Влада усвојила стратегију за заустављање eкономских миграција из Србије

Циљ новоусвојене Стратегије о економским миграцијама 2021-2027. је ефикаснија превенција даљег одласка грађана у иностранство

Седница Владе Србије (Фото: Слободан Миљевић/Влада Србије)

Влада Србије усвојила је Стратегију о економским миграцијама за период 2021-2027. године, којом настоји да успостави ефикаснију превенцију даљег одласка грађана у иностранство и подстакне повратак стручњака из дијаспоре, као и да створи пословни и привредни амбијент за долазак страних експерата.

На седници је усвојена Стратегија паметне специјализације у Републици Србији за период 2020-2027. године, као стратешки приступ економском развоју, кроз циљану подршку истраживачким, развојним и иновационим активностима.

Комбинујући индустријске, образовне и иновационе политике, засноване на знању, са фокусом на сопствене снаге и компаративне предности, земље или региони идентификују и бирају одређен број приоритетних привредних области за инвестирање.

Влада Србије утврдила је три законска предлога којима се потврђују различити уговори са Аргентином у области кривичног права. Утврђен је Предлог закона о потврђивању Уговора између Републике Србије и Републике Аргентине о узајамној правној помоћи у кривичним стварима, којим ће се обезбедити ефикасна правна сарадња између државних органа двеју држава.

Са истим циљем, утврђен је и Предлог закона о потврђивању Уговора између Србије и Белорусије о изручењу.

Чланови владе усвојили су Стратегију развоја дигиталних вештина у Републици Србији за период од 2020. до 2024. године, којом се на целовит начин уређује ова област, како би се искористио потенцијал савремених информационо-комуникационих технологија, са циљем подизања квалитета живота грађана, постизања веће запослености и ефикаснијег рада, што ће побољшати економски статус целог друштва.

Имајући у виду степен у којем дигиталне вештине дотичу сваки аспект живота и рада, Стратегијом су обухваћене четири области – образовање, повећање дигиталних вештина грађана, дигиталне вештине потребнe на тржишту рада и ИКТ стручњаци.

Црква Свете Тројице и стара школа у Церовцу код Смедерeвске Паланке, који чине комплекс народног градитељства из прве половине XIX века, одлуком владе проглашени су за споменик културе.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 27. 2. 2020)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading