Декан Економског факултета јавно опоменуо професорку Даницу Поповић

Донета је пресуда у случају испитивања академске честитости др Данице Поповић, редовне професорке Економског факултета Универзитета у Београду

Да­ни­ца По­по­вић (Фото: Економски факултет/Цен­тар за из­да­вач­ку де­лат­ност ЕКОФ-а)

Донета је пресуда у случају испитивања академске честитости др Данице Поповић, редовне професорке Економског факултета Универзитета у Београду, открио је јуче за „Политику” проф. др Бранислав Боричић, декан те установе. Већ првог дана, од пола месеца колико му је дато да о овоме одлучи, Боричић је решио да јавно опомене проф. Поповић јер се, каже, неакадемски понашала приликом превођења уџбеника „Међународна економија” аутора Доминика Салватореа, објављеног 2018. године. За наш лист наглашава да је опомена дата у складу са 22. чланом Кодекса професионалне етике БУ, којим се дефинише плагирање.

Декан Боричић објашњава да изрицање јавне опомене за собом повлачи губитак могућности доласка на руководеће функције на факултету, или универзитету, а не губитак професорског звања, које доноси јавна осуда. За њу се залаже донедавни студент ЕКОФ-а Александар Јакшић, који је пред факултетском етичком комисијом и покренуо поступак за утврђивање неакадемског понашања проф. Поповић јер сматра да је из најновије верзије превода уџбеника избацила име покојног проф. др Стојана Бабића, а у делу задржала његове реченице. Посебно формирана међууниверзитетска стручна комисија је пре неколико месеци уз помоћ софтвера за откривање плагијата закључила да је проф. Поповић у новом издању књиге из 11 спорних поглавља у просеку „позајмила” 43 одсто текста из превода покојног проф. Бабића, што је 150 страна. То је потврдила и етичка комисија и предложила Наставно-научном већу ЕКОФ-а и декану да опомену своју професорку.

Професорка Даница Поповић је јуче за наш лист поновила да ће се због најновије одлуке обратити Универзитету у Београду, а дан раније за „Политику” је у СМС-у написала:

„Осудити некога за дело за које није ни тужен у праву се назива плус петитио и означава недозвољени чин – да ти се суди за једно, а осуди за нешто друго! То не доликује озбиљном факултету, и таква евентуална пресуда биће основ да се обратим универзитету за заштиту од самовоље и прогона, који се на мени очигледно спроводи.”

На ЕКОФ-у незванично сазнајемо да ће у нередном периоду, због јавне опомене, тамо бити размотрено питање останка проф. Данице Поповић на предмету Међународна економија, који предаје на другој години студија.

Александар Јакшић каже да га не занима коју ће казну добити Даница Поповић, већ му је битно да је Наставно-научно веће, које чине сви професори, апсолутном већином гласова потврдило да је она плагијатор.

– То сам ја тврдио и ту се за мене ова прича завршава. Да има мало морала, Поповићева би сама напустила Економски факултет јер се колектив јасно и недвосмислено оградио од ње, као плагијатора. Сигуран сам да ће она бити удаљена с предмета Међународна економија, да ће вратити хонорар породици покојног проф. Бабића и да нашим студентима доказани плагијатор неће држати било каква предавања, посебно не она о академској честитости – каже Јакшић.

Драгана Јокић-Стаменковић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 9. 10. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар