Држава судијама исплатила одштету од 44,5 милиона евра

Судијама које су бесправно остале без посла због реформе 2011. године Република Србија је исплатила 44,48 милиона евра одштета

Виши суд у Београду (Фото: Интернет сајт Вишег суда)

Реформа правосуђа из 2010. године коштала је грађане Србије најмање 44,48 милиона евра, колико је исплаћено на име одштете судијама и тужиоцима који су у реформи незаконито остали без посла, пишу Новости.

Подсећају у тексту да је спорна реформа спроведена у време министарке Снежане Маловић која је била на челу Министарства правде, те да је одлуком Уставног суда из 2012. на посао враћено 836 судија и око 75 заменика јавних тужилаца, који су тужили државу тражећи надокнаду за изгубљене плате, а већина је тражила и надокнаду за претрпљену душевну бол.

Новости подсећају и да су кривичну пријаву Тужилаштву за организовани криминал у октобру 2014. поднели као грађани Драгомир Милојевић, председник ВКС, Новица Пековић, тадашњи председник Апелационог суда у Новом Саду, а као судије ВКС Јанко Лазаревић, Зоран Таталовић, Драга Јоцић и Драгиша Ђорђевић, а против чланова првог састава Високог савеза судства, међу којима су биле и бивша министарка правде Снежана Маловић и некадашња председница ВСС и ВКС Ната Месаровић.

Тужилаштво је пријаве одбацило, на приговор је одлучено позитивно и наложена је истрага, али Милојевић је за Новости рекао да колико му је познато нико до сада није саслушан нити је по тим пријавама икада поступано.

Опрема: Стање ствари

(РТВ, 7. 12. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Досетиле се судије како да зараде! Све је то дил између њих!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading