НАТО се „уозбиљио“ након пада дрона у Загребу

Сада авиони држава чланица НАТО у сличним случајевима одмах морају да интервенишу, чак и ако оператери сматрају да је реч о лажном трагу, прецизирао словеначки министар одбране Матеј Тонин

Фото: KENZO TRIBOUILLARD

БРИСЕЛ – Словеначки министар одбране Матеј Тонин изјавио је данас да је НАТО савез због прошлонедељног пада дрона совјетске израде у Загребу променио поступак за праћење сличних инцидентних ситуација.

Говорећи на конференцији за новинаре после завршеног ванредног састанка министара одбране чланица НАТО у Бриселу, Тонин је казао да се сада већ зна да је беспилотна летелица прошла кроз ваздушни простор „барем три савезничке државе”, и да је прелет био регистрован.

Те државе су, међутим, премда су летелицу регистровали радари, то занемариле, означивши да је реч о „одразу на радарској слици, односно тзв. лажном трагу”, казао је новинарима у Бриселу након састанка Тонин, преноси СТА а јавља Танјуг.

У Загребу се срушио дрон који је долетео из Украјине?

Након тог инцидента, према његовим речима, НАТО је одмах променио приступ за такве ситуације, па сада ваздухопловство земаља НАТО мора да реагује и када је у питању могућ одраз на радарској слици.

Сада авиони држава чланица НАТО у сличним случајевима одмах морају да интервенишу, чак и ако оператери сматрају да је реч о лажном трагу, прецизирао је словеначки министар.

„Када год се на радару нешто појави, па и када оператери сматрају да је то само радарски одраз, авиони морају одмах у ваздух и да провере о чему се ради”, казао је Тонин новинарима.

ХРТ: Бомба на дрону који се срушио у Загребу од 120 килограма, експлодирала испод земље

Словенија је након инцидента са совјетским дроном који је пао на Загреб ставила у стање приправности и своје ваздухопловство, додао је он.

„И Словенија ће у свим таквим случајевима одмах реаговати. Опрезни смо, у стању високе приправности и мислим да наши људи што се тога тиче могу бити мирни”, додао је словеначки министар одбране.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 3. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading