Михаел Рот: Промене граница на Западном Балкану не решавају проблеме

Уверен сам да се словеначка влада јасно дистанцирала од фантазија о промени граница, јер нико у Европи није за то заинтересован, каже немачки министар за Европу

Михаел Рот (Фото: ЕПА-ЕФЕ/JOHN THYS/POOL)

БОН – Немачки министар за Европу Михаел Рот изјавио је да промена граница не решава ниједан проблем на Западном Балкану, као и да та прича може да буде веома опасна и поново отвори „Пандорину кутију” пуну сукоба.

Рот је у интервјуу за Дојче веле на албанском језику, поводом такозваног „нон-пејпера” који је наводно словеначки премијер Јанез Јанша доставио председнику Европског савета Шарлу Мишелу, рекао да су садашњост и будућност Западног Балкана у помирењу, блиској регионалној сарадњи, удаљавању од национализма и реваншизма.

„Земље Западног Балкана јесу и остају земље мултиверских и мултиетничких друштава. То је предуслов за мир, просперитет и демократију. Уверен сам да се словеначка влада јасно дистанцирала од фантазија о промени граница, јер нико у Европи није за то заинтересован”, рекао је Рот, јавља Танјуг.

Он је рекао да би сећања на ратна дешавања 90-их година прошлог века требало да буду довољно упозорење за све и истакао да „фантазије” о промени граница припадају пропалој прошлости.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 4. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading