Милош Ковић, Вук Цвијић: Власт хапси студенте, а вође хулигана остају на улици

Ми смо овде видели како људи у шорцевима, у цивилу, туку нашу децу, изјавио је Милош Ковић

Вук Цвијић и Милош Ковић (Фото: Нова.рс)

Новинар НИН-а Вук Цвијић и историчар Милош Ковић у јутарњем програму „Пробуди се“ анализирали су протесте који се протеклих дана дешавају испред Народне скупштине, рекавши да је занимљиво да је због нереда приведен велики број студената, док су изостала хапшења вођа хулигана.

Цвијић се током гостовања осврнуо на сумњиве младиће у првим редовима на протестима, а који су све време провоцирали полицију и изазивали нереде.

„Било је приметно прво вече да су се ти неки сумњиви младићи нашли у првим редовима, када је неред настао. Дошли су и почели су инциденти, прво су гађали полицију, а онда је она поприлично необично интервенисала и испалила сузавац, али не на њих који су изазивали нереде, већ на грађане који су у чуду гледали. Сузавац је по ободима испаљен и онда је кренула брутална интервенција полиције“, рекао је Цвијић.

Он је истакао и да су виђени дронови изнад грађана, иако је простор између Народне скупштине и Председништва један од најпокривенијих камерама. Цвијић је осврнуо и на хулигане, који су протеклих дана вршили насиље на платоу испред Скупштине, рекавши да се ради о истим групама које су се у ранијем периоду употребљавале на разне начине.

Он је упитан и да ли су то они за које су сумња да су убачени, односно да су такозвани „параполицијски хулигани“.

„Ми знамо да постоје контакти одређене групације навијача, оне су и идентификоване, биле су обезбеђење на инаугурацији садашњег председника. То није тајна. Видели смо да и неке сличне групе, а то су исте оне које су балиле бакље током ванредног стања, а сада се појављују на овим протестима. Видело се да постоје неки команданти параде, када се појаве ти сумњиви момци и гађају полицију. Наравно, ту је било и малолетника који своју агресивност испољавају на тај начин и који су се придружили“, рекао је Цвијић.

Историчар Милош Ковић истакао је да је полиција махом хапсила студенте, који нису били на протесту.

„Имате људе који без маске провоцирају полицију, ударају кордоне каишима. Ми не видимо да су они њих ухапсили и свима нам приказали ко су они. Уместо тога видимо како ударају пендреком у главу дечка, са леђа, док иде са две девојке, који не изгледа баш као хулиган. Похапсили су преко 70 људи, јуче смо видели на Фејсбуку да су студента из Црне Горе осудили на 30 дана, а да његови родитељи не могу да дођу да га посете. Ухапшен је на улици, близу Славије, не на протесту. То су људи који су ухапшени, ми смо овде видели како људи у шорцевима, у цивилу, туку нашу децу“, каже Ковић.

Он истиче и да су на протестима били присутни млади људи који бране Устав, владавину права у Србији и да не можемо да их етикетирамо и ставимо у исти кош са хулиганима.

„Зашто би они који се залажу за Косово били етикетирани као десничари? Сваки будући грађански протест у Београду може бити на овај начин компромитован. Морамо да схватимо да је ово можда генерална проба за ситуацију у којој ће Александар Вучић потписати правно обавезујући Споразум о свеобухватној нормализацији односа између Србије и Косова. На сваком следећем протесту они ће убацити ове сумњиве младиће да их разбију, а које ми голим оком можемо да препознамо. Вређају нашу децу, туку их по парковима“, изјавио је Ковић.

Протест у Београду (Фото: Getty Images/AFP/A. Isaкovic)

Он се осврнуо и да на понашање председника Србије Александра Вучића у претходном периоду.

„Он је председник Републике, ради свој посао за који су те изабрали. Ти ниси педагог, немој да васпитаваш нашу децу тако што ћеш да их тучеш у главу. Ниси доктор да се бавиш ковидом. Он је потпуно делегитимизовао Скупштину. Немамо Скупштину, немамо Владу, имамо само председника Републике“, рекао је Ковић.

Новинар НИН-а Вук Цвијић, који је познат по откривању афере Крушик, истакао је и да је највећи проблем у свему овоме што су изостала хапшења вођа хулигана.

„Неки од оних који су упали у Скупштину су ослобођени, што је врло занимљиво. Ми смо видели по ободима да ти неких екстремни и сумњиви младићи имају контакте са полицијом. Полиција у цивилу на терену је хапсила људе и поприлично се брутално обрачунавала са њима. Видим да се студенти застрашују, позивају на информативне разговоре због објава на мрежама, а не видим да је и један од тих насилних вођа ухапшен“, рекао је Цвијић и додао:

„Показује се репресија. Мислим да су млади људи, први пут после 2017. године након студентских протеста, показали своју политичку вољу и незадовољство и да су били изложени огромној репресији, коју нисам видео од деведесетих година, односно владавине Слободана Милошевићева. Хапшени су неки од најбољих студената, не ти хулигани“, рекао је Цвијић.

Тања Миловановић

Опрема: Стање ствари

(Нова.рс/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 13. 7. 2020)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Ković mnogo brine i Kosovu i Metohiji od 2017. godine. Dok sam studirao istoriju pre deset godina, on nije vodio studente na Kosovo i Metohiju i nije pričao o Kosovu i Metohiji. Nije podržavao studentske proteste protiv Bolonjske deklaracije i školarina.

  2. Горанко узми сендвич и не тупи . Ко си ти да *******ш једној оваквој интелектуелној громади ?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading