Политика: Тројица пилота одбила да превезу патријарха на Цетиње

Немири на Цетињу у организацији бивше власти поново су актуелизовали причу о нестанку моћног система за прислушкивање, праћење и ометање телефонских разговора познатог као „Јагуар”

Премијер Здравко Кривокапић се поздравља са специјалцем Петром Кнежевићем (Фото: Снимак екрана/Влада Црне Горе)

ПОДГОРИЦА – Црна Гора је након хаоса приликом устоличења Јоаникија на престо Светог Петра Цетињског и доласка српског патријарха Порфирија, у стању свакодневног извиђања, сумњичења, истрага, спорења, али и бројних спекулација…

Очито да се та и таква клима ствара како би се отупeла оштрица порука премијера Здравка Кривокапића да ће свако појединачно одговарати без обзира на којој је функцији, из које је партије или ко стоји иза њега, ако се оглушио о наређења и захтеве одговорних старешина, командира, министара и председника владе. Још није јасно ко влада Црном Гором, односно каква су овлашћења премијера ако министар полиције Сергеј Секуловић одбија да на његов захтев смени директора Управе полиције Зорана Брђанина. Министар је саветовао премијера да Брђанина смени у парламенту. Наравно, од смена и оставки није ништа било.

Нови политички нокдаун уследио је и из моторизоване-хеликоптерске јединице када су тројица пилота одбила да превезу српског патријарха на Цетиње. Из Ресора за ванредне ситуације поручено је да ће ствар испитати и санкционисати непослушне пилоте. До сада се није чула ниједна реч о истрази, непослушности и санкцијама које су уследиле за одбијање наређења.

Вероватно је премијер Кривокапић био убеђен да ће сада много тога моћи да промени у свом кабинету и око њега, али се испоставило да и даље има противнике у тужилачким организацијама па и у судству, али и у владајућем блоку. Већ месецима се чека на избор новог тужилачког савета што опструише Грађански покрет УРА Дритана Абазовића.

Мондо: Ко је пилот који је смео да вози патријарха и митрополита на Цетиње

Да су полуге бивше власти још у рукама лидера Демократске партије социјалиста, деценијама црногорског премијера и сада председника државе Мила Ђукановића видело се по његовом учешћу у цетињским немирима, његовим претећим и увредљивим порукама након устоличења Јоаникија. Али и после одлуке цетињског суда да након 72 сата не продужи притвор његовом саветнику за безбедност и бившем директору Управе полиције који је насрнуо на полицајце и тражио да им он командује и да откажу послушност садашњој полицијској власти.

За исто кривично дело, ометање службеног лица у вршењу дужности, затворен је и на четири месеца затвора осуђен један од лидера Демократског фронта, Милан Кнежевић, кога је тада управо хапсио први полицајац Црне Горе, Веселин Вељовић. Цетињско тужилаштво жалило се на одлуку истражног судије Борка Лончара – да не одреди притвор саветнику за безбедност председника државе Веселину Вељовићу.

Потпредседник владе, Дритан Абазовић, овако сада разуме цетињска збивање: „Ствар је јасна. Ово је борба моћи. Устоличење, црквене активности, подизање температуре, само је инструмент у коме одређене структуре желе да дођу до финансијске моћи. Против устоличења митрополита Јоаникија у Цетињском манастиру неки људи су протестовали из убеђења, али тамо је било и оних из криминалног миљеа. Било их је. Да ли су они потпомагали неке структуре? Јесу. Све то је један политички субјект желио да искористи да се врати на власт.”

Нова С: Поједини Цетињани поручују да је боље митрополиту да оде, гореће манастир

Абазовић је одговарајући на поруке лидера ЛСВ-а Ненада Чанка да је власт то све лажирала да би ухапсила председника Црне Горе Мила Ђукановића кратко рекао: „Тешко Црној Гори ако треба да је брани Ненад Чанак.”

Он не крије да је у врху власти посебно у сектору безбедности било различитих мишљења о „цетињској кризи”.

Директорка невладине организације Акција за људска права из Подгорице, Теа Горјанц Прелевић, коментаришући сукобе који су избили, поводом устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија, оцењује да је „ометање верског обреда кривично дело у Црној Гори, као и у Србији, без обзира на то о којој се верској заједници ради и колико има верника. Исто би било и у обрнутом случају, да неко, на пример, покуша да спречи Црногорску православну цркву да устоличи њеног митрополита”.

Немири на Цетињу у организацији бивше власти поново су актуелизовали причу око нестанка моћног система за прислушкивање, праћење и ометање телефонских разговора познатог као „Јагуар”. Један од лидера Демократског фронта Небојша Медојевић за „Политику” каже да се мора хитно истражити код кога је тај моћни кофер за прислушкивање и да ли је коришћен у припреми и координацији акција напада комита на Цетињски манастир.

Мондо: Како је изгледао састанак у Влади Црне Горе пред устоличење

„Тај моћни систем, величине малог кофера, мистериозно је нестао из Петог војнообавештајног центра у Подгорици након референдума 2006. године. То је коферче које било ко може да понесе са собом, а које има изузетне оперативне и техничке карактеристике, јер може да се носи у аутомобилу и да се из њега прислушкују телефонски и директни разговори”, каже Медојевић и додаје да сумња да је неко из бивше власти отео тај систем и противуставно га злоупотребљава, прислушкујући некадашњу опозицију, новинаре, невладине организације, све опоненте Ђукановићевог режима, али и пословне конкуренте, стране бизнисмене.

Како каже, док је био у скупштинском Одбору за одбрану и безбедност никада није успео да добије одговоре где је тај систем, чак ни тужилаштво након седница, али ни после јавних изјава о нестанку „јагуара” никада није покренуло истрагу.

Тешко је наћи саговорника који се, након оцена о збивањима на Цетињу и порука које је након свега послао премијер, не пита да ли ће напокон Здравко Кривокапић успети да призна своје кадровске промашаје и на одговорна места именује одговорне људе, професионалце који разумеју шта је држава и како се штити када јој се руше темељи.

Новица Ђурић

Кривокапић безбедњацима: Осветлали сте образ Црне Горе

Председник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић примио је у вили „Горица” припаднике сектора безбедности и захвалио им на исказаном професионализму приликом обезбеђивања устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија, које је одржано у недељу на Цетињу уз протесте дела грађана. „Ви сте осветлали образ Црне Горе”, поручио им је Кривокапић, саопштено је из Владе Црне Горе. Међу полицајцима је био и Петар Кнежевић, старешина Противтерористичке јединице МУП-а Црне Горе, који је јавности постао познат након што је објављен снимак на коме се види, како се наоружан и у пуној опреми, крсти у тренутку када су се огласила звона Цетињског манастира. Кнежевић је иначе ветеран легендарне 63. падобранске бригаде Војске Југославије и учесник битке на Кошарама у време НАТО агресије 1999. године.
М. Г.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 9. 9. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading