Фронтекс: Очекују се масовне миграције, ситуација се измакла контроли

Биће тешко зауставити велики број људи који су се запутили према Европи, предвиђа се у Фронтексовом извештају

Мигранти на грчко-турској граници, 29. 2. 2020. (Фото: Емран Гурел/АП)

Према тајном извештају Агенције за заштиту спољних граница Европске уније (Фронтекс), из Турске се очекују масовне миграције. Ситуација је, како се наводи, толико измакла контроли да се предвиђа да избеглице неће зауставити ни интервенција турских власти ако одлуче да поново затворе границу према Грчкој.

Немачки Велт, који је имао увид у овај тајни Фронтексов извештај, пише да је он припремљен за доносиоце одлука у врху Европске уније.

„Биће тешко зауставити велики број људи који су се запутили према Европи“, предвиђа се у Фронтексовом извештају, уз додатак да ће „следећих дана притисак само расти“.

Ситуација је толико измакла контроли да Фронтекс предвиђа да избеглице неће зауставити ни интервенција турских власти ако одлуче да поново затворе границу према Грчкој, наводи се у извештају.

Фронтекс указује да „вести на друштвеним мрежама повећавају могућност масовног покрета из Турске према границама Европске уније“.

Фото: Емрах Гурел/АП

Прве на удару су Грчка и Бугарска па не чуди што бугарски премијер Бојко Борисов путује у службену посету Турској да би разговарао са Реџепом Тајипом Ердоганом.

Велт наводи да Фронтекс на бугарско-турској граници има само 60 службеника.

Још без споразума Атине и Фронтекса

Када је реч о Грчкој, тамошњи премијер Киријакос Мицотакис најавио је да његова влада на месец дана укида право на тражење азила.

Фронтекс је већ понудио додатну помоћ Грчкој, али засад агенција и влада у Атини нису успеле да се споразумеју како би конкретно помоћ изгледала.

Мицотакис је упозорио мигранте да не покушавају ући у земљу илегално јер ће бити враћени.

Према подацима УН, на грчко-турској граници се тренутно налази око 13.000 избеглица, који су ноћ провели на отвореном.

Мигранти се искрцавају на острву Лезбос, 2. 3. 2020. (Фото: Арис Месинис/АФП)

Нарочито је драматично на острву Лезбос, на којем је током викенда дошло до сукоба између локалног становништва и избеглица.

„Турска координира и охрабрује кретање“, рекао је новинарима портпарол грчке владе Стелиос Пецас додавши да се ради о претњи националној безбедности земље.

ЕУ (не)спремна

Турска је отворила своје границе с Европом дајући слободан пролаз хиљадама избеглица и миграната, а у тој земљи се већ неколико година налази око 3,7 милиона избеглица из Сирије.

У сваком случају, цитирани Фронтексов извештај сугерише да смо пред репризом избегличког таласа из 2015. и да Европска унија поновно није до краја спремна да одговори на тај изазов, пренео је хрватски портал Индекс.

Хрватски премијер Андреј Пленковић је изјавио да је политика грчке владе да неће пуштати мигранте на незаконит начин и Хрватска ће им у томе помагати свим средствима како би заштитила спољну границу ЕУ, конкретно грчку и бугарску.

Пленковић је за ХРТ најавио и могућност активирања војске на граници.

Реџеп Тајио Ердоган: Нећемо затворити границе са ЕУ за сиријске избеглице

„Након што смо отворили границу почели су телефонски позиви са захтевом да је затворимо, сада ћете и ви (ЕУ) носити део терета“, рекао је Ердоган у Анкари, преноси Анадолија.

Ердоган је да се нада да ће на састанку са руским колегом Владимиром Путином у четвртак бити договорено примирје у сиријском Идлибу.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТС, 2. 3. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading