Руски фонд за директна улагања: Спутњик В најбезбеднији међу вакцинама примењеним у Србији

Ефикасност вакцине Спутњик В је 97,6 одсто на основу анализе података о стопи заразе у Русији особа вакцинисаних са две дозе Спутњика В од 5. децембра 2020. до 31. марта 2021.

Фото: Sputnik / Владимир Трефилов

Руски фонд за директна улагања (РДИФ) објавио је данас да су најновији званични подаци о вакцинацији у Србији потврдили да је руска вакцина Спутњик В против корона вируса најбезбеднија међу вакцинама које се у Србији примењују, пренела је руска амбасада у Београду.

Подаци потврђују да Спутњик В има највиши профил безбедности – нема забележених озбиљних нуспојава везаних за вакцинацију, нема пријављених смртних случајева везаних за вакцинацију, и нема примећених случајева тромбозе после вакцинације. Како се наводи, Спутњик В је помогао Србији да постане европски лидер у вакцинацијама против ковида. Србија је до сада, додаје се, потпуно вакцинисала са разним вакцинама укљученим у њен програм више од четвртине становника, односно 28 одсто, што је двоструко више него просек у Европи (14 одсто).

Наводи се да је ефикасна вакцинација утицала на смањење стопе смртности у Србији, да је број дневних смртних случајева од корона вируса пао готово четири пута у односу на врхунац почетком априла.

Кирил Дмитријев, генерални директор руског фонда РДИФ рекао је да је Србија донела одлуку о укључивању разних вакцина у свој портфолио без политичке пристрасности.

„Висок профил безбедности Спутњика В још једном је потврђен док је укључење тог цепива у програм вакцинације у Србији омогућило земљи да постане европски лидер у вакцинацијама против ковида. Ценимо партнерство са Србијом и спремни смо да снабдемо друге земље са Спутњиком В да помогнемо људима да се поново осећају безбедним”, рекао је Димитријев, преноси Танјуг.

Ненад Поповић, министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој и копредседавајући међувладиног комитета за сарадњу Србије и Русије рекао је да је Србија независно бирала вакцине и да је доносила одлуке без политичке пристрасности, сматрајући да ће набавком што је више вакцина могуће најбоље заштитити становништво, преноси се у саопштењу руског фонда.

Поповић се захвалио руским партнерима на њиховој подршци у испоруци вакцина као и пружању могућности да у Србији као првој земљи у јужној Европи ускоро почне производња руске вакцине Спутњик В.

Покретање производње руске вакцине у Србији резултат је договора двојице председника Александра Вучића и Владимира Путина и то је потврда најближе сарадње и највишег нивоа узајамног поверења између Србије и Русије, рекао је Поповић.

У саопштењу се указује на низ кључних предности вакцине Спутњик В.

Њена ефикасност је 97,6 одсто на основу анализе података о стопи заразе у Русији особа вакцинисаних са две дозе Спутњика В од 5. децембра 2020. до 31. марта 2021.

Затим се указује да Спутњик В користи добро проучену и доказану платформу хуманих аденовирусних вектора, да користи два различита вектора за своје две дозе чиме се обезбеђује дужи имунитет него код вакцина које користе исти механизам за обе дозе. Указује се да су безбедност, ефикасност и недостатак дугорочних негативних ефеката аденовирусних вакцина доказани у више од 250 клиничких студија током две деценије.

Спутњик В не изазива јаче алергије, може се чувати на температури фрижидера од два до осам степени Целзијуса, а цена му је мања од 10 долара по дози што значи да земље широм света могу да је приуште.

У саопштењу се не наводе по имену друге вакцине које се користе у Србији поред Спутњика В – кинески Синофарм, препарат Фајзер/Бионтек и Астра зенека.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 28. 5. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading