Мајкл Карпентер: Нема решења без признања Косова

Тешко је понудити нешто што је прихватљиво за већину Срба и Косовара, а то никада није било реално без стављања значајног новца на сто, оценио бивши званичник Пентагона

Мајкл Карпентер (Фото: VoA)

Веома је тешко постићи напредак у решавању односа Србије и Косова пре избора у Србији, оценио је у интервјуу Гласу Америке бивши званичник Пентагона и садашњи директор Пен Бајден центра Мајкл Карпентер и истакао да нема потпуног решења без признања независности Косова.

Он је рекао да је геополитичке спорове, попут овог између Србије и Косова, увек тешко решавати у изборној години, али сматра да је решење ипак могуће ако се уложи много више напора и ресурса.

„Мислим да је амбасадор Гренел већ постигао много разговорима о обнављању директних летова између две земље. Ако Влада Косова укине таксу, то би био веома позитиван сигнал и ако Гренел у томе успе, мислим да ће барем ући у област у којој може да постигне већи напредак у блиској будућности“, каже Карпентер.

Питање такси и други разлози за спорове и анимозитет између две стране морају се решити пре него што се буде могло радити на самом споразуму, сматра директор Пен Бајден центра. Оценио је да ће за Гренела бити тешко да понуди нешто што је прихватљиво за већину Срба и Косовара, а сматра да то никада није било реално без стављања значајног новца на сто, без инвестиција и, нарочито, стабилизационог фонда.

Ричард Гренел и Александар Вучић у Београду, 24. 1. 2020. (Фото: Драган Кујунџић/Танјуг)

„Дуго се залажем за то да Европска унија, уз можда неку америчку подршку, издвоји новац и на сто стави опцију стабилизационог фонда како би две стране виделе да ће бити послова, економског раста и инфраструктуре једном када се постигне споразум“, наглашава Карпентер.

Бивши званичник Пентагона сматра да ће Трампова администрација инсистирати на решењу које предвиђа да Србија призна Косово.

„Мислим да решење конфликта није потпуно без тога да Србија призна независност Косова. Питање је онда шта би Србија добила и има неколико ствари које би потенцијално биле део тог пакета, а мислим да би стабилизациони фонд био примамљив за обе стране, а та опција није довољно истражена“, рекао је Карпентер.

На питање који је интерес Сједињених Држава у свему овоме, Карпентер каже да не би трагао за неким злоћудним разлозима и да Трампова администрација покушава да реши овај сукоб из истог разлога из којег су то радиле претходне америчке администрације.

„Пре свега, ми имамо користи од стабилности и безбедности на Балкану, јер то омогућава државама у региону да се придруже евроатлантским институцијама, што је у нашем интересу. То значи да се залажемо за наше интересе у региону и то је оно што би ова администрација требало да ради“, закључио је Карпентер.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 12. 2. 2020)Категорије:Вести над вестима

Ознаке:, , , , , ,

Пошаљите коментар

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s