Сузане Шиц: Србија препознаје да се независност Косова не може поништити

Знамо да то није лако, али верујем да и Србија препознаје да се независност Косова више не може поништити, рекла званичница немачког министарства спољних послова

Сузане Шиц (Извор: Дојче веле)

Званичница немачког министарства спољних послова задужена за односе са земљама Западног Балкана Сузане Шиц изјавила је да би интерес Србије требало да буде напредак у разговорима са Приштином у оквиру „сопствених преговора о приступању ЕУ“.

„Знамо да то није лако, али верујем да и Србија препознаје да се независност Косова више не може поништити. Такође, не би требало да заборавимо да ће у САД од 20. јануара постојати друга администрација што ће сигурно дати преговорима нови замах“, рекла је Сузане Шиц за Дојче веле.

Она је навела и да размена територија о којој се једно време причало „није на дневном реду“.

Шиц је оценила да дијалог Београда и Приштине компликује политичка ситуација на Косову које очекују ванредни избори.

„Ипак, од лета је било неколико састанака на политичком нивоу, а пре свега на нивоу стручњака, у које су, како чујемо, обе стране биле конструктивно укључене“, додала је.

Према њеним речима, кључно је да дијалог треба да доведе до свеобухватног споразума који је „политички спроводив у обе државе“ што „омогућава Србији и Косову перспективу придруживања ЕУ и доприноси регионалној стабилности“.

На питање о очекивањима од нове Владе у Црној Гори и премијера Здравка Кривокапића, Шиц је казала да „треба поздравити што је нови премијер показао приврженост интеграцији у ЕУ и чланству у НАТО, а није довео у питање ни признање Косова“.

„Сада очекујемо да Црна Гора, која је до сада била водећа у преговорима са ЕУ, настави процес реформи. Овде је важно мерити нову владу у односу на конкретне резултате“, додала је.

Долазак нове администрације у Белу кућу, по оцени немачке званичнице, могао би да буде нови замајац за преговоре Београда и Приштине.

На питање како види Босну и Херцеговину четврт века од Дејтонског споразума, Шиц каже да земља јесте заостала у процесу приближавања ЕУ, али да се виде и напреци. „Двадесет и пет година након Дејтона у суштини доносимо позитиван закључак, јер смо такође постигли 25 година стабилности“, казала је.

Шиц је годину на измаку и председавање Немачке Европском унијом оценила као „полупуну чашу“ кад је у питању интеграција Западног Балкана.

„У години која се ближи крају било је важно да Западни Балкан имамо у врху агенде ЕУ и да наше политике покажу да је интеграција Западног Балкана у ЕУ стратешки циљ. И у следећој години ћемо активно наставити да водимо такву политику“, каже Шиц, која је до прошле године била немачка амбасадорка у Албанији.

Шиц је најавила наставак Берлинског процеса и регионалног дијалога са младима.

На питање како задржати младе који се селе из земаља региона, Шиц подсећа да се мањак владавине закона и корупција често наводе као разлог за одлазак те да ће и даље позивати владе да се боре против тога.

„Постоје и други елементи, на пример питања о образовном систему и борби против незапослености. Важно је створити услове у самим земљама да тамошњим људима дамо перспективу, за њих и њихове породице“, додала је немачка званичница за Дојче веле.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 28. 12. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Šic, gospođo Šic!

Оставите коментар