Небојша Катић: Када криза око Украјине дође као наручена

За случај да се грађани Запада одлуче на побуну, решења се управо тестирају у Канади. Ко се побуни може добити батине, допасти демократске апсане, а банкарски рачуни му могу бити демократски блокирани

Небојша Катић (Фото: Печат)

Таман када је изгледало да пандемија посустаје, да грађани могу да одахну и врате се нормалном животу, таман када је изгледало да има наде да свет изађе из стања перманентне, индуковане психозе, „кад оно међутим” … На истоку Европе, на руско-украјинској граници прети нови рат. Има тих криза које просто долазе као да их је неко наручио.

Глобални економски систем, поготово његов западни део, већ дуго је у хаосу – благо речено. Или мање благо, систем је у ћорсокаку. Тај хаос, који је пандемија (готово као наручена) скривала последње две године, сада избија на површину. Инфлација, до јуче третирана као пролазни феномен, чини се да више није тако пролазна. Стварни трошкови живота највећег дела популације значајно превазилазе статистичке стопе инфлације а цене есенцијалних производа и услуга расту много брже него плате. (У Британији, на пример, велики број грађана изјављује да је присиљен да бира хоће ли јести или ће се грејати.)

Ако државе одлуче да озбиљније смање инфлацију, ако престану да штампају новац и ако подигну каматне стопе, могло би доћи до слома глобалног финансијског система и до рецесије дубље од оне коју смо видели 2009. или 2020. Ако се инфлацији пусти на вољу, она би се, кроз спиралу раста цена и раста плата, могла отети контроли. Ова инфлаторна куповина времена би можда одгодила рецесију, али не би променила трауматични исход. За тренутак је изгледало да ће централне банке кренути да зауздавају инфлацију, али последњих дана се појављују сигнали новог оклевања.

Недавно је изашла анализа вероватно најмоћније светске финансијске куће „Блекрок” у којој се њени аналитичари залажу да се инфлација толерише. Не памтим да су икада велике финансијске куће и њихови јастребови били тако толерантни према инфлацији. Напротив, они су били кључни проповедници ценовне стабилности по сваку цену. Под ценом се подразумевало да се државе гурну у дубоку рецесију без обзира на последице које ће сносити грађани.

Александра Брус: Само двије компаније – Вангард и Блек рок – владају свијетом

Од „Блекрока” сазнајемо да инфлација није монетарни феномен и да нема везе с енормним штампањем новца. Не, сада је реч о некој врсти тзв. структурне инфлације. (Структурна инфлација је била демодирани концепт коме су се монетаристи рутински изругивали.) Сазнајемо и да монетарна политика не може истовремено да стабилизује и цене и привредни раст, иако се до јуче тврдило сасвим супротно. Мора бити да је „Блекрок” израчунао шта би раст камата значио за њихове билансе деформисане лудим шпекулацијама, па је одлучио да батали досадашњу монетарну доктрину и промовише пригоднију – бар до неке боље прилике.

Али, какве све ово везе има с украјинском кризом? Какво је ово бесмислено повезивање инфлације, економске политике и потенцијалног рата на истоку Европе? Одговор лежи у историји, а она учи да је рат сјајан начин да се изађе из економског ћорсокака. „Лепота” украјинске кризе је у томе што она погађа неколико циљева истовремено – скрива економски ћорсокак, шири и одржава стање страха, и отвара пут реализацији геостратешких и енергетских циљева Запада, или бар САД.

Ко прати светске медије и изјаве западних званичника, могао је сазнати да се Руси спремају да униште физичку и електронску инфраструктуру Украјине, да бомбардују жене и децу, а да затим, када уђу у Кијев, крену да силују жене. (Ово последње сам измислио јер за сада западни медији само још то не најављују.)

Мајк Витни: Суштина кризе у Украјини је „Северни ток 2“ и спречавање сарадње Немачке и Русије

У светлу украјинске кризе грађани Европе ће разумети да њихови тривијални, егзистенцијални проблеми и њихови мали, небитни животи нису ништа спрам опасности по глобални поредак и демократију. Са страхом и сиромаштвом се зато мора живети, а за то су криви агресивни Руси. Потенцијални рат је још опаснији од ковида и ту нема спасоносне вакцине. Срећом постоји доктор за ову врсту криза и зове се НАТО. После „нове нормалности” коју је креирала пандемија, „доктор” сада најављује још новију нормалност. Та нова НАТО нормалност подразумева мирољубиво јачање војних потенцијала у источној и југоисточној Европи како би алијанса била спремна за нови рат – одбрамбени, као и увек.

А за случај да грађани Запада прозру игру и одлуче се на побуну, западне демократије имају припремљена решења и управо их тестирају у Канади. Ко се побуни може добити добре батине, допасти демократске апсане, а приватни банкарски рачуни му могу бити демократски блокирани. Ово последње је нешто ново под западним сунцем у коме је приватна својина била светиња.

Канадски премијер најавио замрзавање личних банковних рачуна демонстраната

У овом тексту се нисам бавио несретном, неспособном и стерилном Европском унијом и њеним трагичним вазалним положајем у односу на САД. Отуда сам пропустио да кажем како се политика ЕУ већ деценијама води у корист сопствене штете. Али ако сам то пропустио, нећу пропусти да поновим – свет је у рукама психопата, па су отуда сви сценарији могући, чак и они најмрачнији који измичу нормалном људском уму.

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(Политика/Блог Небојше Катића, 23. 2. 2022)


ИЗМЕНА: Накнадно је додат као илустрација Фејсбук статус Н. Катића „Да сам ја неко“ (25. 2. 2022. у 9:09).Categories: Преносимо

Tags: , , , , , , ,

5 replies

 1. Činjenica radi, sve do januara 2022 godine, svi i svaki tkzv. ekonomski stručnjaci i tkzv. Banke u tkzv. Kapitalističkim Demokratijama , su UVEK i STALNO
  trubili, ponavljali i upozoravali da INFLACIJA na godišnjem nivou NESME , preći 2% .
  Pogotovo su to trubili , NOVO NASTALIM KAPITALISTIČKIM ZEMLJAMA, koje su do juče imale
  KOMUNISTIČKI ekonomski sistem.
  Od januara 2022 godine, stižu podaci :
  USA , inflacija , preko 8%
  Engleska , inflacija, preko 7%
  Europa, inflacija, preko 6% .
  Štampali su ZILIONE , dolara , funti i eura, za protekle dve CORONA godine.
  Bez pokrića.
  Cena nafte, gasa , raste .
  Istovremeno su UGASILI , termoelektrane na ugalj i tkzv. stare atomske centrale , a potrošnja struje se povećala , ogromno.
  Prave tkzv. Vetrenjače , a vetra NEMA .
  Prave tkzv. Solarne elektrane, a sunca NEMA.
  Cena struje u Evropi, podivljala.
  Cene u prodavnicama, širom Evrope, rastu od 20% pa do 50% , u zavisnosti artikla i porekla, i transporta.
  Što bi moj deda Dragomir tekao:
  J.b.e LUD ZBUNJENOG i OBRATNO.

  26
  1
 2. G. Nebojsa Katic , pojasnijo sta se desava kao I uvek da svi razumemo. G. Srbin koji pamti za neverovati toliko znanje. Postaje sve jasnije. U Melburnu kuce poskupljuju $ 1000 na jedan dan.

  15
 3. @Srbin koji pamti
  “Štampali su ZILIONE , dolara , funti i eura”

  Зато креће виртуална валута, која је под пуном контролом тих истих који су штампали новац без покрића .. и који контролишу софтвер за ту вакуту ..

  И једнога дана … те виртуалне валуте више нема …
  .. и “бићете срећни, а ниша нећете имати”

  😀

  21
 4. Светске медије западних званичника би требало питати,
  шта знају о западним био лабараторијама у Јерменији, Азербејџану,
  Киргизији, Казахстану, Грузији, Узбекистану, Молдавији иi Украјини ?

  Наравно, питати их и за “нашу” био лабараторију,
  где ће се такође производити био отрови,
  а затим и тестирати на нашим грађанима “како раде”.

  Зар нису руски званичници још давно изјавили, да оне представљају
  велику претњу за Русију и да су уцртане као мете високог приоритета,
  које могу бити тренутно уништене?

  https://pbs.twimg.com/media/FMWCCSLXoAIIi8y.jpg

  https://pbs.twimg.com/media/FMXOya_XsAspLxZ.jpg

  https://srbin.info/svet/bioloski-rat-protiv-rusijse-pentasgon-zaigrao-na-poslednju-kartu-protiv-moskve/

  10

Оставите коментар