Гордан Грлић Радман: У Србији се не признаје хрватски језик и фалсификује историја

Чињеница да се догодила фрагментација на хрватски и буњевачки језик доказује да се српска политика умешала у питање идентитета Хрвата у Војводини, рекао хрватски шеф дипломатије

Фото: Flickr/Coralie Ferreira

Хрватски министар спољних послова Гордан Грлић Радман критиковао понашање Србије због наводног негирања постојања хрватског језика.

Хрватски портал Индекс наводи да у уџбенику граматике групе аутора „С речи на дела“ за ученике осмих разреда се наводи да српски, словеначки, македонски и бугарски језик припадају групи јужнословенских језика, а да „Хрвати, Бошњаци и неки Црногорци српски језик називају хрватски, босански, бошњачки и црногорски“.

„Морам вам рећи да је то заиста срамотно понашање српских власти“, рекао је хрватски шеф дипломатије.

Несхватљивим сматра понашање земље која је кандидат за чланство у ЕУ, а крши међународни споразум о правима и заштити националних мањина из 2004. чије је одредбе Хрватска у потпуности испоштовала.

„То је изостанак поштовања према хрватској заједници која је у Војводини снажна, јака, богата и која је, ако гледамо историјски, у Војводини аутохтона. То није само непризнавање хрватског језика већ и фалсификовање историје“, рекао је Грлић Радман те додао да се „тамо спомињу српски Дубровник и српска Далмација“.

Зоран Милановић: Срби из Хрватске отишли захваљујући Београду, хрватска војска није стигла да их потера

„То је нечувено и једноставно не можемо то да разумемо“, рекао је министар.

Ради се, поновио је, „о хроничном изостанку поштовања и поштовања према чињеници, према међународној фактографији Хрватске као чланице Европске уније, земље која заиста подржава и стабилност суседа и која свим земљама Западног Балкана жели европску перспективу“, додао је он.

„Чињеница да се догодила фрагментација на хрватски и буњевачки језик доказује да се српска политика умешала у питање идентитета Хрвата у Војводини“, истакао је Грлић Радман.

Према његовим речима, то траје већ дуже, а Хрватска је већ реаговала путем Министарства науке и образовања и дипломатског представништва те је упутила и протестну ноту.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 6. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

2 replies

  1. Заиста, нико им не може забранити да језик који користе зову хрватским. Али то не мења чињеницу да је у питању српски језик. Али, ни Србију (надам се) нико не може натерати да и даље следи заблуде југословенства или тековине титоизма и Ендехазије..

    12
  2. Што се Дубровника и Далмације тиче, њихови становници се све до новијих времена нису сматрали Хрватима, па нису никада говорили о хрватском Дубровнику, ни хрватској Далмацији! Свој су језик називали углавном словенским.
    Тврдња да се српска политика умешала у идентитет Хрвата у Војводини, када је реч о Буњевцима била би смешна, да није увредљива за Буњевце! Посебно је занимљива тврдња о фрагментацији језика на хрватски и буњевачки. Буњевци одувек говоре својим језиком, који коначно постиже онај статус који му као језику припада! И онај део Буњеваца који се сматра Хрватима говорио је тај исти језик, док није почео, с великим трудом, с мало успеха и врло специфичним резултатима, да учи хрватски, који је више налик оном кориенском из неславне епизоде хрватске прошлости, него савременијем. Тако је ваљда звучао хрватскије! Асимилација дела Буњеваца Хрватима је успела само делимично (углавном између два рата и у новије време), па су им сада за то криви Срби и Србија! Нажалост, Срби тешко успевају да сачувају идентитет и целовитост сопственог народа, а сасвим сигурно немају намеру да утичу на припаднике другог народа и објашњавају им ко су, као што Хрвати то чине према Буњевцима! Све у свему, где је ту питање хрватског идентитета у који се мешају зли Срби? А министар боље да не говори о историји, лоше је познаје, нека се држи међународне фактографије, шта год да је под тим мислио! Довољно је широко и не баш сасвим јасно!

Оставите коментар