Портал Кликс: Вучић подржао Декларацију којом се позива да сви политичари у БиХ сарађују са Кристијаном Шмитом

Бојкот против Кристијана Шмита предводи Милорад Додик, а придружили су му се и све остале политичке партије у том ентитету донијевши закључке у Народној скупштини РС-а

Кристијан Шмит и Александар Вучић (Извор: НСПМ)

Данас је у Љубљани усвојена Декларација Европске народне странке (ЕПП) “ЕУ – Западни Балкан 2021”, а посебно је интересантна тачка број 9 која говори о БиХ коју је подржао и предсједник Србије Александар Вучић.

“Позивамо ЕУ и чланице да подрже Босну и Херцеговину у спровођењу 14 приоритета, укључујући изборну реформу, у складу с принципима ЕУ и пресудама међународних судова с циљем напретка према кандидатском статусу.

Позивамо све домаће ауторитете и политичке представнике да раде блиско скупа са Европском унијом, међународном заједницом и Уредом високог представника”.

Ову изјаву је подржао и предсједник Србије Александар Вучић.

Милорад Додик: Волео бих да се састанак Вучића и Шмита није догодио

Дакле у посљедњем дијелу ове реченице у консензусом усвојеној Декларацији, позивају се сви домаћи политичари да сарађују, између осталог, блиско и са високим представником Кристијаном Шмитом које тренутно не признају и бојкотују политички представници из Републике Српске.

Тај бојкот предводи члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, а придружили су му се и све остале политичке партије у том ентитету донијевши закључке у Народној скупштини РС-а.

Како незванично сазнајемо, данас су у Љубљани и европски званичници на маргинама самита говорили о деструктивности политике Милорада Додика те блокадама које је произвео у функционисању државних институција.

Поред Вучића, данашњем састанку присуствовали су и члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић, лидер ХДЗ -а БиХ Драган Човић, предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић и Илија Цвитановић (ХДЗ  1990), као и високи представник у БиХ Кристијан Шмит.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Клик.ба/НСПМ, 6. 10. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. „Позивамо ЕУ и чланице да подрже Босну и Херцеговину у спровођењу 14 приоритета, укључујући изборну реформу, у складу с принципима ЕУ и пресудама међународних судова с циљем напретка према кандидатском статусу.

    Позивамо све домаће ауторитете и политичке представнике да раде блиско скупа са Европском унијом, међународном заједницом и Уредом високог представника“.
    ”Ову изјаву је подржао и предсједник Србије Александар Вучић”.

    Невероватно, баш сам изненађен, просто запањен!!

Оставите коментар