Рио Сава: Лицемерно залагање за чист ваздух уз противљење пројекту који омогућава „зелену транзицију“

Генерална директорка компаније Рио Сава експлорејшен истакла да је пројекат Рио Тинта Јадар највећи рударско-процесни пројекат који треба да буде реализован у Србији

Фото: А. Васиљевић

Ми најављени еколошки протест у Београду посматрамо као забринутост људи за животну средину, али је мало лицемерно залагање за чист ваздух уз противљење пројекту који треба да омогући зелену транзицију, изјавила је данас за Танјуг Весна Продановић, генерална директорка компаније Рио Сава експлорејшен, која је део Рио Тинта.

„Рио Тинто је у Србији присутан 20 година, а последњих 17 година радимо на развијању пројекта Јадар. Сада смо у фази када приводимо крају израду пројектне документације и спремамо се за добијање свих неопходних дозвола и у фази када људи разумеју да смо на корак да почнемо изградњи и самим тим је појачана пажња и интересовање јавности за наш пројекат, а говорим о протестима који су организовани за сутра у Београду”, рекла је Продановићева.

Нагласила је да се у Рио Сави полази од претпоставке да је реч о еколошком протесту и да сви који учествују у њему изражавају своју бригу за заштиту животне средине.

„На тај начин се односимо према протестима, а као одговорни људи у компанији имамо своје ставове о свим друштвеним појавама, па самим тим и о томе да ли су ово заиста само еколошки протести”, додала је Продановићева.

Истакла је да је пројекат Рио Тинта Јадар највећи рударско-процесни пројекат који треба да буде реализован у Србији.

Томислав Момировић: Пројекат Рио Тинта доноси много веће плате

„Увек смо отворено говорили да оваква инвестиција може да има негативан утицај на животну средину. Битно је да знамо и што бих волела да сви учесници пројекта прихвате, дајте да се информишу потпуно из поузданих извора, да имају поуздане информације и на бази тога да доносе суд о томе да ли је пројекат позитиван или не”, рекла је директорка Рио Саве.

Додала је да се компанија слаже са иницијативама које су усмерене на заштиту животне средине, али је скренула пажњу на нелогичности мотива протеста.

„Када говоримо о чистом ваздуху, чистој води, то су циљеви и нас који радимо у компанији Рио Сава. Искрено речено, мало је лицемерно рећи да се залажемо за чист ваздух, а да не желимо да подржимо пројекат који ће дати основне сировине које би омогућиле зелену транзицију, дакле литијума који служи за складиштење електричне енергије и бората који су неопходни за изградњу соларних и ветроелектрана. Пројекат Јадар има шансу да утиче позитивно и да помогне томе да имамо и чистији ваздух и чистију животну средину”, проценила је Продановићева.

Нагласила је да Рио Тинто 20 година присутан у Лозници и да има одличну сарадњу са локалним становништвом.

„Приметно је да је у последњих годину дана формирано неколико невладиних организација и организација мештана који су забринути за пројекат. Наш став је да отворено сарађујемо са свима. Имали смо преко 20 дана ‘отворених врата’ током који смо разговарали са више од 500 мештана. Имамо и онлајн састанке на којима је учествовало око 300 људи, организујемо често састанке са месним заједницама, радимо са локалном заједницом да видимо који су то пројекти који могу да побољшају квалитет њиховог живота”, рекла је директорка Рио Саве.

ЦИНС: Како је Рио Тинто куповао Лозницу – од госта на слави до непријатеља

Навела је да је компаније санирала више од 20 километара путева које је користила и да је помогла у време пандемије локалну болницу.

„Желимо да сарађујемо са тим људима. Рударски пројекти се реализују дугорочно и ми планирамо да живимо са тим људима. Дакле, интерес нам је да са њима успоставимо добру сарадњу. Сарадња је била добра прошле године када је почело око земљишта, дошло је до одређених поремећаја и сада постоје људи који се противе и не желе са нама да сарађују”, приметила је Продановићева.

Додала је да у компанији то уважавају, али да позивају и њих да сарађују са Рио Савом како би им компанија доставила све неопходне податке, како би локални мештани проценили да ли желе пројекат Јадар или не.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 10. 9. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар