Александар Вучић: У наставку дијалога тражићемо испуњење договора из 2013, а то је ЗСО

Од 7. септембра, када верујем да је наставак дијалога, тражићу испуњење уговора из 2013. о формирању ЗСО, које је потписано под окриљем ЕУ, рекао Вучић

Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Помоћ привреди од 5,8 милијарди евра

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће укупан пакет помоћи привреди са данашњом исплатом 60 одсто минималне зараде, бити 5,8 милијарди евра или 12 одсто БДП-а.

Истиче да је то један од највећих пакета помоћи који је једна земља могла да припреми.

Каже да банке већ од девет сати пребацују око 18.000 динара по запосленом, за 235.372 привредна субјекта у којима ради 1.016.535 запослених, као да је за ту сврху из буџета опредељено 18,4 милијарди динара.

Вучић је додао да ће још једна транша бити уплаћена у септембру.

„Додатна вредност овог пакета што се односи и на 13.550 нових предузећа основаних од марта. Немамо мањи број запослених и према евиденцији НСЗ и према оним што видимо кроз исплате које дајемо, већ имамо нешто већи број запослених”, рекао је он, преноси Танјуг.

Србија ће у првој половини године бити по привредном расту прва или друга у Европи, казао је председник.

Напоменуо је да смо у првом кварталу били први у Европи по привредном расту, а у другом кварталу само је Литванија испред нас, а чекају се још резултати за Ирску и Мађарску.

„У другом кварталу је еврозона имала минус 14,4 одсто привредни раст, Србија минус 6,5 одсто, Немачка 11,7 одсто и Шпанија 22,1 одсто”.

Вучић истиче да ћемо несумњиво бити бољи од сваке земље у региону и први или други у Европи у првој половини 2020.

Повољнија епидемиолошка ситуација

Председник Србије Александар Вучић саопштио је данас да у понедељак почиње изградња ковид болнице у Крушевцу.

Вучић је рекао да ће она, ако успешно уз помоћ пријатеља из иностранства будемо решили питање вакцине, као и ковид болнице која се гради у Београду, остати мултифункционална и моћи ће да прима болеснике са другим болестима.

Изградња ковид болница је, према његовим речима, важна припрема наших капацитета за јесен, када се очекује сезона грипа и укрштање са корона вирусом.

„За нас је важно да у овом тренутку бринемо о нашим лекарима и медицинским сестрама. Морамо да пронађемо начин да један део њих због презасићености и умора, одморимо. Морамо им омогућити одмор у овим тренуцима да би били припремљени за јесен” објаснио је Вучић.

Такође је истакао да се мора водити рачуна и о другим пацијентима, како онколошким, кардиоваскуларним, тако и дијабетичарима и другим хронично оболелим.

Рекао је да су примани сви ургентни случајеви, онколошке и хронични болесни.

Посебно је поменуо Онколошки институт, рекавши да по први пут немамо листу чекања на лечење карцинома дојке.

Председник је најавио да за десетак дана креће обнова четири болнице у Србији – у Врању, Пироту, Кикинди и Ћуприји.

Он је рекао да ће за мање од годину дана бити завршен КЦС у Београду, да се убрзано настављају радови на Инфективној клиници КЦС, али и да се раде болнице у Аранђеловцу, Смедеревској Паланци, Прокупљу, Лозници.

Како је најавио, ускоро креће и реконструкција КЦ Војводине у Новом Саду, али и КБЦ Бежанијска коса где ће бити изграђена два додатна онколошка блока, са два нова линеарна акцелератора за зрачну терапију.

Лекари, истиче, заслужују „велико хвала” за борбу који су показали током епидемије вируса корона.

„Када видите Марију Здравковић (директорка КБЦ Бежанијска коса) да након што јој је мајка умрла од короне сутрадан иде у визиту и бори се за друге пацијенте и брине о њима, јасно вам је шта ти људи заслужују и шта су урадили за нашу земљу и народ”, закључио је он.

Тражићемо испуњење договора о ЗСО

Председник Александар Вучић каже да ће Београд тражити у наставку дијалога са Приштином да се испуни договорено из 2013. године, а то је Заједница српских општина.

„Оно што мене брине је да ми не разговарамо о стварним и суштинским проблемима, већ се гледа како да избацимо неки папир. Зато ће српска страна тражити од 7. септембра, када верујем да је наставак дијалога, а ја ћу представљати Србију тамо, тражићу испуњење уговора из 2013. године о формирању ЗСО, које је потписано под окриљем ЕУ”, рекао је Вучић.

Закон о тзв. ОВК додатно шиканирање Срба

Ужасна је за нас вест најављено доношење закона о заштити вредности тзв. ОВК у Приштини, јер је то увођење вербалног деликта, забрана другачијег мишљења и додатно шиканирање и малтретирање Срба, поручио је председник.

Он је додао да је на то упозорио и специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака и замолио га да то узме у обзир.

Додао је и да је предлог Београда, у последњој рунди разговора о економији, био да на роби који се увози на КиМ пише Србија, без Република Србија, али да не долази у обзир да на роби која стиже са КиМ пише Република Косово.

Желимо добре односе с Хрватском, али не засноване на понижењу Србије

Упитан да прокоментарише изјаву хрватског амбасадора у Београду Хидајета Бишчевића да су права Срба у Хрватској већа него права Хрвата у Србији, Вучић је

казао да је логично да он тако мисли, али да се чињенице не поклапају с тим што говори.

Указао је да је Србија, од 26 договорених тачака, испунила 25, док Хрватска није ниједну.

Наредне недеље нови круг консултација о влади

Следеће недеље биће одржан други круг консултација о будућој влади, изјавио је председник Александар Вучић и додао да жели добро да размисли пре него што донесе одлуку, како би она била корисна за грађане.

„Следеће недеље наставићемо са одређеним политичким странкама, и оне тамо недеље, други круг консултација. Сужаваћемо круг и избор оних који могу да учествују у раду владе, други ће у опозицију. Бићете обавештени”, рекао је Вучић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 7. 8. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

5 replies

  1. A za uzvrat – priznanje.
    Bice to, naravno, najvise sto se moglo postici, istorijska pobeda, za nasu decu.

  2. “Србија ће у првој половини године бити по привредном расту прва или друга у Европи, казао је председник.”
    Колико неко треба да је безобзирни лажов да би тако нешто изјавио и колико још неко треба да буде глуп да му поверује, тешко је описати речима.

  3. «помало је (о)тужно…» 
    (Повише болесно)

    Шта рећи, као унутрашњег дијалога срана —  Важи, јAVи. 
    (и угаси св(ј)етло)

    *(т) нешто фали или му не фали

  4. Све сама ТУГА И ЈАД!

    У свему смо први па и у каматама за кредите…
    ТРАЖИ ИСПУЊЕЊЕ РЕЗОЛУЦИЈЕ 1244. Иза ње стоје УН и Савет безбедности.
    Иза ЗСО “стоје” НЕПОСТОЈЕЋА држава ЕУ, НЕПОСТОЈЕЋА држава Косово* и ТИ!
    Каква ЗСО у Србији?Па то су СВЕ општине од Апатина до Качаника и Прешева!!

  5. А шта рећи о томе да неко 2020. тражи испуњење једне једине ставке из (не)споразума потписаног 2013. ?!
    Неозбиљно? Гротескно? Бесмислено?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading