Аљбин Курти: Дијалог са Београдом није приоритет број један

Дијалог са Београдом „није приоритет број један“ за Приштину, изјавио премијер тзв. Косова Аљбин Курти

Аљбин Курти (Фото: Валдрин Џемај/ЕПА)

Председник Владе тзв. Косова Аљбин Курти изјавио је да је прихватио тренутну заставу Косова, али да никада није крио жељу да је промени, пренео је данас портал Коссев.

„Прихватио сам ову заставу. Велика промена се догодила 2010. године. Још пуно тога требало би да урадимо, а да ли бих желео да имам другачију заставу, одговор је да“, рекао је Курти у интервју за КТВ.

Курти је истакао да Косову „није потребна независност само на папиру“ и да о томе говори од 2006. године.

„Рекао сам да и Војводина има заставу, али то не значи да сте држава. Када је постављена косовска застава вођени су идејом веће независности од Албаније него од Србије. Током нашег мандата постојаће државна комисија која ће имати састанке у Приштини и у Тирани. Не искључујемо референдум ако се једнога дана приближимо“, рекао је Курти.

Он је истакао да тренутно „нема тежњу да буде премијер свих Албанаца“.

Говорећи о Српској листи, Курти је указао да та листа показује спремност за сарадњу. Први пут косовска влада нема потпредседника који је Србин, али међу политичким представницима косовских Срба, сада „постоји спремност за сарадњу и колегијалност“, рекао је Курти и као доказ за то навео да представници Срба на седници Владе у среду нису гласали против ниједне од осам тачака.

Курти је истакао да за Приштину дијалог са Београдом „није приоритет број један“, додавши да је позвао председника Хашима Тачија на састанак како би се договорили о међународним процесима, те и самом дијалогу са Београдом.

„Не можемо дозволити да Косово које се толико напада има нејединствен глас. Пошто се до сада нисмо срели, позивам председника да се састанемо да бисмо се договорили о свим међународним процесима. На крају крајева, Трампово писмо председнику Тачију захтева јединствен глас“, поручио је Курти.

Када је реч о најави о увођењу „обавезног војног рока“, Курти је рекао да ће бити урађена студија на основу које би се увео војни рок.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 13. 2. 2020)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading