АП: Хиљаде на сахрани патријарха Иринеја, многи игнорисали мере против корона вируса

На сахрани у Храму Светог Саве у Београду, већина свештеника и многи верници нису носили маске нити су поштовали правило држања дистанце унутар цркве, наводи АП

Човек целива ковчег патријарха Иринеја, 22. 11. 2020. (Фото: Дарко Војиновић/АП Фото)

Америчка агенција Асошиејтед прес јавила је да су хиљаде људи присуствовале сахрани патријарха Српске православне цркве (СПЦ) Иринеја и да су многи игнорисали превентивне мере против пандемије корона вируса.

„На сахрани у Храму Светог Саве у Београду, већина свештеника и многи верници нису носили маске нити су поштовали правило држања дистанце унутар цркве, љубили су стакло изнад тела патријарха Иринеја, а чак су користили исту кашику током причешћа“, пише АП.

Агенција наводи да је Иринеј умро у петак од последица заразе корона вирусом, три недеље након што је у Црној Гори предводио опело и литургију на сахрани митрополита Амфилохија, чије су тело у отвореном ковчегу верници љубили, иако је и он умро од компликација изазваних заразом корона вирусом.

Окупљени испред Храма светог Саве током заупокојене литургије (Фото: Дарко Војиновић/АП фото)

СПЦ је позвала вернике да држе дистанцу и да носе маску, али су без маски данас били чак и свештеници у Храму Светог Саве, наводи АП и додаје да су српски епидемиолози рекли да не могу да забране окупљање људи на сахрани патријарха.

АП подсећа да власти Србије упозоравају да је здравствени систем преоптерећен и да понестаје слободних кревета у болницама, након што су претходних дана забележени рекордни бројеви новозаражених.

За патријарха Иринеја АП наводи да је имао значајан политички утицај у Србији и да је био познат по критиковању политика Запада на Балкану и блиским везама са Руском православном црквом.

Опрема: Стање ствари

(Бета, 22. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар