Милорад Додик: Волео бих да се састанак Вучића и Шмита није догодио

Додик прецизирао да неће да оправдава састанак Вучића и Шмита, али да би волео да се није десио, јер ће произвести спекулације

Кристијан Шмит и Александар Вучић (Фото: Танјуг/Драган Кујунџић)

Вучић: Деблокада институција БиХ питање за Додика

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да у разговору са високим представником међународне заједнице у БиХ Кристијаном Шмитом није било речи о деблокади институција БиХ и повратку српских представника.

“Не, није било речи о деблокади институција БиХ, нити се тиме бавим. То је питање за Милорада Додика. То су њихове одлуке”, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара након полагања камена темељца за фабрику вакцина у Земуну.

Како је рекао, са Шмитом је разговарао о улози Србије, Дејтонском мировном споразуму, ономе на шта Србија има право, и нашом анализом ситуације.

Амбасада Кине у БиХ: Не признајемо легитимитет Кристијана Шмита

Поновио је да ће се у недељу састати са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком.

“Република Српска ће увек имати подршку Србије”, додao је Вучић.

“Не радујем се гашењу Шинвона”

Председник је рекао да се са нишким послодавцима већ разговара да преузму раднике “Шинвона” у Нишу који гаси део производње.

“Побринућемо се и за те раднике, већ разговарамо са нишким послодавцима који ће највећи део или готово све раднике да преузму код себе. У недељу или сутра идем у Краљево да разговарамо са Леонијем, који има производне погоне и у Нишу, да преузму део радника”, рекао је Вучић.

Такође, каже да се не радује нечему лошем, шта год да се деси на територији Србије, већ да се радује само успесима Србије и гледа како да реши проблеме.

“Шта год да урадимо, криви смо”

Поводом иницијативе Уједињени против ковида, који траже да се уведе забрана окупљања, Вучић је рекао “да су то они који су увек солили памет онима који су тешко и напорно радили”.

Упитан да прокоментарише те захтеве, председник каже да ће, шта год да уради, бити пребацивања – да власт спутава политичке слободе или да је крива за ширење короне ако не уводи мере.

Истиче да је држава обезбедила све лекове, болнице, увећала плате здравственим радницима и друго, а нису криви они који су уносили пометњу тим својим ставовима и нису се вакцинисали.

(РТС, 9. 9. 2021)

Додик: Волео бих да се састанак Вучића и Шмита није догодио

Вучић је веома принципијелан и сигурно ће им рећи да смо ми за Дејтонски споразум, да смо за територијални интегритет БиХ, изјавио је Милорад Додик

Милорад Додик (Фото: М. Спасојевић)

БАЊАЛУКА – Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је вечерас да би волео да се састанак председника Србије Александра Вучића са високим представником за БиХ Кристијаном Шмитом није догодио.

Додик је за РТРС, преноси Танјуг, прецизирао да неће да оправдава састанак Вучића и Шмита, али да би волео да се није десио, „јер ће произвести спекулације”.

„Још не знам у ком својству је Вучић примио Шмита. Ја хоћу само недвосмислено да кажем да Шмит може да буде где год хоће примљен и у ком год својству хоће, али када се врати у БиХ, тај исти Шмит није високи представник и то тако остаје. Сасвим је у реду да се разговара, али ми у БиХ не можемо да разговарамо, јер тиме манифестујемо нову причу”, навео је Додик.

Амбасада Русије у БиХ: Не прихватамо Шмита за новог Високог представника

Он је изразио уверење да је тај састанак одржан из најбоље намере.

„Вучић је веома принципијелан и сигурно ће им рећи да смо ми за Дејтонски споразум, да смо за територијални интегритет БиХ. Ми смо за то да се народи договарају, а не да се врше међународне интервенције. Био ја тамо или не, уверен сан да је то тако”, истакао је Додик.

Сматра да је Шмит тај који би могао тај састанак да злоупотреби и да га „користи у неку врсту приче”.

(Политика, 9. 9. 2021)

Наслов и опрема: Стање ствари



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading