Фејсбук мења име и „побољшава технике”

Према изјавама бивших запослених, „Фејсбук” је потпуно свестан отрова који тече његовом платформом, али се не труди да уклони већину таквих објава

Фото: Бета/АП

Мржња, подстицање насиља, лажи и крајње политичке поделе „најлакши су начин за ’Фејсбук’ да заради”. Узбуњивачи који су недавно изашли у јавност с оваквим оптужбама потврдили су оно чега смо се и сами досећали – као и бројни медији, и најпознатија друштвена мрежа на свету зарађује на екстремизму, теоријама завере и другом неприхватљивом садржају.

Према изјавама бивших запослених, „Фејсбук” је потпуно свестан отрова који тече његовом платформом, али се не труди да уклони већину таквих објава. А колико зимус, кад су истерали Доналда Трампа са својих страница, „Фејсбук”, „Твитер” и „Јутјуб” прогласили су се за савест интернета и обећали да ће почистити сав „сумњив” садржај. Испоставља се да се та „метла” ипак не вади без преке потребе. Да „Фејсбук” на све примењује иста правила, после Трампа би уклонио и милионе других корисника, па и самог оснивача Марка Закерберга.

Уновчавање мржње: Иако није једини узбуњивач, Френсис Хауген је последњих дана најпрепознатљивија јер је прво с медијима, а онда и с америчким Конгресом и британским парламентом поделила инсајдерска сазнања која је стекла док је радила у компанији „Фејсбук”. Пре него што је напустила Закербергову „империју”, копирала је документа с доказима да су руководство и запослени били свесни да мрежа врви од говора мржње и позива на насиље, али да углавном нису реаговали. И алгоритми су подешени тако да подстичу политичку поларизацију јер то повећава активност корисника.

Узбуњивач из Фејсбука тврди да мрежа зарад профита подстиче мржњу и поделе

Менаџмент је пропустио прилику да реагује на време чак и у случајевима најтежих кривичних дела. Мексички нарко-картел „Халиско” је на овој платформи објављивао слике обезглављених ривала и регрутовао нове чланове. Антимуслимански постови су цветали у Индији, док су у Мјанмару допринели и етничком чишћењу Рохинга (муслиманска мањина). Компанија вредна билион (хиљаду милијарди) долара реаговала је у само три до пет одсто случајева против говора мржње, а кад је реч о позивима на насиље, у само један одсто случајева. Ништа није мењала у пословном моделу ни кад су одговорни постали потпуно свесни да „Инстаграм” (такође у власништву компаније „Фејсбук”) штети менталном здрављу тинејџерки, утичући на њих да верују како никад нису довољно лепе или мршаве. Преко „Фејсбука” је чак организована и трговина људима.

Несавесна савест света: Закербергов тим одбацује оптужбе. Иако признаје да је било појединачних пропуста, негира да се филозофија пословања заснива на томе да компанија затвара очи пред спорним садржајима. Као аргумент у своју одбрану често наводе да не могу да контролишу сваку објаву на мрежи која има скоро три милијарде корисника.

Ипак, „Фејсбук”, „Твитер” и „Јутјуб” су сами себе прогласили за моралне чистунце. Урадили су то и поред тога што их закон штити да не одговарају за постове својих корисника. Сами су хтели да преузму улогу медија и буду филтер кроз који не може све да прође. Били су поносни на грађанску свест и храброст кад су скинули профил америчког председника… неколико дана пре него што ће тај председник сићи с власти.

Генерални директор „Фејсбука“ Марк Закерберг (Фото: Andrew Harnik/AP)

Прогласивши нулту толеранцију према неистинама и насиљу, закључили су да је неприхватљиво да Трамп шири лажи о покраденим изборима и подстиче демонстранте да упадну у Конгрес. Нулта толеранција није била баш нулта пошто су на мрежама остали бројни подржаваоци бившег шефа Беле куће који понављају да је Бајденова победа била намештена. И даље су ту и ауторитарни лидери широм света, екстремисти, радикалне групе, антиваксери…

Провуку се и талибани: Конзервативни Американци су убеђени да „Фејсбуку”, његовим запосленима, па и поменутим узбуњивачима сметају само десничари и да ИТ богови нису видели ништа спорно у левичарским позивима на насиље. За Трампове гласаче нема сумње да је Силицијумска долина наклоњена либералима и да је поента целе приче о дезинформацијама на мрежама била само то да се удовољи демократама и уклони Трамп. Зашто не уклоне и лажи да је Трамп победио Хилари Клинтон захваљујући дослуху с Русима, питају се у овом делу америчке јавности. У овим редовима верују да је савест друштвених мрежа престала оног тренутка кад је Трамп, који ће се можда поново кандидовати за председника, одвојен од својих скоро 80 милиона пратилаца на „Твитеру”.

„Ја сам проблематичан, али талибани нису”, поручио је недавно Трамп, алудирајући на талибанске профиле на поменутим платформама и најављујући да ће следеће године и сам покренути друштвену мрежу.

Гладен Пепин: Технолошки или политички гиганти? Будућност технолошке регулације

„Профит је за ’Фејсбук’ изнад безбедности корисника”, закључује Френсис Хауген, саветујући владама да коначно регулишу друштвене мреже. Док либерална америчка јавност подржава њен апел, други у овим речима чују само позив да се цензурише конзервативно мишљење.

Шта год други мислили и тражили и шта год да сам изјављује, Закерберг и даље свим силама лобира против регулативе и веће одговорности за садржај на мрежама. Спреман је само на козметичке промене као кад је у четвртак преименовао своју компанију у „Мета” (иако њени производи задржавају стара имена: ’Фејсбук’, ’Инстаграм’, ’Вoцап’). У мору спрдњи издвојио се коментар да ће „Фејсбук” изменити начин на који функционише исто онолико колико је ЦИА изменила тортуру кад ју је прекрстила у „побољшане технике испитивања”.

Јелена Стевановић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 31. 10. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading