Шпигл: Уговори за вакцине као државна тајна

Јавности до данас није познато ни ко ће сносити одговорност у случајевима да вакцине буду имале негативно дејство на здравље оних који их приме

Фото: Стивен Дан/Ројтерс

(Spiegel, 12. 1. 2021)

У парламенту Европске уније данас се одвијају призори као да се ради о државним тајнама. Посланици морају оставити своје телефоне изван сале. Могу ући једино сами – помоћницима приступ није дозвољен. Дато им је читавих 45 минута да проуче 60 страна уговора између ЕУ и произвођача вакцина КјурВак (CureVac), током којих могу водити само ручне забиљешке.

При том су кључне ставке уговора затамњене.

Европска комисија поручила је милијарду и по вакцина од шест фирми, уз могућност поручивања доданих 760 милиона. При том се не зна која земља би требало да добије колико вакцина. Јавности до данас није познато ни ко ће сносити одговорност у случајевима да вакцине буду имале негативно дејство на здравље оних који их приме.

Затамњена је чак и цијена вакцине, иако је она већ позната јавности пошто је једна државна секретарка из владе Белгије, очито случајно, на Твитеру објавила табелу са цијенама свих вакцина које је ЕУ поручила. КјурВакова вакцина требало би према тој табели да кошта 10 евра.

С њемачког посрбило, скратило и приредило: Стање ствари

Прочитајте јошCategories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

Оставите коментар