Проглас за окупљање у одбрани Косова и Метохије

Поручујемо да нико нема мандат да потписује и предаје ни педаљ Косова и Метохије које је по међународном праву јасно и неприкосновено део Србије, нити да размењује „наше за наше“

Фото: AP Photo/Darko Vojinovic

Поштовани грађани, родољуби, сви којима је стало до наше земље и нашег народа,

Велике силе, које су подстакле албанску побуну на Косову и Метохији, затим извршиле оружану агресију на СР Југославију, потом координисале сецесију и које упорно и непрестано раде на томе да натерају Србију да се сама одрекне својих светиња, територија, грађана и природних богатстава, поново су у офанзиви користећи нову кризу у међународним односима и неред који иза ње остаје.

Нова-стара иницијатива о статусу две Немачке уз прихватање обавезе да се кроз десет година учини међусобно признање, долази у истом тренутку када званичници западних држава јавно говоре о томе да процес траје предуго и да се мора брзо завршити.

Време је да подигнемо глас, да се сложно окупимо и пошаљемо јасну поруку како на то не пристајемо. Позивамо све интелектуалце, јавне личности, организације, покрете и политичке странке да се окупимо и станемо иза прогласа којим ћемо странцима и српским колебљивцима објавити јасан став Србије и српског народа.

Застава на брду Звечан (Фото: Јутјуб/Срби за Србе)

Не прихватамо никаква разграничења, поделе, прелазна решења и сличне непристојне понуде. Поручујемо да нико нема мандат да потписује и предаје ни педаљ Косова и Метохије које је по међународном праву јасно и неприкосновено део Србије, нити да размењује „наше за наше“.

Окупимо се да јасно подсетимо како је једино трајно решење иза кога стојимо поштовање Устава Републике Србије, Резолуције СБ УН 1244 (1999), нашег Косовског завета и права свих, без обзира на нацију и веру да у нашој земљи живе у миру и слози, на основу чега тражимо и боримо се за пуну реинтеграцију Косова и Метохије у уставноправни поредак Србије, када за то буду створени услови и када то буду међународне околности дозвољавале. До тада, све мере, одлуке, иницијативе и активности које се спроводе, морају бити усмерене ка испуњењу тог циља.

Потписници:

  1. др Данило Баста, академик
  2. Матија Бећковић, академик
  3. др Часлав Оцић, академик
  4. мр Драгољуб Анђелковић
  5. проф. др Слободан Антонић
  6. генерал проф. др Синиша Боровић
  7. проф. др Слободан Владушић
  8. Александар Вујовић
  9. др Александар Гајић
  10. др Стеван Гајић
  11. др Владимир Димитријевић
  12. Драган Добрашиновић
  13. др Слободан Доклестић
  14. др Душан Достанић
  15. проф. др Јован Душанић
  16. др Миша Ђурковић
  17. Никола Н. Живковић
  18. мср Душан Илић
  19. Игор Ивановић
  20. др Слободан Јанковић
  21. проф. др Милош Ковић
  22. Александар Лазић
  23. проф. др Горан Латиновић
  24. Синиша Љепојевић
  25. др Иван Милић
  26. Бранимир Нешић
  27. др Александра Новаков
  28. Александар Павић
  29. проф. др Валентина Питулић
  30. проф. др Александар Поповић
  31. проф. др Душан Пророковић
  32. Александар Протић
  33. проф. др Слободан Орловић
  34. др Александар Раковић
  35. проф. др Митра Рељић
  36. др Слободан Рељић
  37. проф. др Бранислав Ристивојевић
  38. проф. др Слободан Самарџић
  39. мср Марија Стајић
  40. доц. др Славиша Стајић
  41. проф. др Миломир Степић
  42. др Рада Стијовић
  43. др Богдан Стојановић
  44. проф. др Срђа Трифковић
  45. проф. др Ђорђе Чантрак
  46. доц. др Душко Челић
  47. проф. др Зоран Чворовић
  48. проф. др Богољуб Шијаковић
  49. проф. др Марица Шљукић
  50. проф. др Срђан Шљукић


Categories: Моба

Tags: ,

8 replies

  1. „Проглас за окупљање у одбрани Косова и Метохије“
    Хвала свима који се огласише и обзнанише да се не мире са предајом наше заветне земље.
    Сваки мали корак је добродошао, али се плашим да је за ову врсту активности помало касно.
    Поставља се питање, колико ефекта имају прогласи, апели и саопштења у условима када окупациона машинерија држи све конце у својим рукама и убрзано ради на дробљењу српског бића.
    Такозвани „народни представници“ у скупштини изгласаће било шта на миг“великог вође“.
    Дакле, без демонтаже окупационог система нема ни бољитка.
    Поред упорне и доследне борбе потребна је и политичка артикулација.
    Наравно да нема средстава али кад се једном покрене акција уз божју помоћ наћи ће се и средства.
    Нека нас све заједно Господ помилује и спаси. Амин!

    29
  2. Саопштење покретача Окупљања за Косово и Метохију
    Након јучерашњег објављивања Прогласа за окупљање у одбрану Косова и Метохије јавио нам се велики број личности и организација из Србије, српских земаља и дијаспоре. Да поменемо подршку Емира Кустурице, Покрета за одбрану Косова и Метохије, Милорада Равасија из Чикага, удружења Баштионик из Републике Српске и многих других. Очекујемо даље ширење ове акције и планирамо низ активности наредних дана.
    Покретачи окупљања

    44
  3. О Срби православни, хоћете да браните Косово а са чијим благословом?
    Да ли ћете да се држите за скуте папољубаца Београдске патријаршије и узурпатора Теодосија? Нема од тог посла ништа док се православље не утврди и одбрани а тек потом можемо рећи да је Бог с нама и поћи у одбрану наших јужних територија.
    Да се разумемо, није ово пусто контрирање свакој добронамерној иницијативи али без благослова Цркве не може се даље а како ћете кад је окупирана од паписта и екумениста. Има ту многих који се боје да то отворено кажу јер ако заталасају превише неће се продавати њихове књижице по црквеним продавницама…

    5
    7
  4. Пропуштена је прилика да се поводом дана изопачености организују литије у 170 општина ван Београда, што је могло да буде генерална проба када на ред дође Косово. Оваква децентрализована организација би избегла да било који појединац (уцењен или поткупљен) спречи одржавање великог митинга у Београду, где би другосрбијански кругови и медији свакако учинили све да га саботирају. Зато треба бити спреман већ сада и знати шта радити када тај тренутак дође, а не бити збуњен и парализован јер после може бити касно. То би могао бити један од задатака Покретача окупљања, који се тренутно своди само на то да неко пошаље имејл на више адреса и да примаоци само потврде сагласност да буду на листи потписника.

    Дакле, треба организовати све сеоске свештенике да у одређено време дођу са својом паством испред цркве у свом општинском центру и придруже се парохијанима из града у литији, чија би путања и сатница били унапред припремљени. То би омогућило да се реагује у року од једног сата ако је потребно и ниједан амбасадор или било ко други то не би могао да спречи. Ти Покретачи би могли, у сарадњи са представницима локалног свештенства, да објаве тренутак када ће све литијe истовремено почети да не би поново дошло до прегањања чија је то надлежност и да опет не зависи од добре воље овог или оног појединца. Надам се да ће МЕ разрадити детаље ове организације.

    14
    1
  5. Катакомбаш брат, то би био диван потез и болно отрежњење кад буду схватили да сеоско свештенство ич не интересује било шта што може навући гнев надлежног екуменисте.

    9
    4
  6. Помаже Бог свим потписницима, покретачима и онима који подржавају акцију
    Не замерајте мојој ништавности, није критика зарад критике
    Не видим да у ‘Прогласу за окупљање у одбрани Косова и Метохије’ игде пише да је Косово и Метохија окупирано

    Миодраг Таназовић

    8
    1
  7. @Миодраг

    Помаже Бог. Не замера Вам нико критику, али не мора баш све да се нацрта, поготову што дотични проглас није правни документ. Ни у Вашем коментару не пише да сте живи и да знате српски, али је то ипак очигледно.

  8. @ Марк Еугеникос

    Бог Ти вавек помагао Марче.
    Стање ствари је такво да вееелики (тачније највећи) број Срба не зна, не разуме, не интересује. Вееелики (тачније највећи) број Срба и даље гледа у велики екран са националном фреквенцијом. Мали (минијатурни, готово невидљиви) број Срба (на пример) чита ‘СтањеСтвари’, а о томе који део Срба је чуо и разуме шта је то екуменизам и какво је то ЗЛО, не треба трошити речи,
    али се мора сведочити народу и цртати.
    Свакако да док се (барем) сви потписници, покретачи и они који подржавају
    не крсте, не крену да посте, не исповеде се, не покају, не причесте,
    неће и не може бити боље, а како би својим примером показали народу шта и како треба. Па кад пристојан број Срба добије призив и буде то исто започео, онда ће све очас да се реши, тј. уредиће Господ онда све.
    Нека да Бог да Проглас израсте и у нешто што они који су студирали Право, и који, на жалост, никада у школи нису учили о ПРАВДИ, тај Проглас увуку у Систем, у циљу заустављања, спречавања Зла
    Од Господа Ти свако добро

    Миодраг Таназовић

    9
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading