Александар Вучић: Наши људи премештали ноћас вакцине у Лепосавићу због најава из Приштине

На критику Мељизе Харадинај Стубле да је Србија вакцинацијом на Северу прекршила Бриселски споразум, Вучић рекао да то не би пало на памет „никоме паметном“

Председник Србије, Александар Вучић, одржао је новогодишњу конференцију на којој је сумирао резултате из претходне године, али и изнео више најава за предстојећу годину.

Вучић се данас посебно похвалио резултатима у борби против пандемије износећи тврдњу да Србија има мање преминулих од земаља у региону због тога што је сместила више људи у болницу на 1.000 становника него Румунија или Бугарска.

Као највећи успех истиче то што је Србија међу првима у Европи набавила вакцине против ковид-19.

„Нико са Западног Балкана нема вакцину сем Србије. Имаће прве тек у јануару“, подвукао је још истичући да „то нико неће да напише“.

У Србију ће, поновио је наводе надлежних, стићи и око 77.000 доза Фајзерове вакцине у више испорука од по 20.000 у јануару, конкретно 4, 11, 19. и 25. јануара, а очекује се и да ће у Србију стићи и вакцине других произвођача – најпре руска и кинеска, уз услов да добију одобрење Агенције за лекове и медицинска средства.

Било најава из Приштине да ће да упадају у Лепосавић

Коментарисао је и негативне реакције из Приштине у вези са вакцинацијом у српском здравственом систему на Северу Косова.

„Желим да кажем да ћемо да наставимо да бринемо о народу на КиМ. Ово што смо урадили са вакцинама показује да нас неће спречавати да бринемо о животима наших људи на КиМ. То што они контролишу административне прелазе, то не може да заустави живот“, рекао је он додајући да Србија никога не угрожава и да није послала топове и тенкове, већ лекове и вакцине и да ће без обзира на реакције из Приштине наставити да брине о свом народу на КиМ.

Ако буде потребно, Србија ће помоћи и Албанцима на Косову, изразио је он спремност.

На критику косовске министарке спољних послова, Мељизе Харадинај Стубле, да је Србија вакцинацијом на Северу прекршила Бриселски споразум, рекао је да то не би пало на памет „никоме паметном“.

„Ја вас молим, да не бих, стварно, одговарао на глупости, као Бога вас молим – прочитајте ту тачку Бриселског споразума. Је ли неко питао госпођу Харадинај која је то тачка Бриселског споразума? Ево питам вас све – покажите ми ту тачку Бриселског споразума. Има ли неко да може да ми покаже коју смо то тачку прекршили? Наравно да нисмо прекршили ниједну“, наводи он.

Тврди да су током ноћи постојале најаве из Приштине „да нам упадају у центар у Лепосавићу да нам узимају вакцине“ због чега је током ноћи промењена локација на којој се оне налазе.

Такве околности угрожавају и услове за дијалог.

Александар Вучић (Фото: Сајт Александра Вучића)

„Ми ћемо да чекамо нека боља времена када ће неки разумни људи да преговарају“, рекао је он, а од специјалног представника ЕУ за дијалог, Мирослава Лајчака, очекује да ће препознати тај тренутак који ће бити повољнији за преговоре.

„Србија је испунила све тачке Бриселског споразума, а они нису једну која чини 40% тог споразума – Заједницу српских општина“, подцртао је.

Упркос томе, поновио је да сваки његов радни дан оптерећују и притисци у вези са Косовом и Метохијом.

Председник Вучић је данас најавио и улагања у Косовску Митровицу, не прецизирајући која, а средства ће бити уложена и у болницу у Грачаници – уместо раније планираних до 3 милиона, у изградњу те болнице ће бити уложено 6 милиона најављује.

Пријатељи са свима

Када је спољна политика у питању, најавио је наставак процеса ЕУ интеграција али и чување пријатељстава са онима „који нам леђа нису окренули када је било најтеже“, конкретно наводећи Русију и Куну.

Пријатељство ће Србија градити и са онима са којима је то „тешко“ – САД.

„Наставићемо политику предвидиву, политику стабилности, политику одговорности и политику успеха победничку политику“.

Економија – Србија најбоља у Европи

„Србија у овој 2020. години је земља са највишом стопом раста у Европи. Поносан сам на то што сам председник земље која је у ономе што је најважније шампион Европе“, рекао је данас Вучић додајући да зна да је то људима чудно да чују јер су научили „да смо губитници“.

Када је бољи животни стандард у питању, циљ председника је да у наредној години јавни дуг да држимо испод 60% БДП-а „како деци не бисмо остављали дугове“, а да дефицит буде до 3%. Истовремено, очекује и раст кредитног рејтинга.

Исто тако, наводи да је циљ владе да плате пре краја ове године достигну просек између 560 и 570 евра, у Београду око 690 евра. Ту су и наде у повећање минималне зараде на нешто преко 32.000 динара, док су планови да пензије достигну 270 евра у просеку са тренутних око 250.

Подсетио је да је предвиђено и повећање плата за здравствене раднике за 5% од јануара, а за остале 3,5% одсто, а од априла и пуних 5% за све.

Најавио је и даља улагања у здравствени сектор, посебно када је у питању изградња специјализованих болница.

Вучић је данас најавио и више инфраструктурних пројеката, посебно када су друмски и железнички саобраћај у питању, а планови постоје и за унапређивање канализационих мрежа и изградњу фабрика за пречишћавање отпадних вода.

Влада и Председништво заједно ће наставити да привлаче стране инвестиције.

„Посебно сам задовољан што смо променили слику у Банату“, навео је у вези са инвестицијама додајући да се нада још већим инвестицијама у наредном периоду.

Влада ће радити и на доминацији спортских клубова у региону, тврди Вучић. Посебно када су рукомет и фудбал у  питању јер ова два колективна спорта нису остварила регионалну доминацију. У том смислу најављује и улагање у спорт.

Ради очувања стабилности и мира, Србија ће снажити и своју армију, а помоћ ће бити пружена и полицији како би се још снажније борила са организованим криминалом.

Корона, корона, корона

Три лоше ствари које су се десиле Србији у претходној години су корона, корона и корона. То што је пандемија однела много живота, то што је угрозила економски раст али и то што је уништила животе.

„Уништили смо нормалан живот, како нашим старима, тако и младима. Старима зато што смо их везали за кућу, а младима, зато што нису имали нормално детињство“, рекао је он.

Опрема: Стање ствари

(КоССев, 28. 12. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading