Политика: Судије у Стразбуру потврдиле Сноуденове оптужбе да је Енглеска гора у прислушкивању од Америке

Европски суд за људска права пресудио да су методе Управе британске владе за комуникације за масовно пресретање комуникација на интернету биле незаконите и да су кршиле право на приватност

Фото: flickr.com/thierry ehrmann

Осам година пошто је бивши агент америчке Националне обавештајне агенције (НСА) Едвард Сноуден шокирао јавност изјавом да је Велика Британија у прислушкивању гора од САД, из Стразбура је стигла и формална потврда навода овог узбуњивача. Велико веће Европског суда за људска права пресудило је да су методе Управе британске владе за комуникације (GCHQ) за масовно пресретање комуникација на интернету кршиле право на приватност и да је режим таквог прикупљања података био незаконит.

Пресуда Европског суда је ставила тачку на вишегодишњи судски процес којим је неколико британских организација за људска права тужило владину тајну службу за масовно пресретање, обраду и чување података милиона прислушкиваних људи.

Судије, у образложењу одлуке, наводе да је режим коришћен за пресретање комуникације преко интернета масовно кршио право на слободу изражавања и да садржи недовољну заштиту поверљивог новинарског материјала. Суд у Стразбуру у пресуди ипак закључује и да оваквим поступањем није прекршена Европска конвенцију о људским правима. Велико судијско веће је такође заузело став да начин на који је Управа британске владе за комуникације  размењивала осетљиве обавештајне информације прикупљене из дигиталних извора са страним владама није био незаконит.

Иако је један од подносиоца тужбе, организација „Либерти”, пресуду назвала историјском прекретницом, јер утире пут за покретање судских процеса пред британским судовима, међу 17 судија је било неслагања око обима кршења права на приватност. Пет судија сматра да је служба британске владе, која има тајни приступ оптичким кабловима који преносе глобални интернет саобраћај и телефонске разговоре, кршила међународно право.

У издвојеном мишљењу португалски судија Пауло Пинто де Албукерк критиковао је своје колеге да су доношењем недовољно јасне пресуде отвориле врата за увођење „електронског Великог брата” у Европи.

„Ако је ово нова норма коју моје учене колеге у већини желе за Европу, ја им се не могу придружити”, поручио је Пауло Пинто де Албукерк за лондонски „Индипендент”.

Албукерк каже да пресуда којом се констатује да британска служба није кршила Европску конвенцију о људским правима, мења постојећу  равнотежу у Европи између права на поштовање приватног живота и интереса јавне безбедности. Португалски судија открива да је неселективно масовно пресретање електронске поште порука и телефонских разговора преко интернета до сада користило седам држава.

Седиште Управе британске владе за комуникације (GCHQ) у Челтнаму (Фото: Википедија)

Он сматра да је реч о неефикасном расипању ресурса опасним за заштиту људских права. Четворо судија је закључило да британски закони нису ефикасна заштита  од злоупотребе надзорних овлашћења за масовну присмотру грађана. Занимљиво је да су тројица делилаца правде из Стразбура у својим правним мишљењима цитирали „1984” Џорџа Орвела: „Наравно, није било начина да се зна да ли вас у одређеном тренутку прате…”

По првој реакцији Даунинг стрит 10 је изгледа задовољан како је овај спор окончан. Портпарол Џонсонове владе је поручио да Велика Британија има један од најснажнијих и најтранспарентнијих режима надзора за заштиту личних података и приватности у свету чиме се успоставља ново међународно мерило.

Британска влада практично у суштини може да буде задовољна пресудом, јер је стари закон из 2000. године о истражним овлашћењима, због којих је и покренут процес пред судом у Стразбуру, у међувремену замењен 2016. године новим, који је од заштитника људских права назван „повељом њушкала”.

Заступник „Либертија” Меган Гоулдинг сматра да  је одлука Европског суда корак напред ка укидању опасних и репресивних овлашћења за масовни надзор грађана које је Сноуден обелоданио још 2013. године. Бивши сарадник НСА је усталасао јавност откривши постојање програма  надзора и размене обавештајних података под називом „Темпора” који САД води заједно са Великом Британијом.

Илиа Сиатитса, правни директор организације „Међународна приватност” каже за „Гардијан”  да је одлука суда  важна победа за приватност и слободу за све у Великој Британији и шире, али, упозорава да то није крај борбе.

По оцени Џима Килока, извршног директора „Отворене групе за права” Европски суд у Стразбуру је, ипак, утврдио јасне критеријуме за будућу процену режима надзора и пресретања електронских комуникација међу грађанима.

„Верујем да ће будуће пресуде поставити јасне ‚црвене линије’ како би се спречиле  злоупотребе у електронском надзору. Сада је успостављено ново међународно мерило на који начин закон може заштитити приватност појединца и безбедност имајући у виду динамичну еволуцију потенцијалних претњи”.

Миленко Пешић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 28. 5. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар