и уметности Матија Бећковић на представљању “Прогласа за окупљање у одбрани Косова и Метохије”.

Спремни смо за дијалог са косовским Албанцима о интеграцији за заједничку будућност, рекао је Бећковић, уз оцену да би Србија, уколико би признала независност Косова, “учинила нешто што никада није учинила ниједна држава и постала изузетак и ругло међу народима и државама”.

Неприхватљиви су предлози о подели, одрицању од Косова, чланству Косова у Уједињеним нацијама. Нико нема право, ни легитимитет да потписује међународна документа супротна Уставу Србије, изјавио је Бећковић.

Матија Бећковић на представљању Прогласа (Фото: Медија центар Београд)

Председник Нове Демократске странке Србије Милош Јовановић рекао је да је пуна реинтеграција Косова у уставно-правни систем Србије могућа.

Ако се то не догоди, Србија ће се претворити у београдски пашалук, где ће живети становништво које неће бити српско. Србија без Косова више није Србија и Срби без Косова више нису Срби, нагласио је Јовановић.

Он је оценио да је потребна “радикала промена косовске политике уступака и признања сецесије, која разара државне и националне интересе”.

Осуђени смо да ту борбу добијемо, да бисмо опстали као нација. Ту смо да би се борили у парламенту и ван парламента, навео је Јовановић.

Лидер Народне странке Вук Јеремић је оценио да без Косова нема идентитета и опстанка српског народа и нације.

Циљ је да не учинимо нешто чиме би се одрекли наше територије, идентитета и душе. Не треба да признамо независност Косова, чак и ако је призна читав свет, рекао је Јеремић, уз констатацију да је потребно препознати опасност пријема Косова у УН.

Јеремић је изјавио да председник Србије Александар Вучић током недавног обраћања Генералној скупштини УН није рекао да је за Београд чланство Косова у светској организацији неприхватљиво.

Од огромног је значаја ставити рампу за евентуално чланство Косова у УН, навео је Јеремић.

Он је изјавио да је потребно обавити посао чији ће исход бити “слободна Србија”, како би се дошло до пуне интеграције Косова у српски систем.

Фото: Медија центар Београд

Председник Двери Бошко Обрадовић најавио је да ће се 44 члана Скупштине Србије подршком “Прогласу за окупљање у одбрани Косова и Метохије” супротставити неслози и послати поруку слоге и националног окупљања.

Супротставићемо се одрицању од дела наше државне територије, уласку Косова у међународне институције, рекао је Обрадовић.

Посланик Српске странке Заветници Мирослав Васић је изјавио да власти у Приштини покушавају да на мала врата увуку Србију у ситуацију да не реагује уколико дође до пријема Косова у УН.

Наша одлучност се заснива на заштити међународног права, навео је Васић.

Миша Ђурковић из Института за европске студије изјавио је да је Београд изложен новом таласу притисака “да би се завршио посао на Косову” и да је неприхватљиво да амбасадори великих сила “понижавају Србију”.

Милош Јовановић, Матија Бећковић, Миша Ђурковић и Милош Ковић (Фото: Медија центар Београд)

Професор београдског Филозофског факултета Милош Ковић рекао је да се српска имовина на Косову продаје брже него икада јер Срби Косово напуштају “због гнева”.

Кључни проблем није у Приштини и Вашингтону, већ у Београду. Вучић отворено нуди нашу територију, што до сада нисмо имали, изјавио је Ковић, уз тврдњу да је нужно ставити национални интерес изнад страначког и личног.

(ФоНет/Дневник, 4. 10. 2022)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , , ,

6 replies

 1. Помаже Бог свим потписницима, покретачима, онима који подржавају акцију и онима који данас одржаше конференцију за новинаре.
  Не замерајте мојој ништавности, није критика зарад критике
  (и даље) Не видим, не чујем да у ‘Прогласу за окупљање у одбрани Косова и Метохије’ игде стоји да је Косово и Метохија окупирано
  Миодраг Таназовић

  16
 2. Туга и јад тзв. српске националистичке опозиције. Какав народ-таква и власт. Каква власт-таква и опозиција.
  Не дају КиМ а Србија је већ у рукама неоколонијалних сила, које по њој буше и то буквално: око 200 бушотина по централној Србији у потрази за „насушним“ литијумом. Режим пљачка немилице народну касу. Ствара нову класу богаташа од народних пара. Демагошки и са великом дозом манипулације, а зарад личне користе и афирмације, дигло се шарено друштво у одбрану колевке српске државности и духовности. Ту су и Анђелковић и „Заветници“, жешће режимлије. Зашто наши љути националисти не позову народ на протесте до пада режима, на штрајк, на бојкот институција, неплаћање пореза итд. ? Одмах би им се придружио. Они се боре против политике признања КиМ, али не и против њених носилаца. Неће да секу руку која их хлебом храни: већина њих је добро ухлебљена на буџетима. Још један прилог да је овде друштво труло, да све треба да се сруши и гради испочетка.

  13
  3
 3. @револуционар
  Ама, нема проблема! Ево, ставите титовку са (жутом, ЕУ-ропском) петокраком на главу и поведите нас са својим присталицама у илегалу и герилски рат, у којем ћеш ти бити наш Че. У ослобађање Косова крећемо разваљивањем државе Србије и изазивањем општег хаоса у којем ћемо се дочепати власти. Сви идемо за тобом. Руши све, пали све, ко није са нама он је против нас, затварај, кажњавај, стрељај… Најпре забраните Бога, декретом.Нећемо признати државу, не признајемо ни власт, ни опозицију, не признајемо никога, ми смо најпаметнији, најбољи, најјачи, најлепши, најхрабрији… Затим затворите све руднике и површинске копове. Доста свађе и препирања, наредите да сви мисле исто. Као ви.
  И ето нама среће, слободе, благостања…

  5
  10
 4. Косово и Република Српска су најважнији приоритети Србије. Уједињење храбрих српских интелектуалаца даје наду да долазе нове снаге у Србији које ће штитити српске интересе. Оно што смо до сада видели у „преговорима“ о статусу Косова уз кршење Устава кроз Бриселски, Вашингтонски споразум, споразум о енергетици,…су нас уверили да не можемо имати поверења у власт којој наређују страни амбасадори. Зато морамо предузети све што можемо како бисмо у будућности спречили њихово погубно деловање. Стога је овај скуп од изузетне важности и он може имати утицај на широке народне масе које деле сличне ставове. Мада се Вук Јеремић најмање уклапа у ово „друштво“ добро је да постоји питање над питањима где треба да смо сложни. Надам се да ће снимци са овог скупа доћи до најширег дела људи.

  3
  2
 5. Само ми није јасно откуда ту Вук Јеремић, и још постављен на централно место? Особа чији заменик Понош стално позива да се уведу санкције Русији и да се окренемо западу, ЕУ интеграцијама? Особа која је ширила причу по УН да је Милошевићев режим одговоран за све зло јер је угњетавао Албанце…

  5
  1
 6. Procitala sam, vise puta, jer ovo je vazno. Ne razumem ko ce da pregovara od Albanaca sa srpskim predstavnicima, tj da Li oni to hoce?

Оставите коментар