Милан Ружић: Група „српских интелектуалаца“ потписала…или Бескрајни апели и петиције

Читам бескрајне апеле и схватам да је сваки потпис климање главом себи и мишљењу које је исто и пре и после, баш као и мирна површина националне воде која се ни пре ни после било ког потписа неће усталасати

Милан Ружић (Фото: Спутњик/Јутјуб)

У начину на који се човек током живота интелектуално развија, ништа се није променило од самог постања. И даље се деца уче на примерима које им дају родитељи или неки други узори. Не желећи да звучим осуђивачки, већ у жељи да делујем корективно колико је то могуће, не могу а да се не запитам зашто не дајемо примере деци која ће сутра морати да бију гомиле незавршених бојева који остају иза наших псеудопокушаја да ишта решимо. Остављамо српску младост без ичега у рукама и на тај начин донекле гарантујемо њен пораз у сутрашњим биткама од којих се многе можда десе и данас.

Није тешко погодити на шта конкретно мислим уколико посматрамо деловање српских интелектуалаца. Она друга, мање интелектуална и мање српска страна, има фондове, па ће своје наследнике и НВО одојчад оставити с нечим у рукама или џеповима, а ми своју децу међу којима сигурно има много потенцијала, остављамо са рукама пуним папира са списковима „српских интелектуалаца“ који су потписали први, пети, стоти апел или петицију.

Уместо научно-истраживачког рада којим би се створила инфраструктура коју сутра могу да користе нови српски научници у рововској борби за идентитет, ми им остављамо наша снебивања и благе ноте по којима ништа не може да се засвира, осим неке мелодије наше пропасти која ће одјекивати са гробаља на којима ће се сахрањивати све оно најбоље што Србија има. Не зидамо бедеме који би одбранили наше куће и храмове, већ се опредељујемо да смо ми за то што имамо, као да можемо бити и за шта друго, али и као да постоји бољи начин да покажемо за шта смо од онога да то што имамо заштитимо.

Александар Лазић: Одбрана Апела за одбрану Косова и Метохије

Знам да многи уживају у томе да виде своје име у чланку који носи наслов „Група српских интелектуалаца потписала…“, али тај списак може да говори неколико ствари.

Прво, пева оду егоизму појединих потписника без дела сврставајући их у исту групу са онима који дело имају. Друго, пуко изјашњавање за ово или оно, а најчешће непоткрепљено делом, доводи само до продубљивања подела националног блока. Треће, језиво личи на другосрбијанска саопштења која штанцују сваког дана до те мере да она апсолутно губе на значају, као и све са чим се претерује. Четврто, тако само олакшавамо својим противницима борбу против нас, јер они кроз те апеле добијају реалну представу о томе колико је људи за или против нечега, а немојмо се у овом времену изненадити, иако нам увек звучи као шала, уколико неко те спискове искористи као спискове за одстрел медијски, научни или физички, небитно је.

Дакле, опредељење интелектуалца апсолутно је видљиво кроз његов рад и јавно деловање у смислу представљања свог рада, и стога, нема никаквог разлога да такви интелектуалци сваки час стављају своја имена на листе на којима се та имена ионако подразумевају.

Уколико желимо нешто да променимо, али заиста да променимо, не да се о томе само изјаснимо, треба радити у оквирима свог талента и зидати непорушиву тврђаву која ће штитити и нас и нашу децу, али и све оно што је тај рад породило.

Милан Ружић као потписник Апела за одбрану КиМ 2018. године (Извор)

Понекад, када себи дозволим да потпишем неки од многобројних апела, увече седим и ругам се самом себи што личим на евет-ефендију ког Андрић помиње, а чија је улога била да клима главом када надређени говори. Читам бескрајне апеле и петиције и схватам да је сваки потпис климање главом самом себи и мишљењу које је исто и пре и после тог апела, баш као и мирна површина националне воде која се ни пре ни после било ког потписа неће усталасати, а поред ће и даље цев нечијег мокрог чвора испуштати фекалије директно у ту воду, као што ће и жабе и даље крекетати као да се ништа не дешава, а воде је све мање услед суше. Верујте ми, када та силна вода испари, па останемо у фекалијама, ништа неће значити то што ћемо се определити да ли је то лоше или добро.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Печат/Искра, 2. 10. 2022)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

13 replies

  1. Ако на сваку иницијативу разума будемо овако избљували своју *****, онда ће заиста само жабокречина и муљ лежати у нашој баруштини.
    Јеси ли ти, препаметни бар нешто конкретно учинио, осим што си своју ***** избљувао?

    8
    19
  2. У праву је. Апели који ништа не значе.

    19
    8
  3. Суводолски, момак у последњем пасусу и сам себе критикује јер је схватио бесмисленост јаловог потписивачког активизма.
    Већ сам коментарисао да нико од потписивача не сме да превише таласа или нема њихових књижица у продаји по црквеним продавницама.
    Конкретно је очувати православну веру пре свега јер је она темељ народног морала, потом породица а онда и све остало. А вера се не може очувати ако се држите за мантије оних који је уништавају.

    19
    3
  4. Декларација, реинтеграција…
    Обавезујуће слово о ослобођењу Косова и Метохије већ има вредност и значење. ” ОТАЏБИНА ” као покрет окупираног Србља јасно је посведочила да анђелковић, јеремић, бећковић, јовановић, милица, као поштоваоци лика и дела велеиздајника вучића прљају сваку пројаву чистоте и пуноте… Има ли благослова са Хиландара, барем ?

    14
    4
  5. А шта овај писац не баш много познат предлаже?Покушавао сам да га читам али само општа места.Надам се да ће да се одметне у шуму и са пушком да проба.Обично *******.

    6
    10
  6. „Уместо научно-истраживачког рада којим би се створила инфраструктура коју сутра могу да користе нови српски научници у рововској борби за идентитет…“
    Интересантно!

    14
  7. Потписивање апела никог не спречава да уради нешто појединачно или другачије и покаже свима колико је његов приступ бољи.
    Нема потребе да се сам себи ругаш, ништа лоше ниси урадио. Ако мислиш да можеш боље и паметније нико те не спречава. Покажи нам да се и ми опаметимо.
    Немој ни другима који потписују апеле да се ругаш. Они раде поштено и часно. Ако ништа друго бар знамо ко је ко.
    Можда се једног дана изроди и нека литија из свега. Виде људи да нису сами, да и други мисле као и они.

    8
    1
  8. Prisustvo Andjelkovica je prijatno iznenadjenje, jer je do nokata branio Vucica, a njegovo prisustvo pokazuje da je dogorelo do nokata, ali…! Koviceve organizacije, zasad , odbranile su samo njegov posao. Djurkovic je slabija filozofska alternativa Koprivici (Koprivica Caslav:” Bice i sudbina: Hajdegerova misao izmedju uzornosti i vremenitosti” :))))) Najneprijatna stvar je prisustvo Vuka Jeremica. Deo DS je u SNS-u, deo je Djilasov, deo je Lutovcev, a evo sada i patriote dobijaju svoju DS, da sve bude pod kontrolom Zapada. DS je stvorila LDP, da bi po principu Ovortonovih prozora u politicki diskurs uvela diskurs o prihvatanju nezavisnosti KiM, a da to ne potekne od same DS. LDP nije smela da bude ni registrovana, a ne da izlazi na izbore i bude u medijima).DS je neprestano uvodila Canka u Skupstinu koji je bez stranke i glasaca, nabila nam nad glave zastavu Vojvodine, ala bosansko-kosovarska zastava sa plavom osnovom i zutim zvezdama. Da se ne zaboravi, DS je unistila banke i finansijski nas vezala za Zapad, privredno nas vezala za Zapad (Djindjic:”Necemo vise praviti avione, kamione, vec “integrisanu privredu”, koja ce biti deo EU trzista i proizvoditi ono sto na njemu moze da se proda (maline)”. Sada se hvale da je razmena sa EU 70% celokupne razmene, kada bude 80% bicemo jos siromasniji, jer samo sirenjem trzista, to znaci smanjivanjem udela razmene sa EU, mozemo da napredujemo. Pod parolom “manje, ali efikasnije vojske”, unistili su vojsku, kako to ne bi ni NATO, da je krenuo u kopnenu operaciju. Demilatizovali su drustvo ukidanjem vojnog roka. Tadic,koji je kao ministar za telekomunikacije, imao aferu sa prodajom drzavnih frekvencija, kao ministar odbrane, pred tv kamerama, uz prisustvo americkog ambasadora, unistavao rucne PVO sisteme, pod parolom “da ih se ne dokopaju teroristi” !!!!????? i taj i takav lik je postao predsednik Srbije. Pobedjen je od strane ljudi ucenjenih Haskim tribunalom, pre nekoliko meseci je trazeno izrucenje dvoje radikala koji su bili deo advokatskog tima Seselja, to je bila poruka sefu advokatskog tima – Vucicu.

    Dakle, APSOLUTNO NISTA SA DS-om I NJIHOVIM METASTAZAMA (u ovom slucaju Jeremicem) u ma kojoj formi!

    Sa druge strane, Andjelkovicevo prisustvo, sve radikalniji tekstovi i nastupi Belog Andjela Sopocanskog (doktor istorije, najbolji student u istoriji Filozofskog fakulteta u BG koji vise puta ponovi da se freska “Belog andjela” nalazi u manastiru Sopocani (pitanje sa prijemnog iz opste kulture), glavni zagovorik engleske ideje regionalizacije Srbije, uz svo znanje kako ovde geografske (“Sandzak”, “Presevska dolina”), a ne jos institucionalizovane regije (Vojvodina, KiM), postaju politicki subjekti razbijanja drzave) mogu da ukazuju na zavrsnicu pitanja KiM. gde svakog dostavljaca treba aktivirati i ugurati medju protivnike nezavisnosti KiM!

    PAUZA (za prikupljanje hrabrosti:)))), pa jos dve teme

    Izbori u R.Srpskoj su verovatvo poslednji na kojima je Dodik uspeo da pobedi na retoriku “spoljasnje politike”. Cinjenica da su Bosanski Srbi, najhrabriji deo naseg naroda, dosli dotle da glasaju za srednjoskolca i tatinog sina – Stanivukovica, stranke za koje se tvrdi da se finansiraju spolja, jasno pokazuje da karta na koju igra Zapad, suprotstavljenost spoljasnjih politickih ciljeva i unutrasnih sloboda i materijalnih mogucnosti, kao i unutrasnje suprotstavljenosti materijalnih mogucnosti i sloboda vlasti i naroda, manevar kojim se ovo drugo prikriva prvim, a koji je dobro “objasnio” Bokan, da njega ne interesuje politika i stranke, vec strategija, dakle taj manevar izmestanja unutrasnjih problema spolja, gurnuo nas je u jugoslovenstvo i indirektno socijaliza (nastavljen je i u socijalizmu, zamenom odsustva unutrasnje politike – svetskom, nesvrstanima i muzenjem blokovske podele).Zamislimo da se Milo preokrene, kao sto neki jos uvek ocekuju od Vucica (i da se preokrene, sta onda, da ujedini sve srpske zemlje, ne treba nam novi Tito i nova diktatura) i da se ujedine Vucic, Milo i Dodik, pa to bi bio pakao. Srbi bi zavrsili zavadjeniji nego sto su to danas Srbi i Milogorci, posle 80 godina u istoj drzavi. Ne sme spoljasnja politika da prikriva unutrasnju (vidimo na primeru izvoznika unutrasnje politike u svet SAD i EU, kako im se sada vraca u vidu unutrasnjih podela) i ne sme se u ime ujedinjenja dopustiti nedemokratija Vucica i Dodika. U suprotnom, dogodi se 5.oktobar, dodje dotle da se zbog neslobode jos veca nesloboda (u slucaju jugoslovenstva ili boljsevizma, to vise nije ni nesloboda vec samonegacija vlastitog identiteta)!

    U ekonomiju se ne razumem. Zato nesto o njoj iz perspektive onoga u sta se razumem. Kraljevina Jugoslavija je proizvodila lovacki avion IK-3, pripremala dvomotorni lovac IK-5 i srednji bombarder “Orkan”. Uprkos napretku Evrope i SFRJ, SFRJ je proizvodila samo dosta grube avione jurisnika “Orao” i trenazne G2 i G4. Lovac, “Jusupersonik” nikada nije ni trebao da se pravi, vec sastavlja (kao Indijci ruski Su-30 MKI) od francuskog motora, radara, kompozitnih krila. Ako se ovo dovede u vezu sa ranijom pricom o mukama Rusije sa cipovima, gornjom pricom o Djindjicu i kako se odredjivalo koja je proizvodnja nepotrebna, treba reci da u sadasnjem svetu, tehnologija, njen know-how, postaje privilegija sve manjeg broja drzava i da drzava, poput Rusije ili Srbije, moraju “na silu”, uprkos trzistu, da pokrenu proizvodnju tehnologija koje su vitalne za odbranu i opstanak drzave (od raketa do vakcina), a sve to moze kroz kooperacija sa politickim prijateljima (Srbija ne moze sama da obezbedi sve, ali moze u saradnji sa zemljama u koje ima poverenje, a ne da kupujemo vakcine od onih koji su zabranili dostavu kiseonika bebama u Banjaluckom porodilistu)!

    13
    3
  9. За Severus Archontius изгрешили сте у доста ствари.Анђелковић није студираи у београду већ Москви.Тата му је био спољно трговински представник па је имао прилику.Што се тиче предратне Југославије и авиона правили сми их баш као и Титова Југославија.Само труп и понеки небитан део.Пре рата мотори су били из Енглеске после рта на Галебу,Јастребу .Орлу Ролс Ројсеви.Зато не претерујте са инжињерским достигнућима краљевине.Држава која не прави трактор тешко да ће направити авионски мотор.

    4
    9
  10. @Milan Filipovic

    Gde sam ja to rekao da je Andjelkovic studirao u BG? Procitajte bolje !!!! Ako ne znate o kojem (drugom) istoricaru je rec – ne znate, ja nisam hteo da ga imenujem. I “Gripen” nema svedski motor ni radar, pa niko ne kaze da nije svedski lovac. Ruski brodovi imaju ukrajinske turbine, tenkovi francuske termovizore…”Jusupersonik” je konstruisao “Daso” i sve je bilo francusko, za razliku od navedenih aviona kraljevine! Poenta je da je IK-3 bio proizvodjen, a “Jusupersonik” se ne bi sklapao ni da je SFRJ postojala jos 1000 godina – razumete! Vi ste malo izgresili, ali sve, posto ste malo i napisali!

  11. Не видим проблем да разни интелектуални кругови артикулишу своје ставове.
    Напротив, сматрам да то не раде довољно често и довољно гласно. Такође сматрам да Србија има изузетно мало организованих интелектуалних кругова и да је целисходно охрабрити их да се организују/формирају и да артикулишу своје ставове без обзира да ли се са њима слажемо или не. Бистрија је онда политичка интелектуална вода онда јер су размишљања транспарентнија и избрушенија.
    Ко воли нека се придружи артикулисаном ставу неког интелектуалног круга а ко не воли не мора.
    У суштини жалосно је да се у патриотским или суверенистичким политичким круговима уопште размишља да је то лоше јер се не разуме природа савременог информационог ратовања.
    Савремено информационо ратовање захтева да се медијски простор покрије одређеним садржајима и да то покривање не само да треба већ мора да има одређену густину покривања да би до циљане публике дошли до ставови који јој пријају или који је барем интригирају да о њима размишља.
    Дефетизам у вези једеног става једног интелектуалног круга као да је наручен од снага којима тако нешто не одговара. Не тврдим да је тако али остаје горак утисак да је тако.
    Српска дубока држава је навикла да она генерише инцијативе тог калибра и домета и то само онда када јој то одговара. Очигледно је иницијатива која је повод за овај став погодила мету. У преводу иницијатива по свом садржају није одобрена од стране српске дубоке државе барем не у овом тренутку и да то некима смета.
    Мој став је да и други интелектуални кругови треба да изађу са сличним иницијативама и сличним артикулацијама што може да буде одличан повод за јавну расправу о реченом у форми неколико округлих столова, неколико радних и техничких сусрета за координацију иницијатива а све може да буде праћено и међународном конференцијом о покренутим питањима.
    Другим речима медијски простор би био покривен и прекривен темама које су за неке стављене ад акта да не кажем под тепих јер тако одговара бригади за информационо ратовање НАТО пакта задуженој за Балкан а посебно јединицама које се баве Србијом и
    Србима. Познато је да оно што смета мом непријатељу често веома годи мојим пријатељима и мени лично.
    Зато господо из патриотских интелектуалних кругова Србије артикулишите своје ставове, промовишите их и прикупљајте следбенике јер ће нам свима нама требати.
    Прозападни интелектуални кругови су у кризи јер немају шта да понуде осим изанђала просеравања ако да је прави тренутак да се преузме стратешка иницијатива патриотских снага Србије.
    Да не заборавим. Појава и промоција разних иницијатива сличних наведеној делује мобилизационо за пратиоце и поштоваоце интелектуалних кругова што обезбеђује висок бниво спремности да се одговори на изазове захтева онога што зовемо колективни Запад.
    Наша власт не сме да каже али овакве иницијативе јој олакшавају преговоре око неких питања јер могу да кажу да се Српско друштво пропбудило и да морају да воде рачуна о томе.

    10
    1
  12. Severus Archontius па разјасните ко је бели анђео сопоћански?Немојте увијено и завијено.А што се тиче авиона очито је да немате појма.Ју супер соник је био у фази маштања пред распад заједничке државе.И како ће земља која не прави трактор да направи авион.Шта је на ИК-3 било наше осим трупа..Тако да о томе немате појма.За Галеба су нам Американци дали и аеродинамични изглед,Енглези мотор и по чему је то наш.Што се склапа код нас као фиат 500л.Пре рата је био још мање наш.Пуно сте написали али сте мало рекли.Не пишите у загонеткама већ наведите име и презиме оном кога очито не смете да поменете.

    2
    1
  13. @ Посматрач из бирцуза

    “Зато господо из патриотских интелектуалних кругова Србије артикулишите своје ставове, промовишите их и прикупљајте следбенике јер ће нам свима нама требати.”

    Добро, прихватам, али нема цензурисања нити помињања стајаћих тема.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading