Влада Србије установила „Дан родне равноправности“

Изабрали смо 11. јун, дан када је 1842. године одобрено школовање жена у Србији, рекла потпредседница Владе Зорана Михајловић

Зорана Михајловић (Извор: НСПМ)

Влада Србије усвојила је одлуку о установљењу Дана родне равноправности, који ће се обележавати 11. јуна, саопштено је из кабинета потпредседнице Зоране Михајловић, која је и на челу Координационог тела за родну равноправност.

„Изабрали смо 11. јун, дан када је 1842. године одобрено школовање жена у Србији. Указом кнеза Михаила, одобрено је Наталији Петровић и Софији и Катарини Лекић да отворе школу за женску децу. Уз право гласа, образовање девојчица и жена је сигуран пут ка бољем и квалитетнијем животу“, рекла је Михајловић.

Она је додала да се установљавањем Дана родне равноправности доприноси подизању свести о њеној важности као предуслову за напредак целокупног друштва и једног од основних вредности демократске државе.

Опрема: Стање ствари

(Н1/НСПМ, 27. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

3 replies

 1. Влади Србије, кабинету потпредседнице, Координационом телу

  Предлог за до-Установљење Дана

  Наречени Дан треба одмах, а најкасније до 10 јуна следеће године, присјединити са Даном Зелене енергије и нулте емисије (скраћено Зелене ен0ргије) Србије, чиме би званични назив светковине постао Дан родне равноправности и зелене ен0ргије Србије.

  Извесно је да ће се у народу овај празник одомаћити као Дан Зоране Михајловић (тачније проф. др Зоране Михајловић) и памтити још дуго, дуго, па и након што она заврши своје у надлежном органу / установи. Баш као што ни двојбе нема чије ће име носити будући Инстутут (или барем ЈКП) за Зелене Ен0ргије Србије.

  Идући реченој извесности у сусрет Комитет предлаже да се на тај Дан уприличи и додела штаФете Михајловићевој, идејног решења у виду литијум-јонске батерије за (зелен0м) лед диодом на врху. За овај чин просто се намеће стадион ФК Лозница мада би, због очекивано великог интересовања широких народних маса (како из Србије тако и ФБејХа, задња пошта Тузла) требало размотрити могућност да маниФестација буде покретна, како временски тако и просторно.

  У јесење доба Дан ов0га се по тржним центрима већ незванично обележава 31. октобра мада се тада назива Ноћ. Опште је познато да су савремене вештице ов0га типа и родноравноправне и зелене па би, у духу очувања постојеће и разжваљавања нове традиције, ту ноћ просто требало до-назвати и Ноћ Зоране Михајловић, као нпр. Ноћ вештица и (проф. др.) Зоране Михајловић.

  Уместо Li-ION штаФете те Ноћи би се, као симбол нуле, у неком од трних центара могао додељивати рецимо ловоров или венац белог лука (увозног). Као симбол две нуле (00) могла би се додељивати оба у исти мах, у ком случају би могли би бити појачани и коцем (по средини па укосо) који би спонзорисао неко од домаћих произвођача. (Радна верзија логоа: ш Т а о|о е Т а, чита се ‘шта%ета’.)

  У јесење доба дакле, кад почне грејна сезона, и наш Комитет мења име у Комитет за преусмеравање смрада па не видимо ни један разлог да се тако нешто не учини и са овом светковином. Што више назива – то више симболике.

  Тако би се доба године од поласка до предаје штаФете могло пригодно звати Дани литијума, у Тршићу би се могао органозовати Литијумов сабор а у градској скупштини организовати свечана Литијумска академија и/или бал. Сви предуслови као и деценијско искуство у реализацији наведених активности у јадар(ит)ском крају постоје а и одборници су спремни к’о запета пушка.

  За ове светковине треба се упорно држати ових литијумских назива. Тиме се слаби идолатријски а јача идеолошки односно ен0ргијски конструкт култа личности у повоју. Тако се обезбеђује и неосетна смена генерација култова политичара, тзв. смена политичких генерација нулте емисије (сраћено смена 0култних генерација).

  Што се пролећног равнопразновања тиче требало би размотрити да се маниФестација сваке године одржи на другом стадиону јадар(ит)ског краја. Кандидати су бројни: ФК Гучево – Бања Ковиљача, ФК Подриње – Лозничко Поље, ФК Слога – Стража; ФК Младост – Д. Добрић; ФК Борац – Козјак; ФК Младост – Брезјак; ФК Антимон – Зајача; ФК Раднички – Стобекс – Клупци; ФК Борац – Лешница; ФК Јадар – Ступница, ФК Јелав, ФК Јадар – Г.Добрић, ФК Синђелић – Липница, ФК Лук – Воћњак, ФК ТЕ Гучево – Трбушница, ФК Прва Искра – Руњани, ФК Слога – Липнички Шор, ФК Студенац – Г.Ковињача, ФК Слога – Коренита. ФК 14. октобар – Драгинац изостављен је са предумишљајем.

  Потребно је одредити правилан редослед и по’итати (јадарићански за похитати, прим. К за ПС) док се травњаци још увек зелене тј. док још нису претворени у јаловишта. Не би имало смисла штаФету, па још на Дан родне равноправности и Зелене Ен0ргије Србије, додељивати у сивилу јаловишта. Што не иде – не иде.

  Будућим нараштајима нека у истраживачки аманет остане питање којим је чудом оваква блистава морално-политичка каријера (https://www.mre.gov.rs/ministarstvo/ministarka) уопште била могућа у мрачно доба ПРЕ равнородне родноправности и Зелених Ен0ргија Србије? Ко прочита запитаће се како је и Србија уопште постојала.

  Барем нешто, макар био и упитник, нека остане за покољења која дела суде, за нашу децу!.

  Срдачно, Комитет.

  ПС: Ако нас се сете за Дан С(#)ања ствари – сете, ако не – ником ништа.

  14
 2. aha, imamo još jedan Dan rodne ravnopravnosti, pošto je 8. mart ili Dan Žena, upravo to – dan kada se obeležava rodna ravnopravnost!!!!

 3. @Комитет за преусмеравање стада… генијално!

  Јун (цео месец) је gay pride или LQBTQI+++ pride месец. (Наставиће да додају слова на ово LGBTQ док не потроше сва доступна.) Ето ПОТПУНО СЛУЧАЈНО се потрефило да је 11. јун, дан када је наводно одобрено школовање жена у Србији, дан за који нико до сада није чуо зато што је суштински безначајан, изабран да се обележи дан родне равноправности коју нико ни не спори.

  Наравно да жене у Србији треба да се школују, али много је важније да о томе постоји свест него да се сад обележава неки посебан дан кад је кнез Михаило наводно потписао указ. Тиме се превелики значај даје поступцима власти, а недовољан значај друштвеној свести да жене треба да се образују, и недовољан значај тим женама чија је иницијатива била да се школа отвори на првом месту. Али шта се друго може очекивати од госпоЏе министарке на его-трипу него да поступцима власти, било које власти, даје превелики значај.

  За све оне који нису сигурни како се изговара ово LGBT, једноставно: изговара се „ли-жи-ба-ти“. А LGBTQ се изговара „ли-жи-ба-ти-ку“. Што је наравно потпуно примерено и суштини појмова и природи Српског језика.

Оставите коментар