Милорад Додик: Враћам икону ако Украјина докаже да ју је тражила пре него што сам је поклонио Лаврову

Уколико Украјина докаже да је тражила икону пре датума када сам имао састанак са Лавровим, прихватићу да им је предамо, каже Додик

Милорад Додик (Фото: Срна)

Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је ситуација у правосуђу БиХ катастрофална и да би појединци били задовољни када би неки функционери из Републике Српске (РС) били осуђени на вишегодишње затворске казне.

„Пример за то је икона, у вези са којом се непрекидно води харанга, иако је не потражује Украјина. Постоји изјава из Агенције за координацију полицијских тела БиХ, која је надлежна за сарадњу са Интерполом, да Интерпол нема података о потраживању иконе”, рекао је Додик у интервјуу агенцији Срна, преноси Бета.

Према његовим речима, „некима то уопште није важно”, као што нису реаговали ни када је бивши министар безбедности БиХ Фахрудин Радончић рекао да је амбасадор БиХ у Пакистану издао више од три хиљаде лажних виза како би држављани те земље, међу којима је било и безбедносно опасних, могли ући у БиХ.

Он је рекао да из Украјине никада није добио одговор да ли траже икону, нити су достављени било какви подаци у вези са њом.

Милорад Додик: Украјина није тражила икону

„Уколико Украјина докаже да је тражила икону пре датума када сам имао састанак са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровим, прихватићу да им је предамо”, рекао је Додик.

Министар спољних послова Украјине Дмитро Кулеба раније је објавио да Украјина и даље захтева да јој се врати икона из Лугањска, коју је председавајући Додик средином децембра прошле године поклонио шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову који ју је потом вратио БиХ.

Говорећи о мигрантској кризи у БиХ, Додик је казао да је ЕУ полуприватној организацији за миграције доделила 75 милиона евра, а институцијама БиХ три милиона евра.

„Потпуно је нејасна ситуација, јер је очигледно да ће бити потребна истрага о злоупотреби средстава”, казао је Додик и додао да је број миграната смањен у БиХ и да их сада има од шест до осам хиљада.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 1. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Овде је Украјина ипак споредна ствар. То је један проблем. По мени је много већи проблем што је та икона поклоњена Лаврову, а она није српска. И још није прибављена легално, па чак и ако није украдена није легално изашла из Украјине. Велико је питање ко је уопште њен прави власник. Дакле, Додик је поклањао нешто о чему вероватно прави власник није могао да одлучује и то је скандалозно. Додику је то вероватно природно пошто се он према свему понаша као да је његова лична својина… Он више личи на Али Бабу, него да државника.

    2
    2

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading