Скендер Хисени: Споразум са Београдом за годину дана или ће процес пропасти

У року од 12 месеци очекујемо споразум са обостраним признавањем или ће цео овај процес пропасти, рекао Координатор владе у Приштини за дијалог са Београдом

Скендер Хисени (Фото: Сорен Стахе/ЕПА)

Координатор владе у Приштини за дијалог са Београдом Скендер Хисени изјавио је да ће споразум две стране бити постигнут за 12 месеци или ће процес помирења потпуно пропасти.

Хисени је на приштинској ТВ Клан Косова рекао да ће се у том периоду или постићи споразум о међусобном признавању Косова и Србије, или ће процес пропасти.

Истакао је да се залаже за то да се искористи садашњи тренутак који су двема балканским земљама дале европске силе, пренео је портал Косово онлајн.

Он је рекао да ће инсистирати на интензивним разговорима у координацији са ЕУ, САД и Паризом, и да никада неће пристати да се процес развлачи и да уђе у техничке разговоре.

„У року од 12 месеци очекујемо споразум са обостраним признавањем или ће цео овај процес пропасти. Све на међународном нивоу говори о тренутку који Косово и Србија морају да зграбе како би напредовале. Свако одуговлачење је неуспех. Не знам да ли је Србија то разумела, али ако она намерава да уђе у ЕУ, требало би“, поручио је Хисени.

Координатор којег је именовао премијер Авдулах Хоти, рекао је да је на политичкој сцени Косова неопходно јединство да би се постигао споразум са Србијом.

Хисени је изразио задовољство резултатима своје прошлонедељне посете Вашингтону, рекао је да су САД „у потпуности посвећене“ дијалогу Косова и Србије, укључујући Трамповог специјалног изасланика Ричарда Гренела.

По његовим речима, Косово не би смело поново да дозволи да пропадну напори у дијалогу са Србијом.

„Неопходно је покренути главно питање за расправу. А то су нормални стални односи Косово-Србија, којих не може бити без међусобног признавања“, оценио је Хисени.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 6. 8. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар