Авдулах Хоти: ЗСО неће имати извршна овлашћења, ако нема споразума враћамо таксе

Ако споразум буде постигнут он не сме довести у питање унитарни карактер (Косова), нема ЗСО са извршним овлашћењима, рекао премијер тзв. Косова

Авдулах Хоти (Фото: Велдран Џемај/ЕПА-ЕФЕ)

Премијер Косова Авдулах Хоти изјавио је да Заједница општина са српском већином (ЗСО) неће имати извршна овлашћења.

Хоти је на конференцији за новинаре рекао да је Устав Косова прекршен када је 2013. године у Скупштини Косова ратификован споразум са Србијом у којем је и део о ЗСО.

„Ово се питање више не отвара, али је створена обавеза. Ако споразум буде постигнут он не сме довести у питање унитарни карактер (Косова), нема ЗСО са извршним овлашћењима“, казао је он.

Казао је да не подлеже никаквим притисцима сем одлукама Скупштине и Уставу Косова.

 „Ми смо у процесу дијалога са јасним принципима. Ја сам оценио да је таква одлука у овом тренутку неприкладна. Не очекујем да Асоцијација блокира процес дијалога, јер постоји сагласност да је питање ЗСО окончано. Ако се блокира то неће бити због нас, јер верујем да смо показали значајно ангажовање у овом процесу“.

Премијер Косова Авдулах Хоти  изјавио је данас да је до смене челних људи у Полицији Косова (ПК) и Пореској администрацији (ПАК) дошло због непоштовања закона.

Он је на конференцији за медије рекао је да је основ за доношење одлуке о смени генералног директора ПК донет на основу процене министра унутрашњих послова да је директор Рашид Чаљај радио у супротности са законодавством на снази.

„Бивши генерални директор ПК је у супротности са законом извршио измене организационе шеме ПК, иако то није прошло кроз законске процедуре и никада није објављена, држећи је тако тајним од министра и грађана“, казао је он на конференцији за медије.

Када је у питању генерални директор Пореске администрације Косова Иљир Муртези, Хоти је рекао да је и он усвојио правилник о унутрашњој организацији ПАК у супротности са законом.

„Објавио је конкурс за нова радна места и истовремено није систематизовао своје бивше заменике, сматрајући их (технолошким) вишком. Чинио је честе промене људства. Сва та гажења закона су констатована у  извештају косовског омбудсмана. Због тога је требало да донесемо ту одлуку“, казао је косовски премијер.

До смене директора Царине је дошло пошто је у току конкурс за избор директора и досадашњи в.д. Директора је конкурисао за то мести, тако да је процењено да за в.д. директора поставимо неког ко није део конкурса, казао је Хоти.

Одлуке премијера о смени директора Полиције, Царине и Пореске администрације Косова су међу опозиционим партијама на Косову оцењене као покушај стављања под контролу ове три институције од стране актуелне владајуће коалиције.

(Бета/Данас, 21. 10. 2020)

Приштина прети Београду враћањем такси ако не дође до узајамног признања

Премијер привремених институција у Приштини Авдулах Хоти уверен је да ће дијалог са Београдом бити завршен за неколико месеци.

Хоти је поновио данас свој став да неће бити коначног споразума између Србије и тзв. Косова без узајамног признања, истичући да ће, ако се то не догоди, Приштина вратити мере реципроцитета.

„Укинули смо реципрочну таксу да би почео дијалог, али не онај дијалог из 2011. већ да би ушли у дијалог за узајамно признање и међународни споразум. Нема техничког дијалога и нема парцијалног споразума који ћемо потписати и донети овде у Скупштину, као што су били они о фусноти и таблицама. Ово је дијалог о финалном споразуму са узајамним признањем, тако да или ћемо донети такав споразум или ћемо констатовати да не можемо да постигнемо споразум и онда ћемо се вратити на реципрочне мере“, рекао је Хоти посланицима у Приштини.

(Спутњик, 21. 10. 2020)

Наслов и опрема: Стање ствари



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading