Оливер Вархељи: Разматрамо да помогнемо Црној Гори у вези са дугом према кинеској банци

У Бриселу се разматра помоћ Црној Гори због дуга према кинеској “Ексим банци”, каже Вархељи

Оливер Вархељи (Фото: Европски парламент)

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи изјавио је да у Бриселу разматрају да помогну Црној Гори да се суочи са тешкоћама које су настале услед кредитног аранжмана с кинеском “Ексим банком” за ауто-пут, а који је велики финансијски терет за Црну Гору, преносе “Вијести”.

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи рекао је да у ЕУ разматрају да помогну Црној Гори да се суочи са тешкоћама које су настале услед кредитног аранжмана са кинеском “Ексим банком” за ауто-пут.

“Наравно, није на нама да разматрамо финансијску ситуацију у земљи. Влада нам је тражила помоћ и управо то и радимо. Али није на нама да плаћамо уместо других зајмове. И мислим да то није оно што Влада тражи од нас већ да размотримо могућност рефинансирања, односно друге финансијске модалитете. Не могу вам још рећи да ли то можемо да урадимо или не, ми то разматрамо. Разматрамо различите опције и у комуникацији смо са Владом”, казао је Вархељи.

 

Вархељи је рекао да ЕК рачуна на ову Владу да произведе резултате у смислу предузетих реформи, зато што је ова земља пропустила и изгубила један број година и није направила прогрес.

“Сада нам треба тај прогрес зато што желимо да убедимо наше земље чланице да треба да имамо међувладину конференцију са Црном Гором у јуну. Надамо се да ћемо имати позитивне новости у области владавине права пре јуна и међувладине конференције”, казао је Вархељи.

Вархељи је поновио да Црна Гора и Србија треба да имају добре односе. Није желио да коментарише одлуку Владе да не повуче одлуку о проглашењу амбасадора Србије Владимира Божовића персоном нон грата.

“На Западном Балкану смо видели превише тензија и превише лоших односа. Морамо имати добросуседске односе. Србија и Црна Гора су суседи”, навео је Вархељи.

 

Премијер Здравко Кривокапић је, одговарајући на питање у вези са Темељним уговором са Српском православном црквом, поновио да ће бити познат чим се усагласи.

“Питао сам бројне адвокате каква је пракса да неко неку радну верзију даје на увид јавности. Знам да се Црна Гора потпуно ослободила, али и у тој слободи морају да постоје одређена ограничења, која су потпуно јасна и процедурално дефинисана. До сада се никада није постављало питање, па ни уговор са кинеском страном, везано за аутопут није заокупљивао толику пажњу јавности, колико овај уговор који је најкласичнији уговор и не може да изађе изван оквира Устава и закона”, рекао је Кривокапић.

Поручио је да ће Влада, не само тужилачке законе, већ све што буду радили у будућем периоду, радити са европским партнерима.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 4. 5. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading