Ангела Меркел и Александар Вучић: Јасно да је услов за ЕУ решење косовског питања

Немачка канцеларка казала да косовско питање неће нестати и да се мора решити, али да се нека питања решавају на крају неког процеса, а председник Србије нагласио да је Србија свесна шта је услов за улазак у ЕУ

Ангела Меркел и Александар Вучић (Фото: Танјуг/Р. Прелић)

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас да чланице ЕУ имају велики геостратешки интерес да се све земље у региону Западног Балкана пример у ЕУ.

На питање новинара да прокоментарише то што поједини кажу да земље региона нису постале демоктратскије и нису се приближиле ЕУ, она је рекла да треба разликовати две ствари. „Спремност ЕУ да прими нове државе чланице, а ми знамо да постоји извесна забринутост што се тиче функционалности. Председник Француске је покренуо реформе увођењем нове методологије кластера и имаћемо велики напредак ако се испуни један кластер, али ће бити и дужи период између два кластера”, рекла је Меркелова.

Истиче да јој је драго што да чује да се Србија сада интензивно бави реформом правосуђа и додаје да ЕУ мора то да оцени.„Знам да је понекад перцепција таква да тај процес тече споро и да европска страна смишља неке нове захтеве, али видимо низ резултата и напредак. Берлинским процесом се повећава повезаност у региону и помаже процесу приступања. Такође, постављају се исти услови свим државама чланицама. Ми који смо већ државе чланице имамо велики геостратешки интерес да се све ове земље приме у ЕУ”, рекла је Меркелова.

Она је додала да се понекад види назадовање, пошто има утицаја и из других делова света, али да ЕУ мора да има на уму да има важан геостратешки интерес приближавања региона ЕУ.

Вучић: За 10 година три пута повећана размена са Немачком

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је Србија за последњих 10 година чак три пута увећала своју трговинску размену са Немачком, те да свој економски развој велику захвалност дугује тој земљи.

Вучић је подсетио да је 17.000 људи радило у немачким компанијама у Србији 2014. године, када је он постао премијер, а да је данас та бројка 72.684.

„Немачка је наш највећи спољнотрговински партнер”, нагласио је Вучић и истакао да верује да ће ове године размена достићи шест милијарди евра.

Ангела Меркел и Александар Вучић у Београду (Фото: Лола Ђорђевић/Спутњик)

Нагласио је да је у последњих 10 година три пута увећана трговинска размена, а више пута увећан наш извоз у Немачку, све то захваљујући немачким компанијама које послују у нашој земљи.

„За економски развој дугујемо и Немачкој, влади Ангеле Меркел, њој на подршци улагању у Западни Балкан”, рекао је Вучић.

Додао је да је Србија имала и подршку Немачке у унапређењу образовања,

„Обавестио сам канцеларку да имамо првих 4.000 ученика који су добили посао кроз дуално образовање”, рекао је Вучић.

Меркел и Вучић о литијуму, заштити животне средине и одлуци о ископавању

Председник Србије Александар Вучић и немачка канцеларка Ангела Меркел разговарали су данас и о питању заштите животне средине, истичући да, уколико у Србији буду реализована било каква ископавања литијума, све мора да буде урађено у складу са највишим стандардима, чувајући животну средину.

На питање новинара да ли је Немачка заинтересована за литијум у Србији, будући да интересовање за ову руду показују и САД и Кина, Меркел је рекла да се, уколико се цео свет интересује за то, интересује и Немачка, преноси Танјуг.

Подсетила је да је велики број немачких инвестиција у области аутоиндустрије у Србији, наводећи да је литијум важан за будућу мобилност и прављење батерија, те је и то била тема разговора.

Рио Сава: Лицемерно залагање за чист ваздух уз противљење пројекту који омогућава „зелену транзицију“

„Србија ту има нешто што заиста вреди. Наравно, постоји забринутост да ли ће се експлоатација вршити у складу са еколошким стандардима. ЕУ има добре стандарде одрживости. Није само реч о немачким интересима, то је питање којим ће се бавити државе чланице ЕУ, јер је очување животне средине у Европи заиста важно питање”, рекла је Меркел.

Председник Србије је такође указао да су разговарали о питању потпуне заштите животне средине.

„Да све буде, ако би било експлоатације, у складу са највишим европским и светским стандардима, да заштитимо народ. Народ мора да донесе одлуку да ли ћемо да радимо или не”, рекао је Вучић.

Како је рекао, то је свакако велика прилика за нас, али само ако се обезбеде чист ваздух, вода, планине и безбедна и сигурна животна средина за људе.

Меркелова стигла у посету Београду, свечани дочек испред Палате Србија

Канцеларка Меркел је током интонирања химни које је пажљиво слушала, седела, што није први пут када је реч о званичним посетама, с обзиром на њено здравствено стање. Након свечане церемоније следи тет-а-тет састанак двоје државника, који ће трајати најмање 30 минута, а неке од тема биће евроинтеграције, политичка, економска сарадња, инвестиције…

Након састанка „у четири ока”, Вучић и Меркел обићи ће и изложбу у Палати Србија, а потом одржати и конференцију за медије. Обраћања медијима након овог састанка очекује се у 18 и 50. које ће пратити 23 медијске екипе.

Немачка канцеларка, једна од најмоћнијих политичких фигура данашњице, стигла је у Београд нешто после 16 сати.

Вучић је на свом Инстаграм профилу објавио видео снимак очекивања и слетања авиона са Ангелом Меркел на аеродром објавио видео-снимак.„Као и сваки пут када имам трему дошао сам много раније. Шетам између писте и салона. Мислим да сам 500 пута поновио за сваку немачку фабрику у Србији колико има запослених, колике су немачке инвестиције и колика је трговинска размена. Све детаље Бриселског и осталих споразума, а и даље имам трему и страх да нешто не забрљам”, навео је Вучић.

Авион којим је дошла канцеларку допратили су мигови 29 Војске Србије, коју су бригу о безбедности Меркел преузели по уласку наш ваздушни простор.

Дочек на аеродрому

Председник Србије Александар Вучић дочекао је управо на београдском аеродрому „Никола Тесла” немачку канцеларку Ангелу Меркел која ће боравити у дводневној званичној посети Србији.

У делегацији која је дочекала канцеларку, једну од најмоћнијих политичара данашњице, је и амбасадор Немачке Томас Шиб и амбасадорка Србије у немачкој Снежана Јанковић.

Авион је слетео у 16.15 минута, а председник Вучић дочекао је канцеларку са букетом цвећа.

Ово је други пут да Александар Вучић у Београду дочекује Меркелову, претходни пут било је то 2015. године у улози председника Владе.

Вучић се од 2014 године састао 16 пута са немачком канцеларком. Почетком јуна 2014. године разговарали су у Берлину, три месеца касније у оквиру Берлинског процеса такође у Берлину, а потом је уследио долазак Меркелове у Београд. Исте 2015. године, 26. августа двоје државника разровало је у Бечу у оквиру Берлинског процеса, а само две недеље касније уследио је сусрет у Берлину. У седмом месецу 2016. састали су се у Паризу, у оквиру Берлинског процеса а у марту наредне године у Берлину, као и у фебруару и априлу 2018. године, јавља Танјуг.

Фото: AP Photo/Michele Tantussi

Те године састали су се пет пута, поред та два пута у Берлину, председник Србије са немачком канцеларком разговарао је још у Софији, Хелсинкију и Паризу.

Наредне 2019. године састали су се три пута у Давосу, Берлину и Њујорку, а 2020. одржали су видео конференцију.

Авион којим је дошла канцеларка допратили су мигови 29 Војске Србије, који су бригу о безбедности Меркелове преузели по уласку наш ваздушни простор.

У част Меркелове, коју зову и Краљица Европе, у знак добродошлице на зграду Генекса на Новом Београду постављене су огромне заставе Немачке и Србије, а широм града и бројни билборди на којима пише добродошли канцеларко.

Извор: Твитер

Одлазећа немачка канцеларка посетом Београду почиње мини балканску турнеју током које ће 14. септембра боравити у Албанији, где ће бити организован заједнички ручак са премијерима држава региона.

Према оцени домаћих аналитичара тиме је Берлин јасно ставио до знања да Србија има кључну позицију у региону и да сви процеси на Западном Балкану у највећој мери зависе од Београда.

Посету оцењују и као намеру Меркелове да на крају мандата и политичке каријере наследнику остави „у заоставштину” управо Западни Балкан.

Оцењује се да ће Меркелова рећи да Немачка не мења политику када је реч о овом региону и да Берлински процес остаје на снази као механизам који би требало да нас приближи ЕУ.

Срдачна добродошлица на немачком језику

Председник Србије Александар Вучић, који је немачку канцеларку Ангелу Меркел дочекао на београдском аеродрому, пожелео је гошћи срдачну добродошлицу на немачком језику.

„Срдачно, добродошли”, рекао је Вучић Меркеловој, уручивши јој букет цвећа, преноси Танјуг.

Извор: Пинк

Претходно је председник, уочи самог доласка Меркелове у Београд, најавио да ће немачку канцеларку и једну од најмоћнијих жена света, поздравити на немачком језику, пошто јој је обећао да ће научити тај језик.

Такође, и приликом уласка канцеларке у службени аутомобил, Вучић који ће се са Меркеловом састати у 18 часова, јој се обратио на немачком: „До скорог виђења”.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 13. 9. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

1 reply

  1. Исти букет цвећа, колико наредних дана, освануће на хумци Микија Ракића. Биће ( букет ) сведок тихог разговора једног бориса и једног александра…

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading