Ројтерс: Србија пристала да се на њеном становништву врши испитивање кинеске вакцине (септембар 2020)

Србија и Пакистан прихватили учешће у трећој фази испитивања кинеског произвођача вакцина ЦНБГ, писао је Ројтерс 

Фото: Ројтерс/Tingshu Wang

(Ројтерс, 5. 9. 2020)

Кинески произвођачи вакцина ЦНБГ (China National Biotec Group, CNBG) и Синовак (Sinovac Biotech Ltd) објавили су да су нашли још по двије земље које су прихватиле да спроведу завршне фазе клиничких испитивања њихових кандидата за вакцине.

Србија и Пакистан прихватили су учешће у трећој фази испитивања ЦНБГ-ових кандидата за вакцину, док је Синовак прибавио сагласност Турске и Бангладеша. С опадањем броја нових случајева у Кини, и једној и другој компанији потребни су додатни подаци.

Србија ће тестирати двије вакцине развијене у ЦНБГ-овим испоставама у Вухану и Пекингу, док ће Пакистан тестирати кандидата за вакцину из Пекинга.

Очекује се да у трећу фазу испитивања ЦНБГ-ове вакцине буде укључено педесет хиљада људи у десетак земаља, изјавио је потпредсједник ЦНБГ-а Жанг Јунтао. Испитивања су већ почела у Уједињеним арапским емиратима, Бахреину, Перуу, Мароку, Аргентини и Јордану.

Жанг је рекао да је из иностранства исказан интерес за петсто милиона ЦНБГ-ових вакцина.

Очекује се да ће по доградњи производних капацитета ЦНБГ бити у стању да произведе триста милиона вакцина годишње, а ради на плану за подизање годишње производње на милијарду комада.

Жанг је додао да ће компанија ускоро почети испоручивати вакцине за особље у кинеским амбасадама и конзулатима.

Синовакова вакцина КоронаВак, која се тестира у Бразилу и Индонезији, добила је и сагласност Турске и Бангладеша за трећу фазу испитивања, изјавио је директор Синовака Јин Вејдонг.

Иако завршне фазе испитивања дјелотворности и безбједности вакцине још трају, Кина је већ одобрила вакцине Синовака и ЦНБГ-а за хитне случајеве код ризичних скупина, попут медицинских радника.

Хелен Јанг, један од директора Синовака, изјавила је да је по одобрењу за хитне случајеве вакцину КоронаВак већ примило неколико десетина хиљада људи.

С енглеског посрбило и приредило: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , , , , , , ,

1 reply

  1. Прихватили смо ми да се на нашем народу врши експеримент са свим вакцинама,не може нико да ме убеди да је Немачка неспособна да набави вакцине,а Србији то полази за руком.

    7
    1

Оставите коментар