Неџмедин Спахиу: Цена коју ће Косово платити за признање – ствар договора Американаца и Вучића

Нема ни једног другог решења, има признање Косова од стране Србије и цене коју ће Косово платити за то признање, рекао политички аналитичар Спахиу

Неџмедин Спахиу (Фото: Косово онлајн)

Политички аналитичар Неџмедин Спахиу у изјави за Косово онлајн оцењује да је сада најпогодније време за постизање коначног договора између Косова и Србије, будући да, како додаје, председник Србије Александар Вучић поред апсолутне подршке у парламенту, има и подршку Америке и Русије, која може бити нарушена уколико се не постигне финални споразум.

„Ако Вучић формално не постигне договор са Косовом постоји могућност да изгуби подршку Русије или Америке, а то би за њега значило пад са власти и због тога је за Вучића најбоља солуција да постигне неко решење“, каже Спахиу.

Успешност дијалога према речима Спахиуа више зависи од Американаца и Београда него од Косова. Он истиче да ће се у Бриселу и даље преговарати с циљем побољшања односа и стварања атмосфере за коначан споразум.

„Нема ни једног другог решења, има признање Косова од стране Србије и цене коју ће Косово платити за то признање. Та цена је ствар договора који ће Американци постићи са Вучићем, шта ће то бити не знам. Мислим да је отклоњена размена територија, мада може бити и даље једна од опција, зна се да ће бити Заједнице српских општина, али у ком обиму и то је ствар преговора, односно те цене које ће Косово платити за признаје од Србије“, наводи Спахиу.

Коментаришући изјаве премијера Авдулаха Хотија да ће наставити са лобирањем за пријем Косова у међународне организације, као и потезе Србије о кампањи за повлачење независности Косова, Спахиу каже да је свако непридржавање договора  штетно за обе стране.

„Зашто се онда преговара, треба свако да допринесе својим учинком да би се ишло напред, а то је у интересу свих и Косова и Србије и региона који испашта због лоших односа Београда и Приштине“, напомиње Спахиу.

Тренутну  политичку ситуацију на Косову Спахиу оцењује као врло крхку, али упркос томе не очекује да ће доћи до распада владајуће коалиције, јер је јасна ситуација да ће нови избори донети победу Аљбина Куртија.

„У овој ситуацији не верујем да ће Влада да падне, поготово када прети опасност од победе Куртија и када се има на уму одлазак у Хаг неколико актера са косовске политичке сцене.  Не верујем да ће се Харадинај одлучити да сруши Владу, тако да је извесно да ће се овако  наставити до избора председника Косова“, закључује Спахиу.

Опрема: Стање ствари

(Косово онлајн, 5. 8. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар