Мондо: Ко је пилот који је смео да вози патријарха и митрополита на Цетиње

По доласку са посла и након што скинете униформу, нисте завршили радно време и на располагању сте уколико се у било које доба укаже потреба за тим, истакао војни пилот Ненад Дубљевић

Ненад Дубљевић (Фото: Снимак екрана/Јутјуб/Мондо Црна Гора)

Упознајте пилота који је превезао патријарха Порфирија и митрополита Јоаникија на устоличење на Цетиње.

С обзиром на безбедносне процене указале на то да је устоличење на Цетињу догађај највишег могућег ризика, као и због блокаде пута Цетиње – Подгорица, патријарх Порфирије и митрополит Јоаникије били су пребачени из Подгорице хеликоптером.

А сада је познато у које руковао летелицом!

Након што су двојица његових колега одбила тај задатак, уз образложење да не постоје безбедносни услови за полетање, на тај лет пристао је Ненад Дубљевић, пилот из Бијелог Поља, пренео је портал Инфо-050 на свом Фејсбук профилу.

Говорећи раније за Мондо портал о свом позиву, Дубљевић је описао све што са собом носи тај посао, а добар део тога показао је у пракси и приликом транспорта митрополита и патријарха.

 

„Радно време војног пилота у већини случајева је редовно осмочасовно, а у зависности од врсте лета може бити преподне, поподне или увече. Међутим, у случају потребе за ангажовањем пилота, он мора бити доступан 24 сата дневно. Значи, по доласку са посла и након што скинете униформу, нисте завршили радно време и на располагању сте уколико се у било које доба укаже потреба за тим,“ навео је он.

Говорећи о свом послу, рекао је да је он процес у којем се стално нешто ново научи.

„Авијација је специфична професија… Летење је крајњи производ процеса који се састоји од планирања, припреме за процес летења, провере ресурса – ваздухоплова и посаде за процес летења, лета по себи, а затим и провере ресурса по завршетку летења, анализе извршеног лета и извештавање о извршеном задатку“, објаснио је она неке од задатака пилота.

Ненад Дубљевић (Извор: Мондо)

На путевима који повезују Цетиње са Подгорицом у недељу су биле постављене барикаде, прво у виду гомиле камења, а потом и аутомобилске гуме које су рано ујутру запаљене, након чега је град прекрио облак црног дима.

Након те акције, откривено је званично да су два службеника Авиохеликоптерске јединице МУП-а одбила су да се ставе на располагање УП и да одвезу до Цетињског манастира митрополита Јоаникија и патријарха СПЦ Порфирија, а против њих ће бити покренут поступак у складу са законом.

То је за РТЦГ рекао директор Директората за ванредне ситуације у МУП-Црне Горе, Миодраг Бешовић.

„Као разлог одбијања, навели су да не постоје безбедносни услови за активност хеликоптера“, рекао је Бешовић.

Два полицијска пилота одбила да превезу патријарха Порфирија и митрополита Јоаникија на Цетиње

Иначе, митрополит Јоаникије је на устоличење стигао у правој филмској акцији, због тога што су демонстранти блокирали пут, а на протестима је ухапшен саветник председника Црне Горе Веселин Вељовић.

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије устоличен је у недељу на Цетињу.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Мондо, 7. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Joanikije 63 PADOBRANSKA NISTA NAS NEMOZE ZAUSTAVITI.

Оставите коментар