Вечерњи лист: Иринејева смрт отвара папи врата ка Србији

Политика двојца Иринеј–Амфилохије и радикалног крила СПЦ-а је била антикатоличка, антипапинска и антихрватска па и антимуслиманска

Папа Франциско и патријарх Иринеј (Фото: Нова.рс)

Хрватски медији пишу да ће „патријарх Иринеј ће Хрватима остати највише у памћењу због блокирања процеса канонизације кардинала Алојзија Степинца“, али и да Иринејева смрт отвара врата папи Фрањи ка Србији.

„Сада су папи отворена врата у Србију”, био један од неформалних коментара на вест о смрти патријарха Српске православне цркве Иринеја, који се могао чути у католичким круговима у Загребу, а који се није толико односио на саму особу Иринеја, колико на политику врха Српске православне цркве, коју су креирали и персонализовали управо он и митрополит црногорски Амфилохије, који је прошлог месеца преминуо од коронавируса, а на његовој се сахрани заразио и патријарх Иринеј“, пише Вечерњи лист.

Политика двојца Иринеј – Амфилохије и радикалног крила СПЦ-а свих је десет година његовог вођења Српске православне цркве била антикатоличка, антипапинска и антихрватска па и антимуслиманска, наводи се даље у тексту.

Вечерњи лист истиче да ће патријарх Иринеј Хрватима остати „највише у памћењу због блокирања процеса канонизације кардинала Алојзија Степинца”.

Према писању хрватских медија, патријарх је наводно написао два писма папи Фрањи о кардиналу Степинцу као „усташком викару“, те је папа одлучио да пролонгира окончање канонизације.

„Фрања је формирао мешовито католичко-православну комисију, у којој СПЦ и српски историчари нису успели да докажу тезе о Степинцу као злочинцу. Ни упркос томе, канонизација Степинца није окончана”, наводи се у тексту. „Верује се да је папа Фрања бројним уступцима православној страни желео да успостави добре односе с Москвом, али и са самим Београдом.“

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Нова.рс, 22. 11. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

3 replies

  1. Sta je babi milo to joj se i snilo. Trucanje.

    10
  2. „ Сада су папи отворена врата у Србију”, био један од неформалних коментара на вест о смрти патријарха Српске православне цркве Иринеја, који се могао чути у католичким круговима у Загребу,…………“
    ++++
    А у логору Србија, званичан коментар.

    https://vaseljenska.net/2020/11/23/nikola-selakovic-uveren-sam-da-ce-se-drzava-i-spc-sloziti-da-papa-poseti-srbiju/

    Из ј…. куће у Немањиној број 11.

    10
  3. Франциско нек иде у Јасеновац, Пребиловце, Госпићку цркву… редом у сва стратишта у којим су по ватиканском благослову беспомоћне Србе – ненаоружане сељане, жене и децу – клали његови фратри.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading