РТС: Усвојен Закон о несталим бебама

Уколико није могуће утврдити статус детета на захтев предлагача може се досудити новчана накнада не већа од 10.000 евра

Фото: Пиксабеј

Скупштина Србије усвојила је Закон о утврђивању чињеница о статусу деце за коју се сумња да су нестала у породилиштима у Србији који, по речима надлежних, треба да омогући да се дође до истине и помогне родитељима да добију одговоре за којима трагају деценијама.

Усвојеним амандманима, које је премијерка Србије Ана Брнабић договорила са представницима удружења, предвиђа се формирање комисије и тиме отвара јасан простор за покретање истрага, даље спровођење истрага и све неопходне истражне радње.

Комисију ће чинити представници државних органа, али и представници регистрованих удружења родитеља која се баве питањима нестале новорођене деце, а који ће у овој комисији имати већину.

„У садашњем раду актуелне комисије којој мандат истиче за који дан учествује један родитељ и он је у мањини, у новој комисији девет родитеља који ће имати велике надлежности у складу са неким институцијама у нашој земљи“, каже посланица Странке модерне Србије Татјана Мацура.

Један од разлога за доношење закона јесте пресуда Европског суда за људска права из 2013. године по којој је утврђено да је Зорици Јовановић повређено право на породични живот.

Том пресудом је Србија обавезана да утврди чињенице и у другим случајевима.

„То је толико тешка и обимна материја да нису направљени велики помаци од Тита па до дана данашњег. Постоји пресуда Суда за људска права, односи се на случај Зорице Јовановић. И тиме је направљен преседан. Преседан, значи нешто што нас сада обавезује, то није целокупна ова материја предлога закона, али нас обавезује да донесемо закон и да поступимо по пресуди Суда за људска права. Ако хоћемо правну државу ми морамо да поштујемо пресуде судова“, нагласила је председница Скупштине Србије Маја Гојковић.

Како је раније рекао министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, судски поступак као резултат може имати одбијање захтева ако се докаже да дете није нестало, ако се утврди смрт или конкретно шта се десило, као и која институција је одговорна, а може и да каже да није могуће утврдити шта се догодило.

Уколико није могуће утврдити статус детета на захтев предлагача може се досудити новчана накнада не већа од 10.000 евра.

Поступци ће се спроводити у оним случајевима ако се родитељ раније обраћао државним институцијама, како би се спречиле злоупотребе.

Ако истрага покаже да је дете нестало уз чињење кривичног дела, биће поднета кривична пријава.

Посланици Скупштина Србије усвојили су и Закон о утврђивању порекла имовине и посебном порезу, Закон о играма на срећу, Закон о правима бораца, војних инвалида, цивилних инвалида рата и чланова њихових породица.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(РТС, 29. 2. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар