Др Марко Ерцеговац: Волео бих да се сви вакцинишемо и дођемо у Ургентни центар са превентивном маском

Апелујем да се људи вакцинишу а са друге стране молим на разумевање грађане да морају да сачекају ако нису најхитнији, истакао директор Ургентног центра у Београду 

Марко Ерцеговац у разговору са Иваном Божовић (Фото: Јутјуб)

Епидемијска ситуација је врло озбиљна, апелујем да се људи вакцинишу а са друге стране молим грађане на разумевање да сачекају са доласком у Ургентни ако нису најхитнији, рекао је за РТС Марко Ерцеговац, директор Ургентног центра. За три месеца обављено је око 47.000 прегледа, 4.000 пријема, више од 1.100 операција, истакао је Ерцеговац.

У Ургентном центру у Београду се сваки дан прегледа око 800 пацијената.

Гостујући у Дневнику РТС-а, доц. др Марко Ерцеговац је рекао да се што се тиче динамике пријема, ништа се није драстично променило последњих месеци – 800 прегледа дневно, око 60 пријема.

„Динамика је постала навика“, каже др Ерцерговац.

Указује да би било нереално да нема ковид пацијената међу онима који долазе у Ургентни центар – 30 до 40 пацијената са различитим другим симптомима долази не знајући да имају ковид, где се брзим тестом то верификује, уради се целокупна дијагностика и пацијенти се упућују у ковид болнице, или преко Инфективне клинике или директно.

„Направили смо тријажу да лекари ургентне медицине направе разграничење, некада се температура не мора јавити као главни симптом, али ту је кашаљ, осећај других системских болести, пратимо сваки симптом и све нас асоцира на ковид“, рекао је Ерцеговац.

Ко последњих недеља највише тражи помоћ

Највећи проблем је код људи који су имали ковид, поготово старија популација, подвлачи Ерцеговац и додаје да после долази до погоршања, јављају се кардиолошки проблеми, хируршки, пулмолошки, има огроман број тромбоза после ковид инфекције, буквално, како истиче, сва патологија.

Ерцеговац додаје да с друге стране сваки дан имају трауме, саобраћајне несреће, има озбиљан број пацијената са вишеструким преломима који леже у интензивни негама.

Говорећи о броју прегледа и пријема од почетка године, Ерцеговац каже да када поредимо прво тромесечје са 2019. годином, може да се истаћи да је ове године више, 47.000 прегледа за три месеца, преко 4.000 пријема, преко 1.100 операција, што је озбиљан број.

„Године када смо имали највећи број прегледа – обављено је 150.000 годишње, 20.000 више пацијената годишње имамо“, рекао је он.

Апел да се грађани вакцинишу

Епидемијску ситуацију је оценио као врло озбиљну. „Апелујем да се људи вакцинишу а са друге стране молим на разумевање грађане да морају да сачекају ако нису најхитнији“, истакао је Ерцеговац.

Говорећи о вакцинацији запослених у Ургентном центру, Ерцеговац каже да је око 60 одсто здравственог кадра и немедицинског вакцинисало. „Имамо људе који су преболели инфекцију, око 200 ће се вакцинисати у наредних седам дана“, каже он.

Више од годину дана се боримо са вирусом. Са клиничког аспекта можемо да научимо све нове симптоме, и да будемо паметнији, али велики је степен исцрпљености свих људи, ово превише дуго траје, каже Ерцеговац.

„Волео бих да се сви вакцинишемо и дођемо поново у Ургентни центар са превентивном маском“, закључио је др Ерцеговац.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 2. 4. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

 1. ………..Апелујем да се људи вакцинишу а са друге стране молим на разумевање грађане да морају да сачекају ако нису најхитнији“, истакао је Ерцеговац.
  ++++
  А јел то, на рачун управника логора Србија ?
  Шта имате ви, њега да молите за разумевање кад се човек до сада 15 пута јавно пријављивао, чак и овде код нас на СС https://stanjestvari.com/2021/03/30/vucic-vakcinisacu-se/ и 15 пута гурао у реду са грађанима и никако да стигне на ред.

  До јуче, првог априла !
  Коначно !
  .

  10
 2. А што се јадни уопште борите против „вируса“ када не умете да се изборите??? Пустите нас да се сами боримо БЕЗ ВАС. Ми порески обвезници смо ваши послодавци и дајемо вам по питању ковида свима ОТКАЗ!

Оставите коментар