Данас: Даница Поповић удаљена са предмета Међународна економија

Декан Економског факултета у Београду прочитао и јавну опомену професору Драгану Ђуричину

Да­ни­ца По­по­вић (Фото: Економски факултет/Цен­тар за из­да­вач­ку де­лат­ност ЕКОФ-а)

Наставно-научно веће Економског факултета у Београду одлучило је данас да професорка Даница Поповић у наредном семестру не држи предавања на предмету Међународна економија, потврдио је за Данас Бранислав Боричић, декан те високошколске установе.

Ова одлука је донета једногласно, на предлог матичне катедре и наставне комисије, а након што је Одбор за професионалну етику Универзитета у Београду одбацио жалбу Данице Поповић, пише Данас.

Она се, подсећа лист, жалила Одбору као другостепеном органу пошто јој је Факултет изрекао меру јавне опомене због утврђеног неакадемског понашања приликом превођења уџбеника из међународне економије, јер у новом издању није навела покојног професора Стојана Бабића, са којим је преводила раније издање.

Предложена јавна опомена за професорку Даницу Поповић

Боричић каже да ће Поповић наставити да предаје два преостала испита на основним студијама. Наредни корак који ће Факултет предузети је да се име Стојана Бабића убаци у импресум поменутог уџбеника, с обзиром да је он коредактор и копреводилац текста.

Након тога би Факултет требало да обештети породицу покојног Бабића, али висина хонорара тек треба да буде утврђена.

Боричић је на данашњој седници наставно-научног већа прочитао јавну опомену професору Драгану Ђуричину.

Њему је изречена ова мера због неакадемског понашања јер као један од чланова комисије за преглед и одбрану докторске дисертације министра финансија Синише Малог није осудио плагијат.

Жалбу против Ђуричина је Етичкој комисији Економског факултета поднела група професора Универзитета у Београду.

Пошто се нико није жалио на првостепену одлуку, она је постала правоснажна, а обавеза декана је била да ту одлуку јавно прочита на седници Већа.

Опрема: Стање ствари

(Данас/N1, 3. 2. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар