Берлин: Почела градња објекта у којем ће бити црква, џамија и синагога

Вјерска грађевина, у којој би се осим цркве, џамије и синагоге требала налазити и “заједничка дворана за сусрете”, требало би бити довршена до 2025.

Фото: ЕПА

У Берлину је свечано положен камен темељац за екуменски објект под називом House of One који ће под истим кровом смјестити цркву, џамију и синагогу, пише Ал џазира.

“House of One у себи садржи захтјевни теолошки задатак: без резерви примити другачије духовне перспективе. То је мјесто отворености и толеранције”, рекао је предсједник Бундестага Волфганг Шојбле приликом полагања камена темељца у историјском центру Берлина.

Пројекат  House of One настао је на иницијативу припадника три вјере.

Један од иницијатора, протестантски свештеник Грегор Хохберг истиче важност симболике градње ове јединствене установе управо на овом историјски значајном мјесту у центру Берлина гдје је стајала црква Св. Петра, саграђена у 13. вијеку и која је након тешких оштећења током борби за Берлин у Другом свјетском рату срушена током постојања ДДР-а, наводи Хина.

Трошкови 47,3 милиона евра

“На најстаријој локацији Берлина, тамо гдје је стајала његова прва црква, желимо заједнички погледати ка будућности. На темељу старе цркве градимо једну потпуно нову зграду – House of One’. То ће бити кућа молитве и учења у којој живе три вјере: синагога, црква и џамија, све под истим кровом”, рекао је Хохберг.

Берлински градоначелник Михаел Милер је овај пројекат назвао “симболом толеранције и успјешног дијалога међу религијама”.

Вјерска грађевина, у којој би се осим цркве, џамије и синагоге требала налазити и “заједничка дворана за сусрете”, требало би бити довршена до 2025. а предвиђени трошкови градње износе 47,3 милиона евра.

Из јавних средстава и из приватних донација из преко 60 земаља до сада је сакупљено 40 милиона евра, преноси ЦдМ.

 Опрема: Стање ствари

(ИН4С, 27. 5. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Ovo je logican globalisticki poduhvat jer se radi o tri Abrahamske religije. Jevreji veruju u svoga Boga Jahveta. Judeo hriscani u Boga Jahveta svedrzitelje i svestvoritelja i njegovog sina spasitelja Isusa Hrista. Muslimana veruju u Alaha ali i prihvataju Isusa Hrista kao Bozijeg proroka koji ce se vratiti na sudnji dan i pobediti antihrista! Neko svesno podstice mrznju medju vernicima gurajuci ih u medjusobne ratove, da bi se dokazalo cije Bog pravi, ali vernici to ne mogu da shvate. Erdogan poziva muslimane da krenu na Jerusalim jer to je Alahov put. Problem je sto se ni jedno bozanstvo nije obavezalo da u praksi stiti svoje vernike, a mi cemo zbog tih istih Bogova da se ubijamo. A gde je tu ljubav i to ona bozija?

    1
    2

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading